Τρόμο για τους αγαπημένους τους που βρίσκονται στους βομβαρδισμούς, βιώνουν οι 3.000 Ουκρανοί που ζουν μόνιμα στην Κύπρο. Δεν γνωρίζουν, σήμερα, ποια είναι η κατάσταση των αγαπημένων τους και αν παραμένουν ζωντανοί. «Μακάρι να επιβιώσουν», είπε συντετριμμένη η εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κοινότητας στην Κύπρο, Ολένα Ανδρέου. «Κανένας δεν πίστευε ότι θα ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος. Ελπίζαμε ότι οι συγκρούσεις θα περιορίζονταν σε στρατιωτικές βάσεις. Δεν περιμέναμε ότι θα βλέπαμε ανθρώπους να πηδούν από τον τρίτο όροφο για να σωθούν από τα όπλα των Ρώσων. Μπαίνουν στις πολυκατοικίες, σπάνε τις πόρτες των σπιτιών και σκοτώνουν τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα. Ξεκινάει η μέρα μας με δάκρυα. Με τι ψυχή σκοτώνουν μικρά παιδιά; Δεν το χωράει το μυαλό μου», συνέχισε με συγκίνηση. 

«Κάποιοι έχουν έρθει στην Κύπρο μόνοι τους, επειδή έχουν κάποιο συγγενή ή φίλο. Όμως, πλέον δεν είναι εύκολο να φτάσουν εδώ. Πολλοί δεν πρόλαβαν να φύγουν. Δεν υπάρχει τρόπος να έρθουν». Επιπλέον, είπε, υπάρχουν και εγκλωβισμένοι Ουκρανοί στην Κύπρο. «Άνθρωποι που ήρθαν επίσκεψη σε κάποιον δικό τους ή που είχαν έρθει για διακοπές και ξέσπασε ο πόλεμος όσο ήταν εδώ». Επί παραδείγματι, είπε, συνάντησε μια οικογένεια που εγκλωβίστηκε εδώ ενώ έκανε διακοπές σε ξενοδοχείο. Τώρα, τους φιλοξενεί μια γυναίκα στη Λάρνακα. Επίσης, μια άλλη οικογένεια που φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι. Σε άλλη περίπτωση, είπε, Ουκρανοί που ήταν σε ξενοδοχείο για διακοπές, εκδιώχτηκαν καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν. «Δεν έφεραν λεφτά για όλο αυτό το διάστημα». Υπήρξαν άνθρωποι που δεν είχαν πού να μείνουν, είπε.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Όπως υπογράμμισε, τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να οργανωθούν και να βοηθήσουν εκείνους που έρχονται στην Κύπρο. «Να δούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται εδώ και τι βοήθεια θα χρειαστούν. Συνάντησα μια κοπέλα, η οποία ήρθε για διακοπές και είναι στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της». 

Πάντως, είπε, η κυπριακή κοινωνία δείχνει μεγάλη αλληλεγγύη. «Επικοινωνούν για να μας πουν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιον ή ξενοδοχεία που θα διαθέσουν δωμάτια ή να προσφέρουν ρούχα και παπούτσια».

Προσπάθειες για 50 Κύπριους της Ουκρανίας

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας κυρίως στους Κύπριους και στους κατόχους κυπριακού διαβατηρίου που βρίσκονται στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου. Αυτή τη στιγμή, είπε, υπάρχουν περίπου 50 άτομα με κυπριακό διαβατήριο και ακόμη 50 Ουκρανοί, οι οποίοι έχουν δεσμούς με την Κύπρο. «Η θεσμική μας υποχρέωση περιορίζεται στους πολίτες κυπριακού διαβατηρίου, τους οποίους προσπαθούμε με την πρώτη ευκαιρία να επαναπατρίσουμε. Όμως, για ανθρωπιστικούς λόγους προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους Ουκρανούς που έχουν δεσμούς με την Κύπρο, όπως συγγενείς, οι οποίοι είναι επίσης γύρω στους 50».

Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, βρίσκονται σε ουκρανικά εδάφη. «Έχουμε επικοινωνήσει μαζί τους. Γνωρίζουμε πού βρίσκονται και ανάλογα με τις περιοχές όπου γίνονται επιχειρήσεις εκκένωσης, τους ενημερώνουμε για να τους παραλάβουμε». Όπως είπε, μέχρι τώρα έχουν προβεί στη διαδικασία εκκένωσης για 42 άτομα από το Κίεβο (Κύπριων, Ελλαδιτών και Ευρωπαίων που απευθύνθηκαν στη Δημοκρατία). Από αυτούς, ταξιδεύοντας μέσω Ρουμανίας και Ελλάδος, 15 κατέληξαν στην Κύπρο. Ανέφερε δε, ότι είναι άτομα όλων των ηλικιών. Βρέφη, παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένοι, ενώ ανάμεσα τους ήταν και μια εγκυμονούσα. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι η Κύπρος υιοθετεί απόλυτα τις αποφάσεις της ΕΕ. Πρόσθετα, η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής στήριξης της Ουκρανίας για εκείνους που θέλουν να φτάσουν στη χώρα μας, εξετάζει την κάθε αίτηση που υποβάλλεται ξεχωριστά.