Την κατασκευή λίμνης κατακράτησης ομβρίων υδάτων εντός της κρατικής έκθεσης ως μια λύση για τις πλημμύρες στην περιοχή Έγκωμης, οι  οποίες για 30 χρόνια ταλανίζουν γειτονιές και κατοίκους, θα συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι αρμόδιοι φορείς.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, υπάρχουν σχέδια και μελέτη για το έργο, και εφόσον ξεπεραστούν κάποια ζητήματα θα προχωρήσουν με προσφοροδότηση. Στο μεταξύ, την αγωνία και την αγανάκτηση τους εξέφρασαν στον «Φ» κάτοικοι της περιοχής, εξηγώντας ότι φοβούνται κάθε φορά που βρέχει και ότι έχουν αχρηστευτεί χώροι των κατοικιών τους και περιουσίες τους. 

Από πλευράς του ο δήμαρχος Έγκωμης ανέφερε ότι πρόβλημα ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1990, καθώς μπάζωσαν τμήμα του ποταμού Κλήμου, το οποίο μετέτρεψαν σε πεζόδρομο, ανοίγοντας  παράλληλα ένα κανάλι για τα νερά. Έκτοτε, όποτε σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και κατεβαίνει ο ποταμός, το κανάλι που κατασκευάστηκε υπερχειλίζει και πλημμυρίζουν γειτονιές καθώς και ο εμπορικός δρόμος της 28ης Οκτωβρίου.

«Όταν βρέξει πάρα πολύ, το κανάλι σύμφωνα και με μελέτη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, παρουσιάζει προβλήματα. Το σημείο συγκαταλέγεται στις 19 πιο πλημμυροπαθείς περιοχές της Κύπρου», είπε ο κ. Κυριάκου και πρόσθεσε: «Έγιναν πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Πριν από περίπου τρία χρόνια αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, την Πολεοδομία, τον Δήμο Έγκωμης να κατασκευαστούν δύο λίμνες κατακράτησης ομβρίων υδάτων. Η μία στην περιοχή της Ανθούπολης και η άλλη στην κρατική έκθεση στην Έγκωμη. Οι λίμνες θα αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε να μην καταλήγουν στον Κλήμο, σε οικίες και καταστήματα».

Για τη λίμνη στο χώρο της κρατικής έκθεσης έχουν γίνει μελέτες και έχουν παραδοθεί σχέδια. «Έχει προκύψει διαφορά με το Τμήμα Υδάτων για τεχνικά θέματα». Την Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπό την προεδρία του επάρχου Λευκωσίας για να δουν πώς θα ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές για να προχωρήσουν σε προσφοροδότηση του έργου. «Θα έχει πάρκο πρασίνου και θα μαζεύονται υπόγεια τα νερά».

Όσον αφορά τη λίμνη στην Ανθούπολη, υπάρχει πρόβλημα με την περιοχή που βρέθηκε, με τα τεμάχια να ανήκουν στην επισκοπή και σε ιδιωτική εταιρία. Πάντως, κατέληξε ο δήμαρχος, τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν 60 παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα.