Περαιτέρω εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες αδειοδότησης ξένου προσωπικού φαίνεται να προβλέπει η πρόταση που κατάθεσε επισήμως χθες στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις, κυρίως των συντεχνιών, αναφορικά με τη νέα στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών.

Η πρόταση/εισήγηση του υπουργού Εργασίας κοινοποιήθηκε γραπτώς χθες, λίγες μόνο ώρες πριν την προγραμματισμένη νέα συνάντηση για το θέμα, που έγινε το απόγευμα και η οποία όπως πληροφορούμαστε ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική. Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, τέταρτης κατά σειρά το τελευταίο διάστημα, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από όλες τις πλευρές για την πρόταση του υπουργού, ενώ τόσο οι συντεχνίες όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις ζήτησαν πίστωση χρόνου για τελικές τοποθετήσεις και ενδεχομένως προώθηση προτάσεων για αλλαγές στην πρόταση, αφού, όπως ανέφεραν, το ζήτημα θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών τους οργάνων.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε οι τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων να σταλούν στο Υπουργείο Εργασίας αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο την ερχόμενη Τρίτη να υπάρξει νέα συνάντηση, όπου θα διευκρινιστεί κατά πόσο η συναντίληψη που φαίνεται να διαμορφώνεται θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Τι θα αλλάξει

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», με την πρότασή του ο υπουργός Εργασίας προτείνει ουσιαστική αναβάθμιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, προκειμένου, όπως γράψαμε ξανά, να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή και ενημέρωση όλων των εταίρων στην όλη διαδικασία. Στην ουσία, όπως μας μεταφέρθηκε, προκρίνεται με την πρόταση ένας νέος μηχανισμός παρακολούθησης της στρατηγικής, του οποίου θα προεδρεύει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, που θα επιλαμβάνεται διαφόρων θεμάτων όσον αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης ξένου προσωπικού αλλά και της διαχείρισης ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των υπηκόων τρίτων χωρών, ώστε να ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος.

Περαιτέρω, μέσω του μηχανισμού αυτού, που θα αποτελεί μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της υφιστάμενης στρατηγικής, φαίνεται να δημιουργούνται και προοπτικές για επικαιροποίηση της ίδιας στρατηγικής και των υφιστάμενων διαδικασιών που ως γνωστόν αποφασίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση προκαλώντας από τότε την έντονη αντίδραση των συντεχνιών.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», βάσει της πρότασης οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα διάφορα αιτήματα για αιτήσεις εργοδότησης ξένου προσωπικού, όχι όμως και «εκτελεστική εξουσία» για έγκριση ή απόρριψη τους που παραμένει στο Υπουργείο Εργασίας.

Προκειμένου, πάντως, να μην διαταραχθεί το εποικοδομητικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από το θέμα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο εντάσεων, όλες οι πλευρές είναι προσεκτικές και φειδωλές στον τρόπο που μεταφέρουν οποιαδήποτε πληροφόρηση για τον εν εξελίξει διάλογο, αν και η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι υπάρχουν μετά από αρκετό καιρό καλές προοπτικές για συμφωνία για το ζήτημα, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους. Αυτό, όμως, θα διαφανεί και από τις αντιδράσεις των μελών, τόσο των συντεχνιών όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων για τις εισηγήσεις του Υπουργού Εργασίας, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει από βδομάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι η νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών προκάλεσε από την πρώτη στιγμή υιοθέτησής της (από την προηγούμενη Κυβέρνηση) την αντίδραση των συντεχνιών, οι οποίες υποστήριξαν πως δεν υπήρξε επαρκής κοινωνικός διάλογος για το θέμα και εδώ και ένα χρόνο περίπου ζητούν αναθεώρηση της, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη επαναφοράς των τεχνικών επιτροπών που λειτουργούσαν με τις προηγούμενες διαδικασίες, οι οποίες είχαν εκ των προτέρων ενημέρωση για τα αιτήματα εργοδότησης ξένου προσωπικού ανά κλάδο. Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις, παρά την επίσπευση που υπήρξε στην εξέταση αιτημάτων, ζητούσαν περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών αλλά και διευκολύνσεις όσον αφορά αιτήματα από ομίλους εταιρειών.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για τη στρατηγική εκδηλώνονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, που πρόσφατα μάλιστα προειδοποίησε ακόμα και με κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας πως οι υφιστάμενες διαδικασίες υποσκάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμβάλλουν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Με τα όσα, όμως, φαίνεται να παρουσιάστηκαν χθες για το θέμα, θεωρείται πως η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται στο ίδιο ποσοστό από τις τοποθετήσεις και των δύο πλευρών.