Τέσσερις μήνες πριν τη λήξη του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για το αποχετευτικό Κοκκινοχωριών παρουσιάστηκε ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο στο έργο, το οποίο εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 θα χάσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αγγίζει τα €30 εκατ.

Οι νέες καθυστερήσεις προέκυψαν μετά τις ενστάσεις που υπέβαλαν για τη δημιουργία αντλιοστασίου στο Αυγόρου ιδιώτης και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Ο ιδιώτης ενίσταται στην απαλλοτρίωση του τεμαχίου του, ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου προχώρησε στην ένσταση επειδή διαμαρτύρονται, όπως αναφέρει, κάτοικοι και καταστηματάρχες για την τοποθεσία στην οποία χωροθετήθηκε το αντλιοστάσιο.

Ο κοινοτάρχης Αυγόρου, Παναγιώτης Μιχαηλάς, ανέφερε στον «Φ» πως η ένσταση έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα, ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα για την πραγματοποίηση συνάντησης.

«Εμείς μεταφέραμε τις αντιδράσεις των κατοίκων και των καταστηματαρχών για κατασκευή του αντλιοστασίου στην οδό Καρυών. Ζητήσαμε συνάντηση για να μας ξεκαθαρίσουν ποια είναι τα σχέδιά τους», σημείωσε ο κ. Μιχαηλάς, ο οποίος παρέπεμψε στο παράδειγμα της κοινότητας Λιοπετρίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο της οποίας υπέβαλε, επίσης, ένσταση για το αντλιοστάσιο και βρέθηκε λύση που να ικανοποιεί τους κατοίκους. Το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, είναι να ζητηθεί η παροχή αντισταθμιστικών από την κοινότητα Αυγόρου προκειμένου ν’ αποσυρθούν οι ενστάσεις, με δεδομένο πως δεν έχει προταθεί εναλλακτικός χώρος για το αντλιοστάσιο. Όπως και να έχει, η διαδικασία για τη δημιουργία του έχει παγώσει και είναι πλέον αμφίβολο εάν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Κληθείσα από την εφημερίδα μας ν’ αναφέρει πώς θα υπερπηδηθεί το νέο εμπόδιο που παρουσιάστηκε, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Λία Γεωργίου, ανέφερε πως το αίτημα της κοινότητας είναι ενώπιον του υπουργείου Γεωργίας και θα καθοριστεί σύντομα σύσκεψη προκειμένου να εξεταστεί. «Θα συζητηθεί το θέμα και θα γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση, ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου, η κ. Γεωργίου υπέδειξε πως «εάν φτάσουν τα πράγματα σε χρόνους που είναι απαγορευτικοί, τότε θα δημιουργηθούν κίνδυνοι. Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «δεν θέλουμε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Όσο καθυστερούμε αρχίζουν τα πράγματα και δυσκολεύουν. Πρέπει να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για να τελειώσει το έργο». Σημείωσε ακόμα πως τα υπόλοιπα έργα προχωρούν κανονικά και ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, με τα χρονοδιαγράμματα να έχουν, μάλιστα, κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως το αντλιοστάσιο στο Αυγόρου είναι κομβικής σημασίας για το έργο, αφού μέσω του θα μεταφέρονται προς τον Σταθμό Επεξεργασίας στο Δάσος Άχνας τα λύματα τεσσάρων κοινοτήτων (Αυγόρου, Σωτήρας, Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου).

Σε εκκρεμότητα εδώ και 9 χρόνια

Το ταλαιπωρημένο έργο της δημιουργίας του αποχετευτικού συστήματος στα Κοκκινοχώρια βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και εννέα χρόνια και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίησή του, καταδικάστηκε ήδη η χώρα μας από Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση για τη δημιουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, στον οποίο θα καταλήγουν τα δίκτυα που δημιουργούνται, είχε υπογραφεί το 2013, ωστόσο, έγιναν αλλεπάλληλες προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Τελικά, το έργο ξεκίνησε το 2020, με υπολογιζόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τους 22 μήνες, όμως παραβιάστηκαν κι αυτά τα χρονοδιαγράμματα και πλέον δίνεται μάχη με το χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο (φάση β΄) περιλαμβάνει την κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) μέγιστης δυναμικότητας 10.644 κ.μ. την ημέρα, στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν δεξαμενή έκτακτης ανάγκης, δύο δεξαμενές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων (ανακυκλωμένο νερό), καθώς και σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης. Ο ΣΕΛ θα εξυπηρετεί δύο δήμους (Δερύνεια, Σωτήρα), τρεις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας (Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια) και πέντε κοινότητες της ελ. επαρχίας Αμμοχώστου (Άγιος Γεώργιος Αχερίτου, Αυγόρου, Άχνα, Λιοπέτρι, Φρέναρος). Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, 13 κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων και 74 αντλιοστάσια εντός των δικτύων συλλογής λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών βαρύτητας και πίεσης. Η φάση β΄ του έργου είχε ενταχθεί ως «Έργο Γέφυρα (Phasing Project)» στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, με τη συνολική δαπάνη να εκτιμάται περίπου στα €33 εκατ.

Η φάση α΄ του έργου υλοποιήθηκε την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 κατά την οποία ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων συλλογής λυμάτων στους δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και σε οκτώ κοινότητες, με συνολική δαπάνη περίπου €44 εκατ.