Βυθισμένο στις παρατάσεις είναι το μεγαλεπήβολο έργο της διαμόρφωσης του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού Λιοπετρίου, που έπρεπε να παραδοθεί τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, παραμένει ατέλειωτο και είναι άγνωστο πότε τελικά θα ολοκληρωθεί.

Εν μέσω των αντιδράσεων των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι αναφέρουν πως βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, το Τμήμα Πολεοδομίας έδωσε στον εργολάβο του έργου νέα παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από το Τμήμα Πολεοδομίας στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους μελετητές, καθώς και τον εργολάβο του έργου με στόχο να συζητηθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Στο τραπέζι βρίσκονταν δύο προτάσεις είτε να τερματιστεί η σύμβαση και να επαναπροκηρυχθεί το έργο, είτε να δοθεί στον εργολάβο παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2024 προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες.

Τελικά, όπως μας αναφέρθηκε, έπειτα από διαβεβαιώσεις του εργολάβου πως έχει επιλύσει προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε και προκειμένου ν’ αποφευχθούν νέες πολύμηνες καθυστερήσεις, λόγω επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, αποφασίστηκε όπως του δοθεί παράταση.

Ωστόσο, εκκρεμεί κι άλλο αίτημα του εργολάβου για επιπρόσθετη παράταση δύο μηνών, το οποίο εξετάζεται, χωρίς να μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα πως τον Μάιο του 2024 θα ολοκληρωθεί το έργο. Το Τμήμα Πολεοδομίας, πάντως, απορρίπτει τις καταγγελίες του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου πως έχουν σταματήσει εντελώς οι εργασίες στον χώρο, αναφέροντας πως υπάρχουν συνεχώς επιτηρητές του στο εργοτάξιο.

Σημειώνεται πως το πολύπαθο έργο, το κόστος του οποίου θ’ αγγίξει τα €11 εκατ., ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Στην πορεία παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις, που κρίθηκαν ως δικαιολογημένες λόγω της εύρεσης αρχαιοτήτων και η ολοκλήρωση του έργου μετατέθηκε για την 30η Νοεμβρίου του 2023. Ωστόσο ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε.

Εν τω μεταξύ το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, το οποίο έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις, συνεχίζει να ζητά επίσημη ενημέρωση και ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου, Βάσος Μανώλη, το απόγευμα της Τετάρτης θα έχει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Γεωργίας. «Θέλουμε ενημέρωση για το τι θα γίνει και ακολούθως θ’ αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, διότι δεν σηκώνουν άλλες καθυστερήσεις. Εμείς ζητούμε να διορθωθεί ο δρόμος για να μπορεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση στον ποταμό και να γίνουν οι αποβάθρες για να μπορούν να εργάζονται οι 30 ψαράδες. Αυτήν την περίοδο δεν γίνονται εργασίες στον ποταμό. Ίσως θα έπρεπε να βάλουν νέο εργολάβο για να τελειώσει το έργο. Έτσι όπως πάνε δεν θα τελειώσει ποτέ», σημείωσε ο κ. Μανώλη.

Θα ξανασυζητηθεί στην επιτροπή Γεωργίας

Το θέμα, εξάλλου, θα συζητηθεί για άλλη μια φορά στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής εντός Ιανουαρίου. «Δυστυχώς η ανοχή του Τμήματος Πολεοδομίας παρατείνει το αδιέξοδο, με τα προβλήματα να είναι αλυσιδωτά», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, υποδεικνύοντας πως έκλεισε ήδη το ένα εστιατόριο στην περιοχή, ενώ κινδυνεύουν να καταστραφούν και τα σκάφη ψαράδων, επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν από τον ποταμό και να τα συντηρήσουν. «Θα ξανασυζητήσουμε το θέμα και θα ζητήσουμε ενημέρωση από τα αρμόδια κρατικά τμήματα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πιέσεις».