Σφήνα ανάμεσα στους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, επιχείρησε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να μπει ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, προτείνοντας να αποσυρθούν από την κούρσα της διαδοχής, ώστε να διεκδικήσει ο ίδιος τον θρόνο, ως εναλλακτική επιλογή στους άλλους υποψηφίους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το εγχείρημα το οποίο επιχειρήθηκε μέσω τρίτων έπεσε στο κενό, με τον ίδιο τον Επίσκοπο να εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του για τον θρόνο.

Από την πρώτη συνεδρία της Συνόδου και παρόλον ότι σε αυτήν δεν τραβήχτηκαν μαχαίρια, διαπιστώθηκαν οι πρώτες, μετά Χρυσόστομο, διαφωνίες, κυρίως ως προς το κατά πόσον η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να παραταθεί ή αν θα ακολουθηθεί το Καταστατικό με θρησκευτική ευλάβεια. Τελικά, το καταστατικό ανετράπη σε κάποια σημεία (προτού καν εφαρμοστεί) αλλά η πλειοψηφία των Συνοδικών τάχθηκε υπέρ της προβλεπόμενης διαδικασίας, κάτι το οποίο οδήγησε τον τοποτηρητή του θρόνου Μητροπολίτη Γεώργιο να αφήσει αιχμές κατά Συνοδικών.

Συγκεκριμένα, ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος επιθυμούσε να μην ακολουθηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα του Καταστατικού ώστε να δοθεί χρόνος ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων, απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ανέφερε και τα ακόλουθα: «Δεν θέλησαν κάποιοι αδελφοί να δοθεί παράταση ώστε να διεξαχθούν εκλογές με τον νέο χρόνο (μετά τα Θεοφάνια). Όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δεν θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να προετοιμαστούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ομάδα Στήριξης: Αυτονόητη επιλογή για μας ο Αθανάσιος (βίντεο)

«Είναι ανθρώπινο», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε φιλοδοξίες ανάλογες με αυτές των πολιτικών. Ανάμεσα σε αυτούς που εναντιώθηκαν στη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών περιλαμβάνονται και οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ.ά. Πάντως, υπάρχει και η άλλη προσέγγιση που λέει πως καλό είναι να επιχειρηθεί η διεξαγωγή των εκλογών με βάση τα χρονοδιαγράμματα του Καταστατικού Χάρτη ώστε «να μην κάνει κοιλιά η προεκλογική» με κίνδυνο να οξυνθούν τα πνεύματα και να εμφανιστούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Πάντως, παρόλη την προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και προτού αυτός τεθεί καν σε εφαρμογή, παρατηρούνται οι εξής «παρασπονδίες». 

► Ανεξαρτήτως του αν αυτό θεωρείται θετικό, οι εκλογές θα διεξαχθούν από το Κράτος αντί από την Εκκλησία. Κατά γενική ομολογία αυτό ενισχύει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και των ιδίων των Συνοδικών έναντι της διαδικασίας. 

► Συνεπεία του πιο πάνω δεν θα σταλεί από τον τοποτηρητή του θρόνου ούτε η προβλεπόμενη εκγύκλιος προς τους κληρικούς οι οποίοι θα ετοίμαζαν τους εκλογικούς καταλόγους.

► Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν από την Υπηρεσία Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

► Στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν οι φωτογραφίες των υποψηφίων, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν.

► Οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα εκδηλώνουν τη φιλοδοξία τους να αναδειχθούν Αρχιεπίσκοποι, κάτι το οποίο μέχρι τώρα έπρατταν τα επιτελεία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η Εκκλησία πρωτοτυπεί αφού το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί μέσω αποστολής email.

Πάντως, ένας από τους δεκαέξι Συνοδικούς διαφώνησε με την υποβολή υποψηφιότητας από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους και, όπως πληροφορείται ο «Φ», αυτός ήταν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιερά Σύνοδος: Στις 18 Δεκεμβρίου οι εκλογές για τριπρόσωπο

Αυτό που έγραψε πρόσφατα ο «Φ» και το οποίο φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά είναι η πριμοδότηση Μητροπολίτη υποψήφιου για τον θρόνο, σε άλλο Μητροπολίτη, ο οποίος επίσης είναι υποψήφιος, ώστε να περάσει τρίτος στο τριπρόσωπο, κάτι το οποίο αυτομάτως θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των Μητροπολιτών Πάφου Γεώργιου και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου. Αξίζει να σημειωθεί, πως όποιος από τους δύο περιληφθεί στο τριπρόσωπο (δηλαδή στους τρεις υποψηφίους των οποίων τα ονόματα θα τεθούν ενώπιον της Συνόδου για ανάδειξη του επόμενου Αρχιεπισκόπου) θεωρείται ότι έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Οι αυξημένες πιθανότητες εκλογής του ενός εκ των ως άνω δύο, πηγάζουν από τους συσχετισμούς των δυνάμεων εντός της Ιεράς Συνόδου. Αυτό φάνηκε σε διάφορες αναμετρήσεις για διαφορετικά ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο.

Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει να επικρατήσουν εντός της Συνόδου είτε ο Λεμεσού Αθανάσιος (θεωρείται ότι θα εξασφαλίσει την πρώτη θέση ανάμεσα στους λαϊκούς) είτε ο Μητροπολίτης Ησαΐας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Στις 18 Δεκεμβρίου το τριπρόσωπο

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, δήλωσε πως το Σώμα αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για ανάδειξη του «τριπροσώπου» από τον λαό, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Διευκρίνισε, πως αν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες ένεκα του ότι είναι οριακό το σημείο της ημερομηνίας αυτής, θα συνέλθει και πάλιν η Ιερά Σύνοδος και θα αποφασίσει για την αλλαγή ημερομηνίας.

Ανέφερε, επίσης, πως με τροποποίηση του Καταστατικού θα καταρτιστεί ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων, ενώ θα περιλαμβάνεται και η φωτογραφία τους. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου 2022. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως υπέρ της υποβολής υποψηφιότητας από τους ιδίους ενδιαφερομένους ψήφισαν 15 από τους 16 Συνοδικούς. Περαιτέρω ανέφερε πως στα εκλογικά κέντρα θα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και σε αυτά θα παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων με την παρουσία εκπροσώπων τους. Οι επαφές με το υπουργείο Εσωτερικών και κατ’ επέκταση την Υπηρεσία Εκλογών αρχίζουν αμέσως.

Εξήγησε, επίσης, πως η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου. Όπως είπε, ο κ. Χαριλάου θα πάρει τους καταλόγους από την κυβέρνηση και από αυτούς θα αφαιρεθούν οι μη Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Οι κατάλογοι θα τροποποιηθούν με καταγραφή των οδών κατά ενορία. Οι μη Κύπριοι θα κληθούν να ελέγξουν κατά πόσον περιλαμβάνονται στους καταλόγους και αν όχι, μπορούν εντός τριών ημερών να υποβάλουν ένσταση. Για να εγγραφεί κάποιος μη Κύπριος θα πρέπει να καταθέσει δικαιολογητικά ότι είναι βαπτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος από τη χώρα προέλευσής του και μάλιστα να είναι επικυρωμένα. Θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι κατοικεί νόμιμα στην Κύπρο τουλάχιστον ένα χρόνο. Παράλληλα, τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει να είναι μεταφρασμένα, κάτι το οποίο δυσχεραίνει την όλη διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση του philenews, ο τοποτηρητής ξεκαθάρισε πως τα έξοδα των εκλογών θα καταβληθούν στο Κράτος από την Εκκλησία. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στους ιερούς ναούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η προεκλογική άρχισε από καιρό

Μετά την ταφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, όπως άλλωστε αναμενόταν, άρχισε η προεκλογική εκστρατεία, όχι παρασκηνιακά (όπως διεξαγόταν μέχρι το περασμένο Σάββατο) αλλά υπό το φως της ημέρας. Τώρα, έρχονται στην επιφάνεια και κάποιες παρασκηνιακές ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί από τους ίδιους τους Συνοδικούς εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο μάλλον ήταν αναπόφευκτο, όσο και αν αυτό στενοχωρούσε τον πρώην Αρχιεπίσκοπο. Κάποιοι από τους Συνοδικούς επισείοντας τον μπαμπούλα του αντίπαλου δέους, φαίνεται να προέβαλαν τον εαυτόν τους ως τον από μηχανής Θεό για επίλυση του ζητήματος της διαδοχής.  

Τώρα, αυτά αποτελούν παρελθόν και απλώς να ευχηθούμε ότι δεν θα δούμε τα παρατράγουδα που είδαμε στο παρελθόν, αν και επειδή αυτό που διακυβεύεται είναι ο θρόνος, όλα είναι πιθανά.