Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για την απόπειρα φόνου σε βάρος του επιχειρηματία Νίκου Ροδοθέου. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί στις 26/11/2018 στο κέντρο της Λευκωσίας.

Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων σε 17ετη κάθειρξη, Ντίντι Ρούντολφ και Άνταμ Αμπουραμαντάν, είχαν εφεσιβάλει την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (8/9/2021), εγείροντας αριθμό νομικών σημείων στο πλαίσιο της έφεσής τους. Όμως, το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα στην ετυμηγορία του την περασμένη Πέμπτη (10/11), έκτασης 124 σελίδων, έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος ουσιαστικής παρέμβασής του, απορρίπτοντας την έφεση και επικυρώνοντας τα όσα αποφάσισε το πρωτόδικο Δικαστήριο.

Το ενδιαφέρον σημείο από νομικής πλευράς, έχει να κάνει με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης πρωτοδίκως. Στη δίκη για την απόπειρα φόνου, οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν είχαν φέρει ενστάσεις για το μαρτυρικό υλικό που αφορούσε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των πελατών τους.

Ως γνωστόν, περίπου 1,5 μήνα μετά την καταδίκη των Ρούντολφ και Αμπουραμαντάν και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου του 2021, η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με ισχνή πλειοψηφία (7-6), είχε κηρύξει παράνομη την παρακράτηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από παρόχους (εταιρείες τηλεφωνίας) και την πρόσβαση της Αστυνομίας σε αυτά.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Εφετείου την περασμένη Πέμπτη (10/11), όμως, τα όσα είχε αποφασίσει η πλειοψηφία του Ανωτάτου τον Οκτώβριο του 2021 ποσώς επηρεάζουν την πρωτόδικη απόφαση. Στη βάση της ετυμηγορίας του, από τη στιγμή που τα τηλεπικοινωνιακά είχαν γίνει αποδεκτά ως παραδεκτά γεγονότα και η υπεράσπιση δεν είχε φέρει ένσταση, δεν τίθεται θέμα παρέμβασής του δευτεροβάθμια.

Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσώπησε η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Έλλη Παπαγαπίου-Χρίστου. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι για την υπόθεση της απόπειρας φόνου κατηγορείται και ο 43χρονος Ιωσήφ Ιωσήφ, γνωστός ως «Σήφης». Σήμερα, μάλιστα, είναι ορισμένη δικάσιμος.

Υπενθυμίζεται ότι στον 41χρονο Ντίντι Ρούντολφ και στον 39χρονο Άνταμ Αμπουραμαντάν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 17 ετών για την απόπειρα φόνου και κάθειρξη πέντε ετών για κατοχή πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών. Στον Ρούντολφ είχαν επιβληθεί και ποινές φυλάκισης 18 και 8 μηνών, αντίστοιχα, για αδικήματα τα οποία σχετίζονταν με την πλαστή ταυτότητα που είχε στην κατοχή του (στην Κύπρο, ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας, ήταν γνωστός με το όνομα Miroslav Balazovjech). Οι ποινές αυτές δεν είχαν σωρευτικό χαρακτήρα, αλλά ήταν συντρέχουσες.

Όσο για το έγκλημα και τον ρόλο των καταδικασθέντων, το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του σημείωνε επιγραμματικά: « οι δύο κατηγορούμενοι μαζί με τρίτο πρόσωπο, σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ 1.11.2018 και 26.11.2018 στη Λευκωσία, συνωμότησαν να φονεύσουν τον Νίκο Ροδοθέου. ενώ ακολουθούσαν το αυτοκίνητο του θύματος με μοτοσυκλέτα, αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν, ρίχνοντας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, πέντε πυροβολισμούς με πυροβόλο όπλο από κοντινή απόσταση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος 2 (σημ. Ρούντολφ), χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα και όνομα για να έρθει στην Κύπρο.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο (Α. Παναγιώτου,  Γ. Κυριακίδου και Φ. Καπετάνιου), αιτιολογώντας την ετυμηγορία του τον Σεπτέμβριο του 2021, σημείωνε πως «σημαντικό επιβαρυντικό στοιχείο συνιστά κατά την κρίση μας, ο προσχεδιασμός με τον οποίο ενήργησαν οι δύο κατηγορούμενοι, σε συνεννόηση και με τρίτο άτομο». Προσέθεταν, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι «ο οργανωμένος και αδίστακτος τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν οι κατηγορούμενοι, καταδεικνύει ότι πρωταρχικό μέλημα τους, ήταν η αφαίρεση της ζωής του θύματος. Επιπλέον, η ρίψη πέντε πυροβολισμών σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας η ώρα 23.00, καταδεικνύει πέραν της σαφούς πρόθεσης τους να δολοφονήσουν το θύμα, και την πλήρη αδιαφορία τους για τη σωματική ακεραιότητα και άλλων προσώπων».