Η κατάσταση είναι εκρηκτική και κρίσιμη. Συνήθως, πολλοί προβαίνουν σε σχόλια και αναλύσεις, συνήθως copy-paste, τυποποιημένες. Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια μιας διένεξης που δεν ξέρουμε πώς και πότε θα καταλήξει.

Η στήλη επιλέγει σήμερα αλλά και για τις επόμενες μέρες, να ακολουθήσει τον «δρόμο» των καταξιωμένων πηγών ενημέρωσης (σήμερα πηγές μας είναι η Γκάρντιαν, το BBC και το Associated Press, που όλες έχουν ίσως τους καλύτερους δημοσιογράφους εκεί όπου συμβαίνουν τα πράγματα), και όταν θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα, τότε  και μόνο μπορούμε να περάσουμε σε σχόλια και αναλύσεις. Λοιπόν:

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωσης στο Ισραήλ εδώ και 50 χρόνια. Εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου, ημέρα θρησκευτικής αργίας των όπου γης Εβραίων.

Υποστηριζόμενοι από πραγματική ομοβροντία ρουκετών, οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν με ορμή από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας σε κοντινές μικρές πόλεις των Ισραηλινών, σκοτώνοντας και απαγάγοντας δεκάδες πολίτες .

Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ (δυτικά και αραβικά), είπαν ότι πιάστηκε στον ύπνο. Κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως. Απάντησε με σφοδρή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα , κι ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάου, είπε αμέσως ότι από τώρα το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς η οποία, πρόσθεσε, θα πληρώσει τίμημα βαρύ.

Επί τόπου ανταποκριτές των μεγάλων ξένων ΜΜΕ και Πρακτορείων, μεταδίδουν ότι ήταν εκπληκτικού εύρους πλάτους η επίθεση της εκτός νόμου ισλαμικής οργάνωσης στον δυτικό κόσμο.

Σε μια επίθεση εκπληκτικού πλάτους, ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε τουλάχιστον 22 τοποθεσίες έξω από τη Λωρίδα,  συμπεριλαμβανομένων πόλεων και άλλων κοινοτήτων σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Γάζας. Πυροβόλησαν πολίτες και στρατιώτες, σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς. Ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωνε άρον-άρον τις δυνάμεις του  για την μεγάλη αντεπίθεση.

Οι μάχες ήταν σκληρές και συνεχίστηκαν όλο το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Σε δύο συνοριακές πόλεις που κατέλαβαν, οι ισλαμιστές συνέλαβαν ισραηλινούς πολίτες και τους κράτησαν ομήρους. Τα ξημερώματα, εξαπέλυσαν νέα πυραυλική επίθεση κτυπώντας νοσοκομείο στην ισραηλινή παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο κτίριο. Δεν υπήρξαν όμως πληροφορίες για νεκρούς ή και τραυματίες.

Γενικά, από την έναρξη της παλαιστινιακής επίθεσης έως το απόγευμα χθες, Κυριακή, τα ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 500 νεκρούς και 1500 τραυματίες. Είναι ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων στο Ισραή εδώ και πολλές δεκαετίες.  

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας από τα αεροπορικά αντίποινα του Ισραήλ, και περίπου 2000 είναι οι τραυματίες.

Έγκυροι παρατηρητές θεωρούν ότι δυνητικά η κατάσταση τώρα είναι «εξαιρετικά ασταθής έως και επικίνδυνη».

Από την μία έχουμε την ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάου που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της (δέσμευση με την οποία και εξελέγη στις τελευταίες εκλογές).

Και από την άλλη, στους Παλαιστινίους υπάρχει απόγνωση για την ατέρμονη κατάληψη της Δυτικής Όχθης και τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Με αυτά τα δεδομένα , ως χθες απόγευμα, στο τοπίο:

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, είπε στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι το άδικο εναντίον των Παλεστινίων, οδηγεί την διένεξη με το Ισραήλ  «σε εκρηκτικό σημείο». Το παλαιστινιακό Πρακτορείο WAFA  μεταδίδει ότι ο Αμπάς δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να του είπε πως η τωρινή επιδείνωση της κατλαστασης στην περιοχή είναι αποτέλεσμα «πολιτικού αδιεξόδου», αλλά και «άρνησης του δίκαιου αιτήματος των Παλαιστινίων πολιτών για την αυτοδιάθεσή τους».

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγο πριν συνεδριάσει χθες το απόγευμα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, καταδίκασε τις επιθέσεις από την Χαμάς, και προέτρεψε όλους να εξαντλήσουν κάθε διπλωματική προσπάθεια για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

(*) Εννοείται ότι πλήρεις και συνεχώς επικαιροποιημένη, καλή ενημέρωση θα βρείτε και στο Philenews.

Φωτό, το πρώτο κτύπημα της Χαμάς κατά του Ισραήλ.