Για άκαρπη και άκρως απογοητευτική συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στον «Φ». Κι αυτό διότι, όπως είπε, ο Υπουργός κάλεσε την ΟΕΛΜΕΚ σε συνάντηση χθες το μεσημέρι λέγοντας της πώς το θέμα συζήτησης θα ήταν οι εξετάσεις τετραμήνων, κάτι τελικά που δεν ίσχυσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, αυτό που αναφέρθηκε από πλευράς Υπουργού ήταν μια επανάληψη διάφορων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και η πρόταση για κατάργηση της στασιμότητας στα Γυμνάσια. «Επί της ουσίας, οι εξετάσεις τετραμήνων και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές, δεν συζητήθηκαν, παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε για αυτό το θέμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, επισημαίνοντας όμως πως η οργάνωση έθεσε επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων.

Επανέλαβε τις θέσεις της, επεσήμανε στον κ. Προδρόμου ότι το δεύτερο τετράμηνο αναμένεται ακόμη πιο πιεστικό ενώ σχολίασε και την απόφαση του υπουργείου να διενεργήσει έρευνα στα τρία σχολεία από τα οποία αποχώρησαν οι 257 μαθητές κατά την εξέταση των Νέων Ελληνικών της Γ΄Λυκείου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη διαρροή θεμάτων. Συγκεκριμένα, η ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε στον υπουργό ότι με αυτή την έρευνα στοχοποιούνται τα σχολεία.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας για τις συναντήσεις με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο υπουργός ενημέρωσε για μια σειρά καινοτομιών που έχουν αποφασιστεί πρόσφατα και θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής από το επόμενο σχολικό έτος. Αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, στην πρόταση του υπουργείου για κατάργηση της διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών, στη σύσταση ειδικών επιτροπών για αξιολόγηση και τυχόν αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, στην πρόταση για ενίσχυση και καλύτερη προσαρμογή των διαδικασιών σχετικά με την Ειδική Εκπαίδευση, καθώς επίσης και στο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξάλλου, χθες η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε και το πρόγραμμα της δεύτερης σειράς των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου για το λυκειακό κύκλο, με ημέρα έναρξης την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και ολοκλήρωση τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, πέραν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η διαδικασία των εξετάσεων όπως αυτή κύλησε τις δύο αυτές εβδομάδες, συνεχίζει να απασχολεί και τους οργανωμένους γονείς. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε στον «Φ» ότι αυτές τις μέρες «καταγράφουμε το τι συμβαίνει με τα διάφορα μαθήματα, θα καταλήξουμε στις επισημάνσεις μας και για όσα ήταν εντός πλαισίων αλλά και για όσα ήταν εκτός προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις, κι ακολούθως θα τα αποστείλουμε με επιστολή μας στον υπουργό Παιδείας». Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι παράλληλα, θα ζητηθεί από τον κ. Προδρόμου όπως δώσει οδηγίες για διορθωτικές κινήσεις – περιλαμβανομένης και της αναγωγής – εκεί και όπου διαπιστώνεται πώς υπήρξε πρόβλημα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία (ΚΥΜΕ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα εξεταστικά δοκίμια των Μαθηματικών της Γ’ Λυκείου και της Α’ Γυμνασίου, για τα οποία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις μαθητών και γονέων. 

Όπως αναφέρει η ΚΥΜΕ, «στο εξεταστικό δοκίμιο της Γ΄ Λυκείου Κατεύθυνσης τα θέματα ήταν ορθά διατυπωμένα και εντός της διδαχθείσας ύλης, αλλά θεωρούμε ότι ο διαθέσιμος χρόνος για την επίλυση του δεν ήταν επαρκής. Στο εξεταστικό δοκίμιο της Α΄ Γυμνασίου, που απευθυνόταν σε μαθητές που πρώτη φορά συμμετείχαν σε εξετάσεις τετραμήνων, θα μπορούσαν τα θέματα να είναι πιο προσιτά και με επαρκή χρόνο για την επίλυσή τους».