Τρόποι ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Παρακολούθησης της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπών από τρίτες χώρες συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όμως και πάλι να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η χθεσινή συζήτηση, σε συνέχεια συνάντησης που είχε ο υπουργός την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, εντάσσεται στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις ανησυχίες που επικρατούν γύρω από το θέμα της αδειοδότησης ξένου προσωπικού και από τις δύο πλευρές. Προσπάθεια που, όπως αποφασίστηκε χθες, θα συνεχιστει και την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπου την Παρασκευή, σε νέα συνάντηση που θα έχουν όλοι οι πρωταγωνιστές.

Όπως γράψαμε ξανά, οι συντεχνίες εδώ και καιρό, στην ουσία από την έγκριση της νέας στρατηγικής από την προηγούμενη Κυβέρνηση, καταγγέλλουν πως η νέα διαδικασία δεν είναι διαφανής, ότι υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις και ότι ενισχύει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνδικαλιστικό κίνημα επανέλαβε εντόνως και χθες το αίτημά του για επαναφορά των τεχνικών επιτροπών που λειτουργούσαν στο παρελθόν, έχοντας συμβουλευτικό ρόλο προς το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και διασφάλιζαν την εκ των προτέρων ενημέρωση των συντεχνιών για τις αιτήσεις αδειών για ξένο προσωπικό ανά κλάδο. Αίτημα που απέρριψαν ξανά οι εργοδοτικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας πως η προηγούμενη διαδικασία προκαλούσε γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών για ξένο προσωπικό, ζητώντας εκ νέου επίσπευση των υφιστάμενων διαδικασιών, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού παραμένει και οξύνεται, λόγω και των αλλαγών στην πολιτική απασχόλησης αιτητών ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη χθεσινή συζήτηση ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε κάποιες προτάσεις για ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Παρακολούθησης της νέας Στρατηγικής, προκειμένου να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων στην όλη διαδικασία, χωρίς όμως να προκαλείται καθυστέρηση στην επαρκή στελέχωση της αγοράς εργασίας, για την οποία απαιτείται και η συνδρομή ξένων εργατικών χεριών, γεγονός που ουδείς εκ των κοινωνικών εταίρων αμφισβητεί.

Με τις συντεχνίες, όμως, να τονίζουν και χθες την ανάγκη επαρκών ρυθμίσεων για το ξένο προσωπικό που  λαμβάνει άδεια, προκειμένου να αποφεύγεται εκμετάλλευσή του αλλά και για να μην ασκούνται πιέσεις στα δικαιώματα του εγχώριου προσωπικού ή και να προτιμάται το ξένο προσωπικό έναντι Κυπρίων, για οικονομικούς λόγους. Κατήγγειλαν και χθες πως  υπάρχει κατάχρηση της υφιστάμενης στρατηγικής από συγκεκριμένους εργοδότες.