Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της δολοφονίας του 41χρονου Τουρκοκύπριου Τανσού Σιντάν (27/10) στις Κεντρικές Φυλακές. Μετά τη χθεσινή καταχώριση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκαν γραπτώς εκφράζοντας προβληματισμό για τα κακώς κείμενα στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών.

Στην κοινή γραπτή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη αντίστοιχα, αναφέρεται πως «το σοβαρό αυτό έγκλημα επαναφέρει το πρόβλημα της εισαγωγής, διακίνησης και χρήσης κινητών και ναρκωτικών ουσιών στις Φυλακές, καθώς και της διάπραξης εγκληματικών ενεργειών από κρατούμενους ενόσω βρίσκονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα».

Συμπληρώνουν ότι έχουν αποστείλει την έκθεση των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών (είχαν διοριστεί στις 27/7/2022) για την ενδεχόμενη χρήση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, στην υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου. Κι αυτό προκειμένου «να ενεργήσει τάχιστα στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά αυτή την έκθεση των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 4/11/2022, διατυπώνεται η θέση πως «η έρευνα, η μαρτυρία που συνέλεξαν αλλά και τα συμπεράσματα των ποινικών ανακριτών σαφέστατα δεν είναι προς δημόσια αποκάλυψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Προστίθεται, όμως: «Χωρίς να αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες από την έκθεση των ποινικών ανακριτών, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια εφόσον διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι, μέσω της διερεύνησης, επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/ μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψη εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Ομοίως, επιβεβαιώνεται η εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών, και πάλι με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Αυτό από μόνο του εκθέτει το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού συστήματος σε πολύ σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν τριγμούς σε όλο το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης».

Οι Σαββίδης και Αγγελίδης, σημειώνουν ακόμη: «Με βάση αδιαμφισβήτητα γεγονότα προκύπτει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά. Αυτό μας οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

Στη συνέχεια, παραθέτουν συνοπτικά υποθέσεις που απασχόλησαν τις Αρχές, οι οποίες σύμφωνα με τις θέσεις των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας «συνδέονται με παράνομες ενέργειες εντός των Κεντρικών Φυλακών». Γίνεται αναφορά, συγκεκριμένα, στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας (απόφαση ημερομηνίας 19/7/2022) για την οποία καταδικάστηκε ο Μαμαλικόπουλος, τη δολοφονία (21/4/2021) βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση ναρκωτικών, τη δολοφονία πατέρα μάρτυρα κατηγορίας και τη βεβήλωση του τάφου της μητέρας άλλου προσώπου, «επίσης ενταγμένου στο Σχέδιο Προστασίας Μαρτύρων, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει εναντίον κατηγορούμενου σε υπόθεση που αφορούσε ναρκωτικά».

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αιτιολογώντας την απόφασή τους να αποστείλουν την έκθεση των ποινικών ανακριτών στην υπουργό, σημειώνουν: «Ο ρόλος μας ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δεν είναι η λήψη μέτρων πρόληψης και αποτροπής αυτής της κατάστασης. Εντούτοις, για πρόληψη, αποτροπή και πάταξη αυτών των επικίνδυνων φαινομένων, υποδεικνύουμε στην καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή, την αδήριτη ανάγκη για λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων προς προστασία όλων των πολιτών εντός και εκτός των Φυλακών».  

Για την υπόθεση δολοφονίας του Σιντάν, αναφέρουν: «Ο ένας εκ των κατηγορουμένων που ήταν κρατούμενος στην ίδια πτέρυγα με το θύμα, αντιμετωπίζει την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, ως επίσης και κατηγορίες για κατοχή και χρήση ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α΄.  Για την ίδια υπόθεση διώκονται ποινικά και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο δεσμοφύλακες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας λόγω παράνομης παράλειψης που συνιστά υπαίτια αμέλεια, παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος και, μαζί με τρίτο συνάδελφό τους, αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ως και της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος».

Ιωαννίδης: Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία

Αυτή η μακροσκελής τοποθέτηση, συνοδεύτηκε από ερωτηματικά. Όχι μόνο λόγω της φειδωλής στάσης που συνήθως τηρούν Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αλλά κι επειδή εδώ και τουλάχιστον 70 ημέρες εκκρεμεί η απόφασή τους σε σχέση με το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, για τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών σε βάρος του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση στον «Φ» ενός εκ των δικηγόρων της διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους. Ο νομικός Πάμπος Ιωαννίδης μας είπε αυτολεξεί: «Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια των ανεξάρτητων θεσμών. Κατάντια». Η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, προανήγγειλε ότι οι δικηγόροι της θα εκδώσουν ανακοίνωση την προσεχή Δευτέρα. Έκανε λόγο για προσπάθεια φαγώματός της.