Μαλλιά κουβάρια έγιναν οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών αποκατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαδικασία ένταξης περισσότερων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Οι διαφωνίες, οι οποίες είναι έντονες, περιστρέφονται τόσο γύρω από την ενέργεια του ΟΑΥ να εντάξει στο ΓεΣΥ μόνο νοσοκομειακές δομές αποκατάστασης, όσο και γύρω από το νομοσχέδιο που το υπουργείο Υγείας ετοίμασε και ρυθμίζει (επιτρέπει) την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, το οποίο, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέψει σε μη νοσοκομειακά κέντρα αποκατάστασης να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. 

Οι εντός ΓεΣΥ πάροχοι υπηρεσιών αποκατάστασης (νοσοκομεία) χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «ξεπερασμένο» και υποστηρίζουν ότι θέτει τα νοσοκομειακά κέντρα σε δυσμένεια. Τα εκτός ΓεΣΥ κέντρα αποκατάστασης (που τώρα λειτουργούν βάσει του νόμου για στέγες ευγηρίας) δεν διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, αλλά δείχνουν κατευθείαν τον ΟΑΥ, καταγγέλλοντάς τον για την απόφαση του να εντάξει στο σύστημα μόνο νοσοκομειακά κέντρα. 

Ο ΟΑΥ παραπέμπει στην έλλειψη νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εντάξει στο σύστημα μη αδειοδοτημένες, βάσει νόμου, δομές, ενώ το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να μπει το τελευταίο δεκαήμερο σε νέο γύρο συσκέψεων και διαβουλεύσεων με όσους διαμαρτύρονται. Αυτό είχε, βεβαίως, ως αποτέλεσμα το σχετικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί στη Βουλή, η οποία μπήκε για άλλη μια φορά σε στάση αναμονής. 

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μη ύπαρξης νομοθεσίας, ο ΟΑΥ είχε προχωρήσει στην ένταξη κάποιων υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, υπογράφοντας συμβάσεις με δομές αποκατάστασης οι οποίες λειτουργούν σε χώρους που διαθέτουν άδεια λειτουργίας ως νοσηλευτήρια. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με την προϋπόθεση ότι σύντομα η Βουλή θα ψήφιζε το νομοσχέδιο σε νόμο και θα ήταν δυνατή η ένταξη περισσότερων κέντρων (και μη νοσοκομειακών) στο σύστημα.

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ όλων αποτυπώνει την κατάσταση, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το παρασκήνιο είναι αρκετά έντονο, με τους παρόχους υπηρεσιών αποκατάστασης, εντός και εκτός ΓεΣΥ να πυροβολούν αλλήλους.

Ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας εδώ και μήνες διαμαρτύρεται για τη μη ένταξη των μελών του στο ΓεΣΥ, με την τελευταία επιστολή του να έχει σταλθεί στον ΟΑΥ την περασμένη εβδομάδα. Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΟΑΥ να αποκλείσει τα μέλη του από την παροχή υπηρεσιών μέσω του ΓεΣΥ, δημιουργεί «σοβαρό ζήτημα μη ισότιμης μεταχείρισης έναντι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», ο σύνδεσμος τονίζει ότι με τα όσα ισχύουν σήμερα οι επιλογές των ασθενών είναι περιορισμένες, όπως περιορισμένες είναι ενδεχομένως, όπως αναφέρεται, και οι δυνατότητες των κέντρων που σήμερα λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες. «Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των μελών μας επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα των ασφαλιζόμενων/ ασθενών. Έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σήμερα. Αναμφισβήτητα η δυνατότητα των μελών μας να παρέχουν υπηρεσίες θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του φάσματος επιλογών από τους ασθενείς. Περαιτέρω, θα περιόριζε τυχόν προβλήματα αναμονής λόγω περιορισμένων κλινών ή δυνατότητας των συμβεβλημένων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταδιακά στο ΓεΣΥ τα κέντρα αποκατάστασης

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών όλων των ασθενών, τα νοσοκομειακά κέντρα που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ φαίνεται ότι μάλλον έχουν αντίθετη άποψη. Σε επιστολή που στάλθηκε από ένα από τα κέντρα αυτά, επίσης, την περασμένη εβδομάδα, στην υπουργό Υγείας αυτή τη φορά, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι: «Το νομοσχέδιο έχει πλέον καταστεί άνευ αντικειμένου και έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις καθότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με εξειδίκευση στην αποκατάσταση και αποθεραπεία, έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ εξυπηρετώντας τις ανάγκες του κυπριακού πληθυσμού προσφέροντας στο ΓεΣΥ μεγάλο αριθμό κλινών (οι οποίες δεν συμπληρώνονται καν από ασθενείς) με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών». Ως έχει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην επιστολή, «εξαναγκάζει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της άδειας ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και της άδειας των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, γεγονός το οποίο είναι απαράδεκτο καθότι δεν μπορεί να εξαναγκάζεις ιδιωτικό νοσηλευτήριο, που μεταξύ άλλων εξειδικεύεται σε αποκατάσταση και αποθεραπεία, να απεμπολεί την άδεια λειτουργίας του και να υποβιβάζεται μόνο σε κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, όπως ορίζεται στο εν λόγω νομοσχέδιο». 

Διαμαρτύρονται και οι ασθενείς

Η νέα καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για ψήφιση έχει όμως προκαλέσει και τις έντονες διαμαρτυρίες των οργανωμένων ασθενών, με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να τονίζει ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να έχουν οι ασθενείς στη διάθεση τους πολλές επιλογές και σίγουρα όλες τις υπηρεσίες αποκατάστασης που χρειάζονται, τη στιγμή που την χρειάζονται. Εδώ και καιρό περιμένουμε την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τη Βουλή. Εδώ και χρόνια πηγαινοέρχεται το νομοσχέδιο από τη Βουλή στο υπουργείο Υγείας και πάλι πίσω», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης. «Ο ΟΑΥ οφείλει να δώσει επιλογές στους ασθενείς. Με τα σημερινά δεδομένα αδικούνται οι ασθενείς», τόνισε.