Αναπόφευκτες οι συνδέσεις του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ με την Κύπρο, καθώς στον κυπριακό λαό ξυπνούν οι μνήμες από τα χρόνια της ΕΟΚΑ και συγκεκριμένα οι απαγχονισμοί των αγωνιστών.

2 Ιουνίου 1953: Οι Βρετανοί οργάνωσαν εορτασμούς σε όλες τις αποικίες τους, για τη στέψη της νέας βασίλισσάς τους, Ελισάβετ Β’. Στην Πάφο, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο», αναρτούν την αγγλική σημαία. Αυτό εξοργίζει τους μαθητές, οι οποίοι οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απαιτούν την αφαίρεση της σημαίας από την πύλη του σχολείου τους. Ακολουθούν συγκρούσεις.

Ένας τολμηρός 15χρονος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, κατεβάζει το σύμβολο της αποικιοκρατίας και το ξεσκίζει. Οι υπόλοιποι μαθητές βάζουν φωτιά και καίνε τη σημαία. Η συνέχεια της πορείας του συγκεκριμένου μαθητή είναι γνωστή: η απόφασή του να βγει αντάρτης στα βουνά της Πάφου, η σύλληψη και μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και οι τελευταίες του δραματικές ώρες στο κελί πριν τον απαγχονισμό του.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Δεν έδωσε βασιλική χάρη (royal pardon)

Αν και οι απόψεις διίστανται, στην Κύπρο είναι διαδεδομένο ευρέως ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε τη νομική ισχύ και τη δυνατότητα να δώσει βασιλική χάρη (royal pardon) στον 19χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους άλλους 8 απαγχονισθέντες. Δεν το έπραξε και ο ανήλικος Παλληκαρίδης μαζί με τους άλλους οχτώ αγωνιστές οδηγήθηκαν στην αγχόνη. 

 

 

Η επίσκεψη της Ελισάβετ στην Κύπρο το 1993

Αυτός ήταν κυρίως ο λόγος που κατά τη δεύτερη επισκεψή της στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 1993, στο πλαίσιο της 29ης Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η αντίδραση του κόσμου ήταν δυναμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι επίσημες αρχές τής απέδωσαν τις τυπικές τιμές, για αρκετούς όμως εξακολουθούσε να θυμίζει την επικεφαλής της αποικιοκρατίας στην Κύπρο και ήταν ανεπιθύμητη. Κατά την παραμονή της στο νησί έγιναν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο γιατρός Χάρης Αριστείδου, ο οποίος δεν δίστασε να σπάσει το τζάμι της λιμουζίνας της που ήταν σταθμευμένη στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η βασίλισσα έμεινε συνολικά επτά μέρες. Τότε της δόθηκε το «χρυσό κλειδί» της Λευκωσίας, από τον τότε δήμαρχο της πόλης, εν μέσω λαϊκών διαμαρτυριών. Η επίσκεψη από φιέστα εξελίχθηκε σε φιάσκο και ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προέβη σε επίσημη απολογία για τα γεγονότα.

1961

Προηγήθηκε η επίσκεψη της Ελισάβετ στην Κύπρο το 1961, καθοδόν προς την Ινδία. Τότε την υποδέκτηκε ο Πρόεδρος Μακάριος.

Δείτε βίντεο από εκείνη την επίσκεψη:

 

Ελπίδες για ένωση με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ιστορικό – ερευνητή Πέτρο Παπαπολυβίου, «εκείνο που έχει ξεχαστεί, με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι οι Έλληνες Κύπριοι είχαν υποδεχθεί την άνοδο στον θρόνο της με πολλές ελπίδες για την ένωση με την Ελλάδα, που πήγαζαν από τον γάμο της με τον Φίλιππο, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας (και της Μικρασιατικής εκστρατείας…), τον Νοέμβριο του 1947. Όπως έγραφε στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος Μυριανθεύς, ”Πεποίθαμεν, ότι το χαρμόσυνον τούτο γεγονός θα ισχυροποιήση έτι πλέον την πατροπαράδοτον φιλίαν μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδος, με πρώτην εκδήλωσιν της εκχώρησιν της Κύπρου εις την Μητέρα Ελλάδα”.»

 

 

 

Ο κ. Παπαπολυβίου σημειώνει ότι αντίστοιχη εικόνα δίνει και η αναγγελία του γάμου της πριγκίπισσας, τότε, Ελισάβετ, από τον «Νέο Κυπριακό Φύλακα» της Λευκωσίας, μια από τις αρχαιότερες κυπριακές εφημερίδες της εποχής. Η εφημερίδα του Κ. Α. Κωνσταντινίδη εύχεται όπως ο «έρως, ο οποίος συνδέει εις την ευτυχίαν τας Α. Υψηλότητας» να συσφίξει και τους δεσμούς των χωρών τους «διά μιας νέας ρεαλιστικής και ωραίας χειρονομίας της Αγγλίας προς την Ελλάδα».

 

 

 

Σε χαρτονομίσματα και γραμματόσημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η βασίλισσα Ελισάβετ ηταν ιδιαίτερα γνωστή στην Κύπρο και για πρακτικούς λόγους. Απεικονιζόταν στα χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της Αποικοκρατίας. Επίσης σε πολλά γραμματόσημα, που σήμερα περιλαμβάνονται στις συλλογές συλλεκτών.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: