Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης και του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σχετικά με την επικείμενη αναμόρφωση της οδού Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό.

Πρόκειται για διαβούλευση την οποία ανέθεσε το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Λεμεσού σε μελετητές του ΕΤΕΚ και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση και παρουσίαση της προκαταρκτικής έκθεσης των αποτελεσμάτων του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και των δύο εργαστηρίων που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή φορέων και ομάδων.

Μέσα από το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε αρκετές ερωτήσεις αλλά και σε τρία σενάρια μέσω φωτοαπεικόνισης. Τρία σενάρια τα οποία θέλουν, 1ο την Ανεξαρτησίας να είναι δρόμος με μια λωρίδα για λεωφορεία και η άλλη για οχήματα, 2ο σενάριο για πεζούς και ποδηλάτες αλλά και με λεωφορειολωρίδα, και το 3ο σενάριο να γίνει πεζοδρόμος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» μέσα από την ανάλυση των απαντήσεων του δείγματος των 1,045 πολιτών του ερωτηματολόγιου, προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον της Οδού Ανεξαρτησίας αλλά και της περιοχής. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησε επιθυμεί την απαγόρευση οχημάτων στην περιοχή και τη μέγιστη ασφάλεια των πεζών και ποδηλάτων με την πεζοδρομοποιήση και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου. Επίσης, επιθυμούν την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και αύξηση του πράσινου όπως και την αύξηση των οργανωμένων δημόσιων χώρων στάθμευσης (περιμετρικά του κέντρου, πολυώροφα, χώροι στάθμευσης και μετεπιβίβασης και park&ride).

Αυτό που διαπιστώνεται επίσης από την ανάλυση των απαντήσεων, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (77,8%) που επισκέπτεται την περιοχή του κέντρου και την Οδό Ανεξαρτησίας είναι επισκέπτες, εργαζόμενοι και φοιτητές οι οποίοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά το όχημα ή την μοτοσικλέτα τους. Ένα ποσοστό πολιτών (21,6%) επισκέπτεται την περιοχή ως πεζοί και ποδηλάτες ή και με σκούτερ, ενώ μόλις πέντε πολίτες ανάμεσα στους 1,045 που απάντησαν, επιλεγεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να επισκεφθεί το κέντρο και την Οδό Ανεξαρτησίας.

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σημείωσε ως απόλυτα σημαντική την ασφάλεια και την προσβασιμότητα στην περιοχής (πεζοί – ποδηλάτες) καθώς και την περιβαλλοντική ποιότητα του χώρου. Κατά μεγάλη πλειοψηφία την ύπαρξη ικανοποιητικού αριθμού χώρων στάθμευσης που να εξυπηρετούν τους επισκέφτηκες και σε πολύ μικρό ποσοστό, σημαντική την πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς και οχήματα.

Από τα αποτελέσματα εξάγεται ένα ακόμη σημαντικό θέμα. Από το δείγμα των 1,045 ατόμων διαπιστώνεται ότι ένα μικρό ποσοστό (11,6%) έχει ικανοποιητική γνώση για του ΣΒΑΚ ενώ στο 37,1% δεν γνωρίζει καθόλου το Σχέδιο. Να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λεμεσού έχει ολοκληρωθεί το 2019. Ως κυρία μειονεκτήματα της περιοχής χαρακτηρίζεται η χαοτική κυκλοφοριακή κίνηση και η προτεραιότητα στο όχημα έναντι του πεζού και ποδηλάτη όπως και η έλλειψη δημόσιων υποδομών.