Αναστέλλονται οι κατασκευαστικές εργασίες για το εργοστάσιο ασφαλτικών στο Μιτσερό κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και μετά την απόφαση να κάνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία των επηρεαζόμενων κοινοτήτων και ομάδων που διαμαρτύρονται. Η συνάντηση καθορίστηκε για τις 25 Αυγούστου 2022 στις 11 το πρωί και μέχρι τότε αναστέλλονται οι εργασίες για ανέγερση του εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος. Μετά την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά αίρονται και τα δυναμικά μέτρα που είχαν αποφασίσει οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, όπως το κλείσιμο δρόμων που οδηγούν στο εργοστάσιο και θα επηρέαζαν σημαντικά την οικονομία του τόπου. Μέχρι τότε οι κάτοικοι αναμένουν την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για προσωρινό διάταγμα αναστολής των εργασιών η οποία εκκρεμεί από τις 30 Ιουνίου 2022. 

Παρά την παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, η παρουσία του εκσκαφέα στην περιοχή και της αστυνομικής δύναμης, οδήγησε τους κατοίκους να λάβουν την απόφαση να διανυχτερεύσουν και τη χθεσινή ημέρα στον χώρο εγκατάστασης του ασφαλτικού. 

Τώρα, αναμένουν να αναχωρήσει εντός της σημερινής ημέρας ο εκσκαφέας προκειμένου να αποχωρήσουν και αυτοί από το χώρο. Παράλληλα, αποφάσισαν να επιτηρούν συνεχώς την περιοχή και σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε κινητικότητα στον χώρο εγκατάστασης του εργοστασίου, να επαναφέρουν αμέσως τα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται ότι τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζήτησε στις 8/7/2022 αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», κατά την άφιξή του στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Δόξας Κατωκοπιάς στην Περιστερώνα. Η αντιπροσωπεία σε επιστολή που επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούσε την άμεση ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης του ασφαλτικού στο Μιτσερό, υποστηρίζοντας ότι «θα επηρεάσει δυσμενώς και ανεπανόρθωτα την υγεία κι ευημερία των κατοίκων 12 κοινοτήτων της περιοχής (Μιτσερού, Κάτω Μονής, Αγροκηπιάς, Αγίου Ιωάννη, Αρεδιού, Μαλούντας, Μενοίκου,  Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανείου, Καλού Χωριού, Κλήρου, Ορούντας)». 

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, που θα έχει με τον Πρόεδρο, η Ομάδα Πρωτοβουλίας προτίθεται να παραθέσει τους λόγους που η απόφαση είναι λανθασμένη, άδικη κι επικίνδυνη, αλλά και να παραδώσουν τον τόμο με τις χιλιάδες υπογραφές κατά της εγκατάστασης ασφαλτικού στο Μιτσερό.

Χθες, οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία που άρχισαν από το πρωί της Τρίτης. Από πολύ νωρίς, βρέθηκαν περίπου 100 άτομα, ενώ κάποιοι είχαν διανυκτερεύσει από το προηγούμενο βράδυ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν αυτή τη φορά τυχόν έναρξη των εργασιών.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί παράκληση από αντιπροσωπεία ιερέων της περιφέρειας των επηρεαζόμενων κοινοτήτων στον χώρο που είναι προτεινόμενος για την ανέγερση του εργοστασίου στο δρόμο Κάτω Μονής- Αγίου Ιωάννη.