Πολεμικό σκηνικό στήθηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να ρίχνει τα πρώτα πυρά, καλωσορίζοντας τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, λέγοντας ότι «δεν ξέρουν από ιατρική και δεν έχουν λόγο για το ΓεΣΥ», παραπέμποντας όπως ευκόλως γίνεται κατανοητό στην παύση του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλλου από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Από το σκηνικό της ειρωνείας δεν απουσίασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος συνεχίζοντας το «αστείο» του προέδρου της Επιτροπής υπέδειξε ότι «οι γιατροί έχουν ασυμβίβαστο και δεν δικαιούνται να μιλούν», φράση την οποία επανέλαβε τουλάχιστον άλλες δέκα φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κυρίως όταν τον λόγο για να μιλήσει έπαιρνε κάποιος γιατρός.

Επί της ουσίας, η Επιτροπή σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της μελετούσε την «πρόθεση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)», ωστόσο η συνεδρίαση αναλώθηκε σε μεγάλο μέρος της στη συζήτηση που αφορούσε το θέμα της παρουσίας των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία, η οποία κρίθηκε παράνομη από τη νομική υπηρεσία πριν από 15 περίπου μήνες και το θέμα έχει ήδη λήξει μετά από επίσημη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι γιατροί πρέπει να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια του Συστήματος μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022.

Στην ουσία του θέματος αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή και με βάση τα συμβόλαια που ο ΟΑΥ εφαρμόζει με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το κάθε νοσοκομείο αμείβεται διαφορετικά για τις διάφορες ιατρικές πράξεις. Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι για μιαν εγχείρηση τυφλού νοσηλευτήριο στην Πόλη Χρυσοχούς λαμβάνει €3.000, τη στιγμή που νοσοκομείο στη Λάρνακα λαμβάνει €3.600 και άλλο νοσοκομείο στη Λευκωσία €4.350. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, υπέδειξε ότι «τα δεδομένα αυτά τώρα θα αλλάξουν» και εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ο σχεδιασμός για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων στον οποίο θα περιλαμβάνονται και ποιοτικά κριτήρια». 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, εξήγησε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα συμβόλαια των νοσοκομείων θα αλλάξουν και έδωσε παραδείγματα ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία μελετώνται τώρα από τους εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνεργάζεται ο ΟΑΥ για να περιληφθούν στον νέο τρόπο αποζημίωσης. Τη στιγμή βεβαίως που ο κ. Καραϊσκάκης ανέλυε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Επιτροπής τον διέκοψε για να του επισημάνει ότι βρίσκεται εκτός θέματος και να του υποδείξει ότι εκείνο που θέλει η Επιτροπή να ακούσει είναι αν ο Σύνδεσμος συμφωνεί ή όχι με την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια. Η παρέμβαση του κ. Κουλία προκάλεσε την αντίδραση της Σάββιας Ορφανίδου (ΔΗΣΥ) η οποία ανέγνωσε μεγαλοφώνως τον τίτλο του θέματος που συζητούσε η Επιτροπή.

Η συνεδρίαση δεν είχε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη, ενώ ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι έχει κάνει έρευνα η Βουλή και διαπίστωσε ότι τα συστήματα υγείας άλλων χωρών διοικούνται από τα  υπουργεία Υγείας. Επιφυλάχθηκε μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους διευθυντές του ΟΑΥ, να καταθέσει πρόταση νόμου.