Με δύο νομοθεσίες που ψήφισε προχθές η Βουλή, ρυθμίζεται η κυκλοφορία των ηλεκτρικών σκούτερ, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση κράνους για τους ποδηλάτες.

Η χρήση κράνους για ποδηλάτες που ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη, θα ισχύσει σε έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, ώστε να δοθεί χρόνος στο κοινό να ενημερωθεί και να προμηθευτεί κράνος.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά πατίνια, οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν άμεσα, πλην αυτές που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους διαθέτουν προς πώληση τέτοιες συσκευές να πληρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπουν οι κανονισμοί. Σύμφωνα με τον νόμο, τα σκούτερ θα κινούνται με μέγιστη ταχύτητα τα 20χλμ, θα είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους, θα διακινούνται στους ποδηλατόδρομους και όχι στο οδόστρωμα του δρόμου. Θα δικαιούνται επίσης οι τοπικές Αρχές να εκδίδουν άδειες για χρήση των σκούτερ σε πλατείες ή πεζόδρομους στα όρια των δήμων και των κοινοτήτων, ενώ μια νέα πρόνοια που τέθηκε τελευταία θα επιτρέπει την κυκλοφορία τους σε δρόμους στους οποίους η μέγιστη ταχύτητα είναι 30 χλμ., όπως αυτοί που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία. Με την πρόνοια αυτή εκτιμάται ότι πολλοί θ’ αφήσουν το όχημα και θα πάρουν τα ηλεκτρικά πατίνια για να εισέλθουν στο κέντρο των πόλεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, σκούτερ θα μπορούν να οδηγούν άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω και όχι 16 που ήταν η εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών. Ο οδηγός οφείλει να φέρει κράνος, απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου εκτός και αν υπάρχουν οι προδιαγραφές, ενώ οι συσκευές θα πρέπει να φέρουν: Σύστημα φρένων, φανό λευκού ή κίτρινου φωτός μπροστά και πίσω, κουδούνι και ελαστικά σε καλή κατάσταση.

Ο νόμος προβλέπει εξώδικο πρόστιμο €85 σε όσους χρησιμοποιούν σκούτερ κάτω των 14 ετών, που δεν φέρουν κράνος, ή που παραβιάζουν τα σήματα τροχαίας. Επίσης προνοείται πρόστιμο €50 όταν κάποιος χρησιμοποιεί σκούτερ χωρίς φώτα, κινείται εκτός ποδηλατολωρίδας, ενώ εξώδικο θα εκδίδεται και στους οδηγούς ύψους €85 που δεν θα λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι των χρηστών σκούτερ.