Το ισραηλινό πήγαινε-έλα στη Λάρνακα προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες επιθεωρήσεις και έλεγχοι πριν ανάψει το πράσινο ως για να φύγει η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, συνοδευόταν από ειδικούς κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο για να συζητήσουν σειρά τεχνικών θεμάτων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις από πλευράς αξιωματούχων του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και τεχνοκράτες διαφόρων υπηρεσιών. Το βρετανικό πλοίο, Lyme Bay, βρίσκεται σε αναμονή για να πάρει εντολή να κατευθυνθεί προς τη Γάζα.

Η Λευκωσία αποφεύγει τις όποιες ανακοινώσεις σχετικά με το που βρίσκεται το βρετανικό πλοίο. Οι όποιες πληροφορίες για το που βρίσκεται το πλοίο ήρθαν χθες από το Λονδίνο (πηγή ΚΥΠΕ). Στελέχη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ότι το αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay, αναμένοντας την έγκριση όλων των πλευρών για να αρχίσει το ταξίδι του. Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ σημείωσε πως η βρετανική Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, «περιλαμβανομένης της επικέντρωσης ειδικά σε οποιεσδήποτε ευκαιρίες δια θαλάσσης». Όπως συμπλήρωσε, το Lyme Bay είναι φορτωμένο με προμήθειες στην Κύπρο «και είναι έτοιμο να αποπλεύσει όταν μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια αυτή μπορεί να γίνει δεκτή και να παραδοθεί».

Το βρετανικό πλοίο αναμένει το «οκ» από πλευράς Ισραήλ, όπως φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν. «Περιμένουμε το πράσινο φως σας για το πρώτο ταξίδι», είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του.

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «Αμάλθεια», στην παρουσία τεχνικών ομάδων. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Κοέν είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή, προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο».

Ανέφερε ότι, η επίσκεψη θα επικεντρωνόταν στη συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ των διυπηρεσιακών ομάδων και των δύο χωρών για συντονισμό των απαιτούμενων λεπτομερειών και ότι θα πραγματοποιούνταν συναντήσεις σήμερα και αύριο για να συνεχίσουν να προωθούν την εφαρμογή της πρωτοβουλίας. «Στόχος μας είναι να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου», είπε.

Ο Ισραηλινός Υπουργός ανέφερε ότι, ο λαός της Γάζας, «είναι θύμα ληστείας από τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς για περισσότερα από 15 χρόνια» και ότι, η καλά εποπτευόμενη διεθνής βοήθεια θα βοηθήσει την περιοχή να αποκτήσει περισσότερη σταθερότητα και ευημερία.

Ευχαρίστησε τον κ. Κόμπο για τη βοήθεια και τη συνεργασία του και την ομάδα του «για όλη την επαγγελματική δουλειά που έκανε την τελευταία εβδομάδα», προσθέτοντας πως αυτό τονίζει τη φιλία και τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Χωρίς εσάς, δεν θα είχαμε καταφέρει να προωθήσουμε αυτό το σημαντικό έργο», είπε. Ο κ. Κοέν ανέφερε ότι αυτή ήταν η τρίτη του συνάντηση με τον κ. Κόμπο «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου». Ο κ. Κοέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι, το έργο αυτό «είναι σημαντικό για την περιοχή και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Eli Cohen επισκέπτονται το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων».

Ο κ. Κόμπος από την πλευρά του,ανέφερε ότι το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», η οποία βασίζεται στην παροχή «ενός συμπαγούς, αξιόπιστου, ασφαλούς υλικοτεχνικού κόμβου». Είπε ότι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τρέχουσες επιχειρήσεις και το επίπεδο προετοιμασίας και ότι θα προχωρούσαν και σε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λάρνακας. «Στόχος είναι η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας να συλλέγεται, να αποθηκεύεται, να ασφαλίζεται και να επιθεωρείται αυστηρά πριν από τη φόρτωση σε ένα σκάφος, όλα εδώ στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως σκοπός είναι να συμπληρωθούν και να αυξηθούν οι τρέχουσες διαδρομές. Επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ήδη έτοιμη «να παράσχει αυτή τη θαλάσσια σανίδα σωτηρίας». «Περιμένουμε το πράσινο φως σας για το πρώτο ταξίδι», κατέληξε.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στη δέσμευση «να ξεκινήσουμε τώρα και να εξελιχθούμε σε αυτό που, ελπίζουμε, θα είναι μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση», στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις όλων των βασικών ενδιαφερομένων. Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε και στις αρχές από τις οποίες καθοδηγείται η Κυπριακή Δημοκρατία, λεγοντας ότι καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, και ότι απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την εξασφάλιση άμεσης ανθρωπιστικής πρόσβασης σε αυτούς. Τρίτον, πρόσθεσε, «όλοι συμφωνούμε ότι όλοι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Επιπλέον, σημείωσε, η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη αποκοπή των πόρων της Χαμάς, τις υποδομές και τη διευκόλυνσή της.

Ευχαριστίες από Λόιντ Όστιν

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επαίνεσε την Κύπρο για τη σταθερή της στήριξη προς την Ουκρανία και τον ρόλο της για την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Γάζα. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγο Πατ Ράιντερ,  ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν είχε επικοινωνία την Τρίτη με τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα τον οποίο ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην διευκόλυνση της αμερικανικής στήριξης για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή.

«Ο Υπουργός Όστιν επαίνεσε την Κύπρο για τη σταθερή της στήριξη στην Ουκρανία και για τον ρόλο της στην υποστήριξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ισραήλ και τη Γάζα», είπε. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή τους για την διευρυνόμενη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου.