Και κριτήρια απόδοσης, όπως για παράδειγμα ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών, μελετά για να περιλάβει στον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Οι εκτιμήσεις ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα έντονο για το ΓεΣΥ επιβεβαιώνονται πλήρως, καθώς οι διαβουλεύσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο Οργανισμός δεν θα αφορούν μόνο τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, αλλά και τον νεοσύστατο Σύνδεσμο των μικρομεσαίων νοσοκομείων. Τον συνέστησαν οι «μικροί» του ΓεΣΥ προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους που διαφέρουν και σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται και προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνα των «μεγάλων». 

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ, ο διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε στον «Φ» ότι «την περασμένη εβδομάδα έχουμε πάρει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης την οποία διεξάγει οίκος εμπειρογνωμόνων με τον οποίο συνεργαζόμαστε και θα προχωρήσουμε τώρα στην ετοιμασία της πρότασης την οποία θα θέσουμε στη συνέχεια ενώπιον των νοσηλευτηρίων μας». 

Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια αλλά και δείκτες απόδοσης. Δηλαδή «ένας δείκτης απόδοσης θα μπορούσε να ήταν ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών και αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθείται και στο εξωτερικό». Από εκεί και πέρα, «έχουμε την υποδομή και τον εξοπλισμό που διαθέτει ένα νοσηλευτήριο, τις διαδικασίες που ακολουθεί κ.λπ.». 

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ των απαιτήσεων μικρών και μεγάλων νοσοκομείων του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «ο Οργανισμός θα συζητήσει με όλους και θα καταβάλουμε προσπάθεια ώστε σε μεγάλο βαθμό να ικανοποιηθούν όλα τα νοσοκομεία μας. Στόχος μας είναι να μην αδικηθεί κανένας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΟΑΥ, είπε, «δεν έχει στη διάθεσή του απεριόριστο χρόνο διότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων μας πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023, άρα πρέπει το επόμενο διάστημα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας». 

Ερωτηθείς για το πότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η πρόταση του Οργανισμού για να αρχίσει η διαβούλευση με τα νοσοκομεία, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «εμείς όταν ολοκληρώσουμε το πλαίσιό μας θα το θέσουμε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ για έγκριση και μετά θα είμαστε έτοιμοι για να δούμε τα νοσηλευτήρια». 

Από πλευράς του ΠΑΣΙΝ πάντως φαίνεται να έχει καθοριστεί το πλαίσιο στο οποίο τα μεγάλα, όπως όλα δείχνουν νοσηλευτήρια θα εισέλθουν στη διαβούλευση με τον ΟΑΥ. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης, «μέχρι τώρα λειτουργούσαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο αφορούσε μια μεταβατική περίοδο. Άποψή μας είναι ότι τώρα μπαίνουμε σε μια νέα μεταβατική περίοδο μέχρι να ισορροπήσει εντελώς το σύστημα». Ως ΠΑΣΙΝ, είπε, «θεωρούμε ότι τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δεν πρέπει να είναι άσχετα με την υποδομή, τον εξοπλισμό αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε νοσηλευτήριο». Από την άλλη, είπε, «βλέπουμε ότι τώρα λειτουργούμε με διαφορετική βαρύτητα μονάδας (τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αποζημιώνεται το κάθε νοσοκομείο) για κάθε νοσηλευτήριο. Εκείνο που υποστηρίζουμε είναι ότι αυτή η βαρύτητα της μονάδας πρέπει να είναι κοινή ανά κατηγορία νοσοκομείων. Δηλαδή δύο νοσηλευτήρια με την ίδια δυναμικότητα, υποδομή κ.λπ. πρέπει να πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα αποζημιώνονται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν».