Μεγάλη αύξηση στο πλεόνασμα του Δήμου Λάρνακας, μείωση των δανείων και του ελλείμματος στο Ταμείο Συντάξεων, καθώς και έργα €100 εκατ. ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λάρνακας σε εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου για την επταετία 2017-2023, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ζουχουρί.

«Οφείλουμε να παραδώσουμε ένα βιώσιμο Δήμο και σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ αυτήν που παραλάβαμε» ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οικονομικά του Δήμου Λάρνακας, αναφέροντας πως φέτος το πλεόνασμα θα είναι κατά 192% αυξημένο σε σχέση με το πλεόνασμα το 2016, όταν ανέλαβε το νυν Δημοτικό Συμβούλιο.

«Έχουμε καταφέρει ν’ αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου από €19 εκατ. το 2016 στα €27 εκατ. το 2023, χωρίς ν’ αυξήσουμε καμιά φορολογία, με καλύτερη διαχείριση, μηχανογράφηση και σωστή εφαρμογή του νόμου», είπε ο Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως αυτό επέτρεψε στον Δήμο ν’ αυξήσει τις υπηρεσίες του προς τους δημότες, καθώς και το πλεόνασμά του. «Από πλεόνασμα €300.000 είχαμε πλεόνασμα €3,5 εκατ. το 2022. Είχαμε παραλάβει, επίσης, ένα αρνητικό απόθεμα γύρω στα €20 εκατ. και το 2023 θα μειωθεί περίπου σε €1,5 εκατ. και σύντομα θα το κάνουμε θετικό».

Πρόσθεσε ακόμα πως τα δάνεια του Δήμου μειώθηκαν στα €28 εκατ., από €50 εκατ. που ήταν το 2016. «Επίσης, το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων, που για όσους γνωρίζουν από το δημόσιο είναι μια γάγγραινα, μέχρι το 2016 αυξανόταν κατά €1-1,5 εκατ. το χρόνο. Όχι μόνο καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση του ελλείμματος, αλλά για πρώτη φορά θα μειωθεί το έλλειμμα κατά €5 εκατ. και μπορεί να είμαστε ο μόνος Δήμος που το έχει καταφέρει αυτό», σημείωσε. 

Ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως η παρουσίαση των πεπραγμένων του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται για σκοπούς λογοδοσίας και διαφάνειας υποδεικνύοντας πως με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνένωση με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη, «έρχονται καλύτερες μέρες για τους κατοίκους και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων».

Το υπόλοιπο μέρος της παρουσίασης αφορούσε στα μεγάλα θέματα που χειρίστηκε ο Δήμος, όπως η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και η διεκδίκηση κρατικής πανεπιστημιακής σχολής, καθώς και στα έργα που ολοκληρώθηκαν και σε αυτά που προγραμματίζονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε εξάλλου και στον μεγάλο στόχο της πόλης, που είναι το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, που θα έχει, όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, τεράστια οφέλη για την πόλη και την επαρχία. Ο δήμαρχος Λάρνακας έκανε λόγο και για αδυναμίες και καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Σίγουρα», είπε, «θα θέλαμε τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν νωρίτερα, κάποια, όμως, είναι στη διαδικασία κατασκευής και κάποια προγραμματίζονται».

Σ’ ότι αφορά στα έργα που προγραμματίζονται είναι τα εξής:

  • Στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου με κόστος περίπου €7 εκατ.
  • Ανάπλαση της ενορίας Αγίου Ιωάννη με κόστος €7 εκατ..
  • Εφαρμογή Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 και θα έχουν κόστος €13 εκατ.
  • Βελτίωση λεωφόρων Γρίβα Διγενή-Γρηγόρη Αυξεντίου, που θα μετατραπεί σε περιβαλλοντικό δρόμο.
  • Α’ Φάση ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Κιτίου με κόστος €3,5 εκατ.
  • Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στις Αλυκές Λάρνακας στον χώρο του πρώην Λεπροκομείου. Το κόστος του έργου αναμένεται ν’ ανέλθει στα €3 εκατ. πλέον ΦΠΑ.

Σ’ ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, ο δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε πως εξασφαλίστηκε επιπρόσθετη χρηματοδότηση €17,8 εκατ., ενώ το ΣΑΛ έχει αναλάβει και την εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου της περιοχής των Καμάρων εκτιμώμενης αξίας €5 εκατ.

Τα έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης ανακοινώθηκε πως αυτά είναι:

Η αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου, το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, η δημιουργία χώρου εκδηλώσεων στον συνοικισμό Τσακκιλερού, η αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτηρίων της Πιαλέ Πασά, η δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος, η αποκατάσταση της πρώην κατοικίας Αστυνομικού Διευθυντή, η ανάπλαση και βελτίωση δυτικού πεζοδρόμου των Φοινικούδων, η κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης στη λεωφ. Γρηγόρη Αυξεντίου, η ανάπλαση της πλατείας Ακροπόλεως και Αλκής, η ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο εμπορικό κέντρο (Β’ φάση) και η ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας στην Λάρνακα.


Σ’ ότι αφορά στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τον Δήμο Λάρνακας την τελευταία επταετία αυτά είναι: Η ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς, η ανάπλαση οδών και διευκολύνσεων ΑμεΑ στο εμπορικό κέντρο (Α’ φάση), η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, η επισκευή και συντήρηση εμπορικού κέντρου στον συνοικισμό Άγιοι Ανάργυροι ΙΙ, η ανάπλαση της αυλής και η αποκατάσταση του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί, οι νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης, το Δημοτικό Πάρκο Τροχοσανίδας, το Δημοτικό Πάρκο Σκύλων και η αποκατάσταση των προπυλαίων του παλαιού ΓΣΖ.


Ο δήμαρχος Λάρνακας, σημείωσε επίσης, πως ο Δήμος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ασφαλτοστρώσεις δρόμων της πόλης, υπογραμμίζοντας πως συντήρησε 456 δρόμους με κόστος €9 εκατ.. Σημειώνεται πως στην παρουσίαση έλαβαν τον λόγο και οι πρόεδροι των θεματικών επιτροπών του Δήμου Λάρνακας, οι οποίοι ενημέρωσαν για το έργο της κάθε επιτροπής σε θέματα καθαριότητας, πρασίνου, πολεοδομικών αδειών, κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ..