Έντονες αντιδράσεις από Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και κατοίκους των κοινοτήτων Τσερκέζοι, Ασώματου και Ακρωτηρίου καταγράφηκαν στη χθεσινή παρουσίαση του Δήμου Λεμεσού που αφορούσε το ρυθμιστικό σχέδιο και την περιβαλλοντική μελέτη του έργου ανάπλασης του δρόμου του Lady’s Mile.

Οι αλλαγές που προτείνονται φαίνεται πως αλλάζουν εντελώς την περιοχή με τους περιβαλλοντολόγους να σημειώνουν πως δεν γίνεται λόγος για προστασία των χελωνών και άλλων ειδών πουλιών. Την ίδια ώρα επισήμαναν πως οι αλλαγές που προτείνονται θα επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και την καταστροφή της Αλυκής Ακρωτηρίου, μιας λίμνης που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της σύμβασης Ράμσαρ. Κατά την παρουσίαση τέθηκαν διάφορες απόψεις που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα και την προστασία της περιοχής αλλά και το ποια Αρχή θα έχει την ευθύνη της ανάπλασης του δρόμου.

Από την κοινότητα Ακρωτηρίου οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι ο δρόμος δεν θα φτάνει μέχρι την κοινότητα αλλά θα σταματά στο τελευταίο κέντρο αναψυχής, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Επίσης, έγινε αναφορά για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων και πως δεν είναι ολιστικά.

Το έργο περιλαμβάνει ανακατασκευή́ του οδοστρώματος, κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμου, δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης σε 24 σημεία συνολικής χωρητικότητας 1.500 θέσεων με ένα μεγάλο park and ride. Κατασκευή μονοπατιών προς τις παρακείμενες περιοχές, κατασκευή περίφραξης κατά μήκος του δρόμου για κλείσιμο των προσβάσεων προς την αλυκή και κατασκευή υποδομών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Στην ομιλία του πριν από την παρουσία του προτεινόμενου έργου από την ομάδα μελέτης A.S.D. Hyperstatic Engineering Desig, ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η περιοχή του Lady’s Mile είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο, η οποία συνδυάζει ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας παραλία και παρακείμενο βιότοπο. «Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, υπήρξαν δύο εξελίξεις οι οποίες έθεσαν το σημαντικό αυτό έργο σε πιθανή πορεία υλοποίησης. Η πρώτη ήταν η εκπόνηση από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, μιας προμελέτης, ενός προκαταρκτικού ρυθμιστικού σχεδίου για την περιοχή». Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι στις 30/6/2020 ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ανέθεσε στο Δήμο Λεμεσού την ωρίμανση του έργου.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανάπλασης εκτιμάται στους 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του, νοουμένου ότι δε θα υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Το κόστος του προτεινόμενου έργου αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.