Έγκλημα εις βάρος πέραν των 200.000 κατοίκων των Δήμων της Λευκωσίας καθώς και κατοίκων των γύρω κοινοτήτων διαπράχθηκε από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ), το οποίο δεν προνόησε τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης το οποίο κινδύνευσε να «κλατάρει» και τώρα οι επηρεαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Χθες, ο διευθυντής του ΣΥΛ κ. Κωνσταντίνος Παρμακλής, ο οποίος εκλήθη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών προκειμένου να δικαιολογήσει την αύξηση στο πάγιο τέλος υδατοπρομήθειας από €8 που είναι σήμερα στα €11, ανέφερε ότι ουδέποτε προνοοείτο συντήρηση του δικτύου επί δεκαετίες. Η συγκεκριμένη αύξηση θα φέρει επιπλέον έσοδα πέραν των €2 εκατ. ετησίως.

Ο κ. Παρμακλής επικαλέστηκε μελέτη η οποία εκπονήθηκε το 2020 από την οποία προέκυψε ότι σε κάποια χρόνια (λόγω της απουσίας συντήρησης) ίσως το σύστημα οδηγείτο σε ολική κατάρρευση. Ζητάμε τις αυξήσεις για να διασφαλίσουμε την υδροδότηση των παιδιών και των εγγονιών μας, είπε. Ανέφερε, επίσης, πως οι αυξήσεις που ζητούνται τώρα θα επιβάλλονταν από το 2018, κάτι το οποίο δεν έγινε, αν και η οικονομική κατάσταση του Συμβουλίου επιδεινώθηκε ένεκα των αυξήσεων των υλικών, του πετρελαίου κίνησης κ.λπ. Σε παρατήρηση του προέδρου της Επιτροπής, Άριστου Δαμιανού, ότι θα μπορούσε να απορροφήσει και το κράτος μέρος των επενδύσεων που απαιτούνται για εκσυγχρονισμό του δικτύου, ο κ. Παρμακλής ανέφερε πως απαιτούνται εκατομμύρια τα οποία δεν πρέπει να καλυφθούν από το κεντρικό κράτος. Σημειώνεται ότι το δίκτυο της υδατοπρομήθειας Λευκωσίας εκτείνεται σε 2.000 χιλιόμετρα. Παρατήρησε πως αν η Λευκωσία τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, όσον αφορά το τέλη που επιβάλλονται, το ΣΥΛ θα αντεπεξέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοπική μεταρρύθμιση μέσω ύδρευσης – Έξι κοινότητες στο ΣΥΛ

Περαιτέρω, ανέφερε ότι τα νέα δίκτυα υδατοπρομήθειας τα οποία αναλαμβάνει το ΣΥΛ από δήμους και κοινότητες είναι κακής ποιότητας με διαρροές πέραν του 50% του συνόλου της αγοράς νερού. Ενδεικτικό είναι το ατιμολόγητο νερό του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Λακατάμιας, το οποίο, όπως είπε, είναι πέραν του 40% της αγοράς νερού και εξυπηρετεί 15 χιλιάδες υποστατικά. Όταν μπαίνουμε σε κοινότητες για να αναλάβουμε την υδατοπρομήθειά τους βλέπουμε πράγματα που δεν λέγονται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις ανάγκες εκσυγχρονισμού που θα καλυφθούν από την αύξηση του τέλους, ανέφερε ότι η αντικατάσταση των συμβατικών υδρομετρητών με έξυπνους μετρητές θα στοιχίσει €16 εκατ. Από αυτά τα €4,5 εκατ. θα καλυφθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Εξάλλου, η ανέγερση τριών νέων υδατοδεξαμενών θα κοστίσει €6 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση €3 εκατ.

Η μεταστέγαση του εργατοτεχνικού προσωπικού και η ανέγερση πρότυπης αποθήκης σε ένα δεύτερο κέντρο αναφοράς θα στοιχίσει €5 εκατ. «Τα δε βελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στο δίκτυο δύο χιλιάδων χιλιομέτρων ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ», είπε.

Σε έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Παρμακλής στη Βουλή, αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Συγκριτικά το πάγιο στο ΣΥ Λευκωσίας (πριν την αύξηση) ήταν φθηνότερο κατά 31,25% από το πάγιο του ΣΥ Λάρνακας και κατά 37,5% από το πάγιο του ΣΥ Λεμεσού. Όταν το παλαιό πάγιο τέλος συνδυαστεί με το κόστος κατανάλωσης στα 40 κυβικά, που είναι ο μέσος όρος κατανάλωσης τετραμελούς οικογένειας, το ΣΥ Λευκωσίας ήταν φθηνότερο από το ΣΥ Λάρνακας κατά 3,1% ή 1,80 ευρώ και από το ΣΥ Λεμεσού φθηνότερο κατά 0,69% ή 0,40 σεντ του ευρώ.

