Το Υπουργείο Υγείας αρχίζει στη Λάρνακα πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης του κουνουπιού Aedes aegypti στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, με τη μέθοδο εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών (Sterile Insect Technique SIT), κάτι που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ η τεχνική SIT αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για τη διαχείριση επιβλαβών εντόμων και είναι φιλική προς το περιβάλλον. «Συλλέγεται ο πληθυσμός εντόμου ενδιαφέροντος και παράγεται σε μεγαλύτερους αριθμούς, ενώ στη συνέχεια στειρώνονται τα αρσενικά έντομα του είδους ενδιαφέροντος με τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα» προστίθεται.

Ακολουθεί «η εξαπόλυση των στειρωμένων αρσενικών κουνουπιών στο περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η σύζευξη με τα θηλυκά». Έτσι, συμπληρώνεται, προκύπτουν στείρα αυγά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεγέθους του πληθυσμού των εντόμων ή ακόμα και την εξάλειψή του, ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος προτείνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένη ομάδα αίματος – Γιατί τσιμπάνε κάποιους περισσότερο

Σημειώνεται ότι «με την εφαρμογή της μεθόδου στην περίπτωση των εισβλητικών κουνουπιών, απελευθερώνονται μόνο αρσενικά κουνούπια, τα οποία δεν τρέφονται με αίμα, δεν τσιμπούν τον άνθρωπο και έτσι, δεν συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών. Επίσης, δεν μπορούν να παράξουν απογόνους με αποτέλεσμα τη μείωση της αυξητικής τάσης του πληθυσμού».

Τα έντομα συλλέγονται από τον τοπικό, άγριο πληθυσμό και μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό όπου ανατρέφονται και διαχωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά, ενώ ακολουθεί η στείρωση των αρσενικών και η απελευθέρωση τους.

Όσον αφορά την εξαπόλυση των εντόμων, αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση «πραγματοποιείται από το έδαφος (π.χ. με αυτοκίνητο) ή από τον αέρα (π.χ. με drone). Τα στείρα αρσενικά κουνούπια δεν είναι επιβλαβή για τον κόσμο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον».

ΚΥΠΕ