Η συνολική δαπάνη των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας των κοινοτήτων Ακάμα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα €7.916.300 ανά έτος και συνεπώς σε €39.581.500 στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των μέτρων για την πενταετία 2023 -2028.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος όπου τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για κάθε ένα από τα 11 μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε ότι η συνεδρία θα συνεχιστεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων.

Το ρόλο της ενημέρωσης ανέλαβαν ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου και ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν μόνο υπηρεσιακοί, καθώς και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος αναφέρθηκε σε σχετική έκθεση του γραφείου του για τον Ακάμα ημερομηνίας 9/12/2022.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε τη δεσμευτικότητα των γνωματεύσεων της Περιβαλλοντικής Αρχής τόσο για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, όσο και για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Πρόσθεσε πως τα όποια μέτρα και δράσεις αποφασιστούν από την κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβιάζουν τους ουσιώδεις όρους των εν λόγω γνωματεύσεων. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε μια σειρά γεγονότων που καταγράφονται στην έκθεση του γραφείου του που δεν τιμούν κανένα και αποδεικνύουν την αδυναμία με την οποία τα διαχειρίζονται κρατικές υπηρεσίες. Έκανε αναφορά στη λειτουργία παράνομων εστιατορίων και αναψυκτηρίων, καθώς και στη σύγκρουση συμφέροντος κοινοτάρχη Ακάμα ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οδυσσέας «έκανε τη γη πηγή» για εγγραφή δρόμου που οδηγούσε σε παράνομα δικά του κτήρια εντός του δικτύου Natura 2000.

Ο κ. Κούνδουρος από πλευράς του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση για σχεδιασμό και υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες για απεγκλωβισμό των περίκλειστων τεμαχίων. Με αυτό τον τρόπο σημείωσε θα γίνει αποσυμφόρηση της πίεσης για αναπτύξεις εκτός ορίων ανάπτυξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής στα διοικητικά όρια της κοινότητας της Ίνειας για μεταφορά των οχληρών αναπτύξεων που υφίσταται ο πυρήνας της κοινότητας. Αναφέρθηκε και στη δημιουργία κτηνοτροφικής περιοχής εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Νέου Χωριού.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε στην απόφαση για παραχώρηση εκταρικής επιδότησης για διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και στη σύσταση Τοπικού Συντονιστικού Γραφείου Ακάμα για ανάδειξη και προβολή της περιοχής, λειτουργώντας ως τοπικός αναπτυξιακός μηχανισμός.