Υπό τη σκιά των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Φυλακών κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, τελέστηκε χθες η τελετή λήξης των μαθημάτων των σχολείων του σωφρονιστικού μας ιδρύματος. 

Μέσα από μια δίωρη εκδήλωση με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως», έγινε μια αναδρομή στα σκοτεινά χρόνια από το 2010-2014 όπου συνέβησαν έξι αυτοκτονίες κρατουμένων, όπου η φυλακή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο προς τους κρατούμενους, σε σύγκριση με την τελευταία οκταετία, όπου άλλαξε άρδην η πολιτική των Φυλακών, έγινε ανθρωποκεντρική, οι κρατούμενοι αντιμετωπίστηκαν ως άτομα με δικαιώματα και φτάσαμε στις μηδέν αυτοκτονίες και μηδέν περιστατικά βίας. Κρατούμενοι σε μια καλά οργανωμένη εκδήλωση, αναπαράστησαν όλα όσα συνέβαιναν πριν 10 χρόνια, με τις στερήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν σήμερα, όπου η φυλακή έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της σε κατάδικους και συγγενείς τους και τη Διεύθυνση να είναι ένα με τους κρατούμενους.

Σε ομιλία της η διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους αναφέρθηκε στις καινοτομίες και ριζοσπαστικές αλλαγές που έγιναν, μετατρέποντας το περιβάλλον των Φυλακών σε μαθησιακό για όλους (κρατούμενους, προσωπικό και διοίκηση), εκσυγχρονίζοντας το σωφρονιστικό μοντέλο και μετατρέποντας το τιμωρητικό περιβάλλον των Φυλακών σε μαθησιακό. «Η πεποίθηση μας ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτεροι, ήταν η κινητήριος δύναμά μας, να εργαστούμε με αφοσίωση και δέσμευση για την υλοποίηση των στόχων μας, θέτοντας αρχές και αξίες οι οποίες διαφυλάσσουν με σεβασμό την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα, τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Η ίδια ανέφερε ότι από το 2015 έχουμε το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα με της χώρας, όπου ενώ αρχικά συμμετείχε το ¼ των κρατουμένων, τα τελευταία σχεδόν οκτώ χρόνια με την αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έχουμε αυξήσει τα σχολεία μας από δύο που ήταν αρχικά σε εννέα, στα οποία παρακολουθούν προγράμματα πέραν των 3/4 των κρατουμένων μας, με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχής κρατουμένων στις χώρες του ΣτΕ. Περαιτέρω, μέχρι σήμερα 19 κρατούμενοι μας φοίτησαν και φοιτούν σε πανεπιστήμια για απόκτηση πτυχίου, μεταπτυχιακού, και διδακτορικού.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής στον κόσμο, αφού δεν ξεπερνούμε το 14%-15%, καθώς και με τα χαμηλότερα ποσοστά ενδοτμηματικής βίας, αυτοτραυματισμών, και αυτοκτονιών στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) με 0% τα τελευταία χρόνια, εάν λάβουμε υπόψη ότι μόλις 8 χρόνια προηγουμένως, είχαμε ποσοστό αυτοκτονιών 44,1% ανά 100.000 ανθρώπους, πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο αυτοκτονιών του ΣτΕ που ήταν μόλις στο 24,4%.

Σε ομιλία της που διαβάστηκε από τον ανώτερο λειτουργό Άριστο Τσιάρτα, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι η μαζική συμμετοχή των κρατουμένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ριζική αλλαγή της εικόνας και των πρακτικών των Φυλακών τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία. «Αποδεικνύουν», είπε, «ότι για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσει η φυλακή ως τόπος αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων».