Πριν από την συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ) κατά την οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αφαίρεση από τη Βουλή του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα δημόσια νοσηλευτήρια, για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, η ΠΑΣΥΔΥ προτίθεται να έχει επαφές και με τις υπόλοιπες συντεχνίες.

Στόχος είναι να υπάρξει συνεννόηση και να καθορίσουν κοινή γραμμή για το θέμα, καθώς επηρεάζονται όλοι το ίδιο από την αφαίρεση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Η ΜΕΠ αποτελεί το επίσημο όργανο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης ως εργοδότη και του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων για τη ρύθμιση των γενικών όρων απασχόλησης στον τομέα της δημόσιας υπηρεσίας μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης της ΠΑΣΥΔΥ. Οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν συμμετέχουν στη ΜΕΠ, γι’ αυτό τον λόγο είχαν εκφράσει πολλές φορές την έντονη αντίδραση τους, καθώς θεωρούν πως δεν τους παρέχεται λόγος στις διαπραγματεύσεις.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η ΠΑΣΥΔΥ θα ζητήσει να ακούσει τις θέσεις και τις εισηγήσεις των υπολοίπων συντεχνιών για να τις θέσει ενώπιον της ΜΕΠ. Υπενθυμίζεται πως στη ΜΕΠ συμμετέχουν ως πρόεδρος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και ως μέλη η Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού καθώς και δύο εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ.

Η ΜΕΠ θα συνέλθει στις 4 Ιουνίου και θα καταβληθεί προσπάθεια για να αποκατασταθεί το δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από μία κατηγορία εργαζομένων, την οποία τα συνδικαλιστικά όργανα των δημόσιων υπαλλήλων, θεωρούν ως μονομερή ενέργεια της Βουλής.

Η κατάργηση του συγκεκριμένου δικαιώματος έγινε μετά από τροπολογία του ΔΗΣΥ, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή προβλέπει πως υπάλληλοι και συνταξιούχοι της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών.

Η τροπολογία έγινε επί κυβερνητικού νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τους κανονισμούς περί Κυβερνητικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών, όπως αυτοί τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, για τυχόν υπηρεσίες φροντίδας που δεν καλύπτονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας δυνάμει του περί Γενικού Συστήματος Υγεία Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδοθέντων κανονισμών.
Τόσο η ΠΑΣΥΔΥ όσο και ΙΣΟΤΗΤΑ έχουν αποστείλει επιστολές στην Πρόεδρο της Βουλής με την οποία κακίζουν την ενέργεια της Βουλής, να αφαιρέσει μονομερώς κεκτημένο δικαίωμα μιας κατηγορίας εργαζομένων. Οι δύο συντεχνίες είχαν καλέσει την Πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει για να επανέλθει το συγκεκριμένο δικαίωμα στους εργαζόμενους.

Οι επηρεαζόμενοι έκαναν λόγο για διάκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και για τη δημιουργία δύο ταχυτήτων εργαζομένων. Επιπρόσθετα, διαμαρτύρονται γιατί δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος, της Κυβέρνησης και της Βουλής.
Πάντως, προ ημερών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είχε δηλώσει πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται για την ώρα να προβεί σε ρυθμίσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στην κατάργηση των συμπληρωματικών ταμείων υγεία που εφαρμόζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και καλύπτουν υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ.