Ο εντοπισμός περιστατικού της ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο ήταν κάτι το οποίο ανέμενε το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι επιδημιολόγοι, καθώς εντοπίστηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χθες η νόσος έφθασε και στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκε το πρώτο περιστατικό στην Κύπρο, που αφορά 40χρονο άνδρα ο οποίος έχει ιστορικό ταξιδιού.

Όπως ανέφερε στο philenews o Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσία, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς είναι καλά στην υγεία του. Επίσης ο 40χρονος παρακολουθείται και έχουν ενημερωθεί οι επαφές του.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες μετά και τον εντοπισμό του περιστατικού γίνονται κάποιες ενέργειες από πλευράς του Υπουργού Υγείας για να προμηθευτεί η Κύπρος εμβόλια από άλλες χώρες. Να υπενθυμίσουμε πως η προγραμματισμένη άφιξη των πρώτων εμβολίων αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου.

Το πρωτόκολλο για την ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση των  επιβεβαιωμένων περιστατικών, η αποδέσμευση των ασθενών θα πρέπει να γίνεται μετά από αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού έπειτα από επιβεβαίωση της επούλωσης των εξανθημάτων. Η περίοδος όπως προνοεί το πρωτόκολλο κυμαίνεται από δύο μέχρι τέσσερις εβδομάδες.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ότι αφορά τις στενές και περιστασιακές επαφές,  δεν οφείλουν να αυτοπεριορίζονται στο αρχικό στάδιο ωστόσο θα γίνεται ενεργητική επιτήρηση των συμπτωμάτων μέσω καθημερινών τηλεφωνικών συνεντεύξεων από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, σε περίπτωση που η επαφή αναπτύξει συμπτωματολογία θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε αυτοπεριορισμό και θα πρέπει να γίνεται ιατρική εκτίμηση ως πιθανό κρούσμα.

Τέλος το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως, σε περίπτωση που το άτομο αναπτύξει δερματικό εξάνθημα θα πρέπει να γίνεται δειγματοληψία από το νοσοκομείο αναφοράς.