Δεν ακούσαμε από τον ΟΑΥ ή το Υπ. Υγείας να αμφισβητείται η θέση των φαρμακοποιών ότι μέσα στο 2022 αυξήθηκαν πέραν του αναμενόμενου οι συσκευασίες φαρμάκων που διέθεσαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η μονάδα αποζημίωσης τους, συνεπώς πρέπει να αποδεχθούμε πως έτσι έχουν τα πράγματα.

Ανεξαρτήτως της διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών, πρέπει να επισημάνουμε πως, εφόσον η μονάδα μειώθηκε για να μην αυξηθεί το κονδύλι που διαθέτει ο ΟΑΥ στους φαρμακοποιούς, σημαίνει πως εφαρμόζεται αυτό που είχε δεσμευτεί ο οργανισμός. Ότι, δηλαδή, ο προϋπολογισμός ανά τομέα είναι σφαιρικός και όταν αυξάνονται οι υπηρεσίες δεν θα αυξάνεται ο προϋπολογισμός του έτους (δεν θα παράγονται ελλείμματα, δηλαδή) αλλά θα πέφτει η μονάδα και θα μειώνεται η αποζημίωση για τους επαγγελματίες του τομέα. Και ελπίζουμε πως ο ΟΑΥ δεν θα κάνει την αρχή με τους φαρμακοποιούς, ώστε, αντί να πέφτει η μονάδα, να αυξάνεται αναδρομικά ο προϋπολογισμός, για να μη χάσουν έσοδα οι πάροχοι υπηρεσιών.

Από την άλλη, οφείλουν οι συμμετέχοντες στο ΓεΣΥ και κυρίως οι γιατροί, να αντιληφθούν πως η υπερσυνταγογράφηση βλάπτει όχι μόνο τους ίδιους τους ασθενείς (στην περίπτωση που καταλήγει σε υπερβολική κατανάλωση) αλλά πλήττει και τα συμφέροντα άλλων επαγγελματιών της υγείας. Δεν ζητούμε να κάνουν οικονομία στα φάρμακα που πρέπει να πάρουμε ως ασθενείς. Ζητούμε να κάνουν οικονομία στις ποσότητες που είναι προβλεπτό ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Νομίζω πολλοί έχουμε αντιληφθεί πως γιατροί μάς γράφουν περισσότερα φάρμακα απ’ όσα αναλογούν στη δοσολογία που οι ίδιοι επιλέγουν. Επίσης, κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο καταχώρησης ή εκτέλεσης των επαναλαμβανόμενων συνταγών, διότι αρκετές φορές παίρνεις μια συσκευασία, π.χ. των 50, και καταναλώνεις -επειδή έτσι σου είπε ο γιατρός- τα 25, τα άλλα 25 μένουν μέσα στο κουτί και όταν πας στο φαρμακείο για να εκτελέσεις την επόμενη συνταγή σού δίνουν και νέο κουτί των 50 και αυξάνεται το αχρείαστο πλεόνασμα.

Θυμάμαι που σε ένα φαρμακείο, ένας ηλικιωμένος ευσυνείδητος δικαιούχος του ΓεΣΥ έβαλε τη φαρμακοποιό να του διαβάζει τα φάρμακα στη συνταγή και αυτός έλεγε «τούτο δος μου το, που τούτον έχω». Και τα πιο πολλά δεν τα πήρε. Αν τα έπαιρνε, απλά θα πετάγαμε λεφτά.

Υ.Γ. Να μην ξεχνούν οι φαρμακοποιοί ότι ο κόσμος που πλέον μπαίνει στα φαρμακεία έχει αυξηθεί πάρα πολύ και δεν παίρνει μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα (των οποίων η μονάδα μειώθηκε), αλλά και πολλά άλλα, εκτός ΓεΣΥ. Και αγοράζει και μη φαρμακευτικά προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία και τα οποία προ ΓεΣΥ (όταν πηγαίναμε πιο αραιά στα φαρμακεία) τα αγοράζαμε από άλλα καταστήματα. Και όλα αυτά δεν αποζημιώνονται μέσω της μονάδας, αλλά μέσω της ελεύθερης αγοράς, με κέρδος κατά βούληση.