Η προσθήκη του πολυτελούς ξενοδοχείου Αγορά και άλλων αγροτουριστικών καταλυμάτων στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο των γραφικών Λευκάρων, αύξησε τη ζήτηση από Κύπριους και ξένους παραθεριστές. Η περιοχή, έπειτα από τρεις κακές χρονιές λόγω της πανδημίας και της απώλειας της ρωσικής αγοράς, έχει ανακάμψει τουριστικά, με τις πληρότητες αυτή την περίοδο να αγγίζουν το 100%, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Στην αύξηση των επισκεπτών στην κοινότητα, συνέβαλαν και οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που προγραμματίστηκαν φέτος. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως έχουν βοηθήσει. Αρχικά ήταν το AfroBanana, που έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τώρα και μέχρι τις 18 Αυγούστου έχουμε το Φεστιβάλ Λευκάρων, που προσελκύει παρα πολύ κόσμο. Επίσης διοργανώνονται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η οι αγώνες του Κυνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, που φέρνουν κόσμο κι από το εξωτερικό και έχουν βοηθήσει αφάνταστα», ανέφερε.

Στα Λεύκαρα υπάρχουν πλέον δύο ξενοδοχεία και αρκετά αγροτουριστικά καταλύματα, με τις διαθέσιμες τουριστικές κλίνες να ξεπερνούν τις 200. Η περιοχή επωφελείται αυτή την περίοδο και από μονοήμερες εκδρομές ντόπιων και ξένων που φτάνουν με λεωφορεία. «Η περιοχή έχει πλέον μπει για καλά στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου.

Είναι ένας τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο και έχουμε καλές πληρότητες. Υπενθυμίζω τη λειτουργία του ξενοδοχείου Αγορά, που ενίσχυσε την τουριστική μας υποδομή και είναι το πρώτο καλοκαίρι που δουλεύει. Επίσης δημιουργήθηκαν νέοι χώροι στάθμευσης, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Λευκάρων για πολλές δεκαετίες. Σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έχει μειωθεί το πρόβλημα αφού ο Δήμος απαλλοτρίωσε ή ενοικίασε συγκεκριμένους χώρους περιμετρικά του κέντρου, για να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες μας», εξήγησε.

Ο δήμαρχος Λευκάρων, σημείωσε ακόμη πως οι προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, είναι ευοίωνες αφού το τελευταίο διάστημα υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές, κυρίως από τη Ρωσία και το Ισραήλ. «Ενδιαφέρονται τόσο για την αγορά γης, όσο και για την αγορά διατηρητέων κτηρίων, με στόχο να επενδύσουν στον τουρισμό».  

Στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος συνέβαλε, σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους και η βράβευση των Λευκάρων πριν από δύο χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ως ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά παγκοσμίως. Σημείωσε ακόμη πως ολοκληρώθηκαν και μεγάλα έργα, που ενίσχυσαν την εικόνα της κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, στην οποία έγινε τοπιοτέχνηση με τρόπο που να συνάδει με την αρχιτεκτονική των κτηρίων. «Άνοιξαν πλέον πολλά καφεστιατόρια, αλλά και αγροτουριστικά καταλύματα που έδωσαν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν».