Η Πάφος και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της θα αποτελέσει και αυτό το καλοκαίρι τον κεντρικό πυλώνα της εναέριας καταπολέμησης των πυρκαγιών στην Κύπρο. Μετά τα δύο εκμισθωμένα από το Τμήμα Δασών αεροπλανάκια τύπου Αir Tractor, που σταθμεύουν από τις αρχές Ιουλίου στην αεροπορική βάση της Πάφου, από αύριο το αεροδρόμιο της επαρχίας θα φιλοξενεί και τα δύο νέα πτητικά μέσα τα οποία θα ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης: Πρόκειται για δύο ελικόπτερα τύπου Kamov 32, τα οποία εκμισθώνονται από ελληνική εταιρεία, βάσει συμβολαίου που υπογράφηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τα δύο ελικόπτερα θα φθάσουν στην Πάφο αύριο και θα σταθμεύουν στις ειδικές περιοχές με τα κατασκευασθέντα ελικοδρόμια στα οποία τα προηγούμενα χρόνια στάθμευσαν τα ίδιου τύπου ελικόπτερα που εκμίσθωνε η Δημοκρατία από τη Ρωσία. Τα δύο ελληνικής ιδιοκτησίας Kamov, αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις τελικές τους δοκιμές για την πτητική τους επάρκεια ώστε να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο την Πέμπτη και αν όλα πάνε καλά, από την ημέρα εκείνη θα τεθούν στη διάθεση των αρχών της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρία μέτωπα φωτιάς στην Πάφο, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων

Η συμφωνία είναι διετής με δικαίωμα ανανέωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία για άλλα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, άμεση είναι η ανάγκη για πρόσληψη 16 επιπλέον δασοπυροσβεστών, ενώ εκκρεμεί επίσης η πλήρωση 10 οργανικών θέσεων δασικών λειτουργών, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα. Αυτό τονίσθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, με τον βουλευτή Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθο Σαββίδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε ότι φέτος η καμένη γη είναι 50% λιγότερη συγκριτικά με άλλες χρονιές.