Σε Δημόσια Διαβούλευση έχει τεθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για το αναθεωρημένο γενικό χωροταξικό σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Δήμο Αγλαντζιάς. Το νέο masterplan της Πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το 2030.

Το Πανεπιστήμιο στοχεύει μέσω σταδιακής μετεγκατάστασης, μέχρι το 2025, οι περισσότερες Σχολές και λειτουργίες του να συγκεντρωθούν στην Πανεπιστημιούπολη, και παράλληλα να διατηρήσει την παρουσία του στο χώρο της Ακαδημίας (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία) και σε επιλεγμένα κτήρια στην εντός των τειχών Λευκωσία. Όπως σημειώνεται στην ΜΕΕΠ, σήμερα η παρουσία του Πανεπιστημίου Κύπρου «είναι έκδηλη σε διάφορες τοποθεσίες και κτήρια μέσα στην πόλη της Λευκωσίας, τα οποία λειτουργούν ως προσωρινοί χώροι».

Όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να καταστεί η Πανεπιστημιούπολη μια πράσινη και έξυπνη πόλη, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευέλικτο τρόπο, τις μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Για τους πιο πάνω σκοπούς, έχει ολοκληρωθεί το 2019, από εξωτερικούς συμβούλους σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης, μελέτη για τη στρατηγική ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το νέο Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο αξιολογείται στην ΜΕΕΠ, θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα θεωρείται ένα ευέλικτο και εξελισσόμενο εργαλείο εργασίας, το οποίο θα αναθεωρείται και αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τις ανάγκες της στρατηγικής και ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Χωροταξικό Σχέδιο Πανεπιστημιούπολης

Οι βασικοί στόχοι για το χώρο που προβλέπει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Η Πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα, μαζί με την Πανεπιστημιούπολη στην Ακαδημία και τοποθεσίες στην παλιά Λευκωσία θα αποτελέσουν τους κύριους χώρους παρουσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε τρία βασικά κέντρα.

• Η Πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει 11,500 φοιτητές, 1,000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και 1,000 μέλη διοικητικού προσωπικού.

• Η πυκνότητα δόμησης που προτείνεται για την Πανεπιστημιούπολη είναι της τάξης του 30%.

• Το Πανεπιστήμιο υιοθετεί Ενεργειακή Πολιτική με βάση τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και διεθνώς εφαρμοσμένα μοντέλα και πρακτικές. Τα ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να προωθηθούν περαιτέρω.

Σενάρια Ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης έχει προγραμματιστεί σε τέσσερις φάσεις, ως εξής:

  • Α΄ Φάση: 2020 – 2022
  • Β’ Φάση: 2023 – 2026
  • Γ’ Φάση: 2027 – 2030
  • Δ’ Φάση: 2030+

Ο εκτιμώμενος μέγιστος αριθμός φοιτητών το 2030 με την ολοκλήρωση των Φάσεων Α’-Γ’ προβλέπεται ότι θα ανέρχεται στις 13.820, και το μέγιστο εμβαδό κτηριακών εγκαταστάσεων που ενδεχομένως τελικά θα δομηθεί υπολογίζεται στις 257.650 τ.μ.. Η Δ’ Φάση ανάπτυξης αφορά πρόσθετο εμβαδόν κτηριακών εγκαταστάσεων της τάξης των 93.500 τ.μ., και παρότι στην παρούσα φάση αυτές οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι εκτός επιτρεπόμενου Συντελεστή Δόμησης, ο επιπρόσθετος αυτός συντελεστής αξιολογείται στη ΜΕΕΠ.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί στην Πανεπιστημιούπολη έργα υποδομής και κτηριακές εγκαταστάσεις μικτής επιφάνειας 104.000 τ.μ., ποσοστό που ανέρχεται στο 40% της μελλοντικής συνολικής δομημένης μικτής επιφάνειας των 260.000τ.μ. 

 Προγραμματιζόμενα και Μελλοντικά Έργα