«Όσα καταφύγια και να φτιάξουμε και τη μισή Κύπρο να περιφράξουμε με συρματοπλέγματα, σύντομα θα έχει γεμίσει με αδέσποτα σκυλιά». Αυτή είναι η συγκλονιστική εικόνα των εθελοντών στις φιλοζωικές οργανώσεις σχετικά με την εγκατάλειψη των συμπαθέστατων τετράποδων. Είναι πλέον αβάσταχτο το βάρος στα καταφύγια. Δεν πραγματοποιούνται αρκετές υιοθεσίες, ούτε καν από το εξωτερικό. Βγαίνει ένας σκύλος και αμέσως μπαίνει άλλος. Οι εθελοντές έχουν γονατίσει, δεν έχουν χώρους, δεν έχουν και χρήματα. «Είναι μπάτε σκύλοι αλέστε», αναφέρθηκε σε άλλη περίπτωση.

Οι εθελοντές μιλούν για το φαινόμενο του σκύλου μιας χρήσης. Δηλαδή, την περίπτωση όπου ανώριμα και παρορμητικά κάποιος αποκτά σκύλο και λίγο καιρό αργότερα, όταν τον βαρεθεί, όταν το παιδί πάψει να νοιάζεται κλπ, τον εγκαταλείπουν ή του αφήνουν ανοιχτή την πόρτα ώστε να φύγει και να απαλλαγούν. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο διότι δεν εφαρμόστηκε καμία πρόνοια από τον προηγούμενο νόμο του 2002». 

Τα παραπάνω προβλήματα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή, καθώς ξεκίνησε ο διάλογος για τον «Περί Σκύλων (τροποποιητικό) Νόμο 2022».  Δεν έχει αξία, λένε οι εθελοντές, να ετοιμάσουμε μια τέλεια νομοθεσία αν, τελικά, δεν την εφαρμόσουμε. 

Το πιο σημαντικό, όπως αναδείχθηκε, είναι να υπάρχει σήμανση (μικροτσίπ). «Πίσω από κάθε σκύλο να βρίσκεται και ένας ιδιοκτήτης», όπως υπογραμμίστηκε. 

Είναι κάτι που φαίνεται να υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τα κυνηγετικά σκυλιά. Όπως υπογράμμισε η Υπηρεσία Θήρας, οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να εγγράφουν το τσιπ του σκύλου πάνω στην άδεια κυνηγιού, ενώ υπάρχει και συνεχής έλεγχος. Μέχρι σήμερα έχουμε 36.000 τέτοιους σκύλους με τσιπ, οι οποίοι αναλογούν σε περίπου 13.000 κυνηγούς. Εξάλλου, αναφέρθηκε, γίνονται έλεγχοι σε καθημερινή βάση και όποιος δεν έχει συμμορφωθεί καταγγέλλεται και αντιμετωπίζει συνέπειες.

Πρέπει, συνεπώς, να βρεθούν δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Πέρα από τη ρητή υποχρέωση του ιδιοκτήτη σκύλου να του βάλει τσιπ, να υπάρχει και η έμμεση πίεση, όπως δηλαδή συμβαίνει με την απόκτηση της άδειας κυνηγού. 

Είναι θέμα κουλτούρας, σημειώθηκε στη Βουλή. Βεβαίως και είναι θέμα κουλτούρας, όμως, εφόσον δεν έχουμε την ωριμότητα ως κοινωνία να φερθούμε ευσυνείδητα, τότε, μόνο η νομοθεσία θα μας υποχρεώσει μαζί με τα τσουχτερά εξώδικά πρόστιμα.

ΥΓ: Η εγκατάλειψη των ακαθαρσιών του σκύλου θα κοστίζει στους παραβάτες €300. Εισηγούμαι να υπάρχει αυξημένο πέναλτι για εκείνους που επαναλαμβάνουν το αδίκημα. Φτάνει πια!…