Όταν συνδυαστεί το νέο πάγιο τέλος με το κόστος κατανάλωσης στα 40 κυβικά, που είναι ο μέσος όρος κατανάλωσης τετραμελούς οικογένειας, το ΣΥ Λευκωσίας είναι ακριβότερο από το ΣΥ Λάρνακας κατά 7,87% ή 4,80 ευρώ ή 1,2 ευρώ το άτομο ανά διμηνία και από το ΣΥ Λεμεσού ακριβότερο κατά 5,57% ή 3,4 ευρώ ή 0,85 σεντ ανά άτομο ανά διμηνία.

Από τα 50 κυβικά κατανάλωσης και άνω το ΣΥ Λευκωσίας γίνεται φθηνότερο από το ΣΥ Λεμεσού και παραμένει κατά πολύ φθηνότερο στις υψηλές καταναλώσεις, ενώ από τα 70 κυβικά κατανάλωσης και άνω έχει περίπου τις ίδιες χρεώσεις με το ΣΥ Λάρνακας.

Έντονη αντίδραση καταναλωτών

Οι Οργανισμοί Ύδρευσης και Αποχέτευσης παγκυπρίως έχουν προκηρύξει από κοινού διαγωνισμό καταγραφής ενιαίων Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων (ΚΔΠ). Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΣΥΛ, το έργο θα αναλάβει μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Στις νέες ΚΔΠ θα προνοείται ενιαία τιμολόγηση για όλη την επικράτεια της χώρας και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις χρήσεις, οικιστικές, εμπορικές και βιομηχανικές. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών υπέδειξε ότι ειδικά την τρέχουσα περίοδο το κόστος ζωής είναι αυξημένο, παρατηρώντας πως για πολλούς η αύξηση μπορεί να θεωρείται αμελητέα αλλά υπάρχουν ευάλωτες ομάδες που δεν μπορούν καν να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ επιπλέον.

Εκ μέρους του υπουργείου ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι αρχικά το αίτημα για αύξηση του πάγιου τέλους αντικρίστηκε με επιφύλαξη αλλά όταν το υπουργείο μελέτησε το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα προέκυψε ότι οι πελάτες του ΣΥ Λευκωσίας πληρώνουν τα λιγότερα τέλη. 

Όσον αφορά στο τέλος χρήσης του νερού το οποίο σήμερα είναι 55 σεντ, προτείνεται να αυξηθεί στα 80 σεντ, παρόλον που, όπως ελέχθη, η επεξεργασία του κοστίζει περισσότερα.

Η εκπρόσωπος των καταναλωτών υποστήριξε ότι το αίτημα αύξησης των τελών είναι εκτός τόπου και χρόνου και πρόσθεσε πως από τα 319 παράπονα που υπεβλήθησαν στον Σύνδεσμο από την 1/1/2022, τα 93 αφορούν καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε ΣΥΛ και ΣΑΛ.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Άλλοι εξυπηρετούνταν και άλλοι πλήρωναν

Είναι απίστευτο ότι το ΣΥΛ λειτουργούσε επί δεκαετίες με «ππατσιαρίσματα» του δικτύου, αντί να ληφθεί πρόνοια για σταδιακή συντήρησή του. Το Συμβούλιο ανέλαβε και αναλαμβάνει διαλυμένα δίκτυα υδροδότησης ή δίκτυα όπως αυτό της Λακατάμιας, με την απώλεια του νερού να φτάνει το 40%. Νερό στη Λακατάμια πουλούσε, ανάμεσα σε άλλους, ένας δημοτικός σύμβουλος και ένα στέλεχος του δήμου με το σκεπτικό ότι ήταν φθηνότερο σε σχέση με το νερό του Τμήματος Υδάτων. Όμως, αν υπολογιστούν και οι διαρροές, το κόστος για τον καταναλωτή αυξανόταν επειδή ο δήμος για να πληρώσει τους προμηθευτές νερού χρέωνε και τις απώλειες, δηλαδή οι καταναλωτές χρεώνονταν και νερό το οποίο δεν κατανάλωναν. Την ίδια ώρα, το δίκτυο ήταν διάτρητο και τώρα για την αντικατάσταση θα πληρώσει το σύνολο των πελατών του ΣΥΛ.