Είναι ο δεύτερος χειμώνας από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Με την οικονομία να έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον λιμό. Η ζωή έχει γίνει αβίωτη. Οι Αφγανοί δεν ξέρουν τι να κάνουν για να επιβιώσουν. Τα παιδιά τους κλαίνε μέρα-νύχτα από την πείνα. Δεν ησυχάζουν στιγμή, τις νύχτες δεν μπορούν να κλείσουν μάτι. Οι ασθένειες είναι φυσιολογικές πια σε όλες τις ηλικίες και οι πρησμένες κοιλίτσες των παιδιών από τον υποσιτισμό συνιστούν κανονικότητα. 

Οι γονείς, μέσα στην απελπισία τους, δίνουν στα πεινασμένα παιδιά φάρμακα για να τα ηρεμήσουν. Άλλοι πουλούν όργανά τους για να επιβιώσουν. «Τα παιδιά μας κλαίνε ασταμάτητα και με λυγμούς. Δεν έχουμε καθόλου φαγητό να τους δώσουμε» είπε μιλώντας στο BBC ο Αμπντούλ Βάναμπ. «Έτσι, πάμε στο φαρμακείο και παίρνουμε χάπια για να τα κάνουμε να νυστάξουν».

Ο Βάναμπ μένει λίγο έξω από το Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σε έναν οικισμό με χιλιάδες μικρά σπίτια φτιαγμένα από λάσπη, μια συνοικία που τις τελευταίες δεκαετίες έχει μεγαλώσει, αφού εκεί ζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που επλήγησαν από τον πόλεμο και τις φυσικές καταστροφές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυναίκες διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους στην Καμπούλ

Οι περισσότερες οικογένειες μοιράζονται μερικά κομμάτια ψωμί μεταξύ τους – αν αυτά βρεθούν. Μια γυναίκα είπε ότι τρώνε το πρωί ξερό ψωμί και το βράδυ το βουτούν στο νερό για να υγρανθεί και να νομίζουν ότι τρώνε κάτι άλλο.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή». Η ζωή των ανθρώπων εκεί είναι δύσκολη εδώ και πολλά χρόνια. Η πλειονότητα των ανδρών εργάζονται ως εργάτες για λίγα μεροκάματα. Αλλά όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν, τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς διεθνή αναγνώριση της νέας de facto κυβέρνησης, τα ξένα κεφάλαια που εισέρρεαν στο Αφγανιστάν πάγωσαν, προκαλώντας οικονομική κατάρρευση, αφήνοντας χωρίς δουλειά τους περισσότερους. Όταν, σπανίως, βρίσκουν κάτι να κάνουν, μπορεί να βγάλουν μέχρι ένα δολάριο την ημέρα. Γι’ αυτό οι πιο πολλοί φτάνουν σε ακραίες λύσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλβανία: Εκατοντάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στα… «αζήτητα» των ΗΠΑ

Ένας ομολόγησε ότι έκανε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης νεφρού πριν από τρεις μήνες. Για να γίνει πιστευτός έδειξε στην ανταποκρίτρια του BBC μια ουλή εννέα εκατοστών και σημάδια από ράμματα που ξεκινούσαν από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς και έφταναν μέχρι την πλάτη του. Ο άνθρωπος αυτός είναι μόλις 20 ετών. Βρίσκεται στην αρχή της ζωής του, αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν να έχει ζήσει εκατό ζωές. «Μα, δεν υπάρχει διέξοδος. Μόλις έμαθα ότι θα μπορούσα να πάρω χρήματα πουλώντας το ένα μου νεφρό, πήγα αμέσως στο νοσοκομείο της περιοχής και το έκανα», τόνισε.

Μια άλλη γυναίκα ομολόγησε πως είναι έτοιμη να πουλήσει την ίδια της την κόρη. «Οι άνθρωποι από τους οποίους έχουμε δανειστεί μάς παρενοχλούν καθημερινά λέγοντας δώσε μας την κόρη σου αν δεν μπορείς να μας το ξεπληρώσεις» είπε. Στο Αφγανιστάν αυτή τη χρονική στιγμή η πώληση κοριτσιών είναι ένας βασικός τρόπος επιβίωσης. «Πούλησα την πεντάχρονη κόρη μου για 1.100 δολάρια», ομολόγησε ένας άλλος. Είναι λιγότερα και από το μισό που κοστίζει ένας νεφρός», δήλωσε. Σε ένα άλλο σπίτι, η δημοσιογράφος του BBC είδε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, την τετράχρονη Νάτζια, που έκανε αστείες γκριμάτσες καθώς έπαιζε με τον 18 μηνών αδελφό της. «Δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό, οπότε ανακοίνωσα στο τοπικό τζαμί ότι θέλω να πουλήσω την κόρη μου» είπε ο πατέρας της.