Το όνομα του ήρωα Δημάρχου της Λεμεσού, Χριστόδουλου Σώζου, που πολέμησε και πέθανε στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, φέρει από το βράδυ της Τετάρτης το κτίριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ.

Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παράλληλα κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του κτιρίου εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου, στην παρουσία και της Υφυπουργού Πολιτισμού, Λίνας Κασσιανίδου.

Σήμερα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει την παράδοση που άφησε ο Χριστόδουλος Σώζος, μνημονεύοντας το όνομά του, στο πιο σύγχρονο ίσως και καινοτόμο έργο που έγινε στη Λεμεσό, το Πανεπιστήμιο, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Λέγοντας πως η ονοματοδοσία του κτιρίου αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του ΤΕΠΑΚ, ο καθηγητής Ζαφείρης σημείωσε ότι «το κτίριο της Πρυτανείας είναι η καρδιά του Πανεπιστημίου μας και ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια της Λεμεσού, είναι ένας φάρος μάθησης και καινοτομίας, αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας για την προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας, της δημιουργικότητας και της ενδυνάμωσης των γενεών».

Αναφερόμενος στο νέο κτίριο των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών, είπε πως θα προσθέσει κύρος και αίγλη στο κέντρο της Λεμεσού, «μια απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης μας στην αριστεία στον τομέα του Σχεδιασμού και των Τεχνών».

Λέγοντας ότι το ΤΕΠΑΚ εδραιώνεται ως ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο καθηγητής Ζαφείρης σημείωσε ότι σήμερα «καθώς θέτουμε τον θεμέλιο λίθο του κτιρίου εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών και ονοματοδοτούμε το κτίριο της Πρυτανείας με το όνομα του αείμνηστου Χριστόδουλου Σώζου, δεν χτίζουμε απλώς μια δομή, αλλά επενδύουμε στο μέλλον, στο μυαλό και στην καρδιά εκείνων που θα διαμορφώσουν τον κόσμο, τις επόμενες γενιές».

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι σήμερα το ΤΕΠΑΚ ενημερώθηκε για το πράσινο φως που δόθηκε από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) και έτσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει το νέο Τμήμα Ναυτιλίας στη Λεμεσό.

«Άλλα δυο προγράμματα σπουδών (Εργοθεραπείας και Σχεδιασμού Προϊόντων) έχουν υποβληθεί στο φορέα ΔΙΠΑΕ και με την εξασφάλιση και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στο κέντρο της πόλης, τα επόμενα 2-3 χρόνια θα προχωρήσουμε με την προσέλκυση φοιτητών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Χρίστος Χωματάς, επικεντρώθηκε στη σημασία της επέκτασης των εγκαταστάσεων και υποδομών του Πανεπιστημίου, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τις περικοπές του Υπουργείου Παιδείας στους προϋπολογισμούς.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες για τις φοιτητικές εστίες στην περιοχή Βερεγγάρια, στα Κάτω Πολεμίδια και για το κτίριο της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ στο στάδιο αξιολόγησης βρίσκεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το κτίριο του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Επίσης, συνέχισε, απομένει η τελική συμφωνία για την απαλλοτρίωση του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός, του Πανεπιστημίου, στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού.

Ο κ. Χωματάς τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου αλλά και ολόκληρης της πόλης της Λεμεσού, η υλοποίηση της συμφωνίας για την παραχώρηση των κτιρίων της Τεχνικής Σχολής, του Παλαιού Νοσοκομείου και της Αστυνομίας, ενώ ιδιαίτερα για το Παλιό Νοσοκομείο είπε πως, αναπτύσσεται ένα σχέδιο για ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

«Με τα πιο πάνω έργα σε εξέλιξη, αναμένουμε ακόμα πιο έντονα τη στήριξη της Πολιτείας, με κατανόηση και πιο ευήκοον ους για την αποπεράτωση αυτών, καθώς οι δράσεις μας αφορούν κατ’ εξοχήν την πρόοδο των νέων μας, σχεδιάζοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον μάθησης και υγιούς επικοινωνίας», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για περικοπές στον Προϋπολογισμό του 2024, αλλά και στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, δημιουργεί σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα στο Πανεπιστήμιο» και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα «ώστε να μην αναχαιτιστεί η αναπτυξιακή τροχιά του Πανεπιστημίου».

Στην τελετή μίλησαν, εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης και ο Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στο έργο και την προσφορά του Χριστόδουλου Σώζου.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Λεμεσού συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ και τις Πρυτανικές Αρχές για την απόφαση τους να δώσουν, στο κτίριο της Πρυτανείας, το όνομα «του αείμνηστου, ήρωα δήμαρχου της πόλης μας, ενός από τους πιο επώνυμους και ένδοξους Έλληνες της Κύπρου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις μάχες της Ελλάδας».

Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, είπε ο Νίκος Νικολαϊδης, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να κτίζουμε πολιτισμό και να τιμούμε τις θυσίες των ηρώων μας, γιατί πολιτισμός και ιστορική αυτογνωσία είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατέψουμε την εθνική μας ύπαρξη και υπερασπιζόμαστε τις πατρογονικές μας εστίες».

Υπενθύμισε δε ότι ο Χριστόδουλος Σώζος, ο μοναδικός εν ενεργεία Δήμαρχος που σκοτώθηκε σε πόλεμο σαν απλός στρατιώτης, επέλεξε να πολεμήσει για την Ελλάδα και να πεθάνει στη μάχη της Μανωλιάσσας, παρά την προσπάθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου να τον πείσει να υπηρετήσει στην Αθήνα.

Την τελετή χαιρέτησε και ο Συντονιστής του Τμήματος Καλών Τεχνών, Επίκουρος καθηγητής Γιάννης Χρηστίδης, ο οποίος ανέφερε πως το κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί δεν είναι μια επένδυση για τον επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο, αλλά «μια παρακαταθήκη, ένα δώρο από την Πολιτεία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στους επίδοξους καλλιτέχνες που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον τόπο μας».

Το κτίριο, συνέχισε, θα αποτελέσει και μια υπόσχεση προς την νέα γενιά, πως οι συνθήκες σπουδών συνεχώς βελτιώνονται και η ποιότητα των σπουδών δεν σταματάει να χτίζεται και να θωρακίζεται, ενώ υπέδειξε ότι με την λειτουργία του νέου κτιρίου, ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος αναμένεται να διπλασιαστεί.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει αίθουσες διαλέξεων, υπολογιστών, εξειδικευμένα εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής, μικρό κινηματογραφικό στούντιο και στούντιο ήχου, εκθεσιακό πολυμορφικό χώρο.

KYΠΕ