Χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, αφού –όπως διαπιστώνεται– και εντός ΓεΣΥ εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της «σακούλας».

Πολίτες, δηλαδή, καταφεύγουν σε νοσοκομειακά φαρμακεία αλλά και στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ζητώντας από τους φαρμακοποιούς να παραλάβουν σακούλες γεμάτες με σκευάσματα τα οποία έχουν ξεμείνει στα ντουλαπάκια των σπιτιών τους, ή στα σπίτια συγγενών τους που έχουν αποβιώσει και είτε πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, είτε  έχουν ήδη λήξει ή σε κάποιες περιπτώσεις, απλά είναι για τους ίδιους πλέον αχρείαστα. Στην πλειοψηφία τους, οι δεκάδες αυτές συσκευασίες αχρηστεύονται, αφού ακόμα και τα σκευάσματα που δεν έχουν ακόμα φθάσει στην ημερομηνία λήξης τους, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν αλλοιωθεί εξαιτίας του τρόπου φύλαξης τους στα σπίτια των πολιτών. 

Ο «Φ» εξασφάλισε φωτογραφίες οι οποίες έφθασαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου από νοσοκομεία και στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της σπατάλης φαρμάκων που καταγράφεται σχεδόν κάθε μήνα στο ΓεΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στη συνεισφορά ΙΙ σε 283 φάρμακα του ΓεΣΥ

«Δυστυχώς, όπως φαίνεται έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε και εντός του ΓεΣΥ, το φαινόμενο “της σακούλας”, όπως το λέγαμε όταν οι πολίτες παρέδιδαν στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων σακούλες με αχρείαστα για τους ίδιους φάρμακα. Οι ασθενείς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν παίρνουν τις ποσότητες φαρμάκων που χρειάζονται από τα φαρμακεία αλλά πολύ μεγαλύτερες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε να γίνεται μια μεγάλη σπατάλη», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, εξηγώντας ότι «είναι αρκετοί οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο το οποίο δεν συμφέρει κανέναν μας διότι στην ουσία σπαταλάμε χρήματα του ΓεΣΥ. Είναι σαν να ρίχνουμε χρήματα του ΓεΣΥ στον κάλαθο των αχρήστων», είπε χαρακτηριστικά. «Παρατηρούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι συσκευασίες στις οποίες διατίθενται κάποια φάρμακα προκαλούν από μόνες τους πρόβλημα. Για παράδειγμα έχουμε υπόψη μας σκεύασμα ευρείας χρήσης, το οποίο λαμβάνουν χιλιάδες πολίτες και η συσκευασία περιέχει 100 δισκία. Ο ασθενής παίρνει ένα δισκίο/ χάπι την ημέρα, αλλά τον επόμενο μήνα όταν θα πάει ξανά στο φαρμακείο για να πάρει όλα τα φάρμακα που χρειάζεται, παίρνει και άλλη μια συσκευασία με αποτέλεσμα στο τέλος να έχει στο σπίτι του ποσότητες τις οποίες στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται». 

Ενδεχομένως, είπε ο κ. Κουλούμας, «να πρέπει να γίνει μια ρύθμιση μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ για να λαμβάνεται υπόψη και η δοσολογία. Δεν ξέρουμε φυσικά αν αυτό είναι εφικτό. Σίγουρα, οι πολίτες πρέπει να δείχνουν και από μόνοι τους την απαραίτητη ευαισθησία. Δηλαδή, εμείς γνωρίζουμε πόσες ποσότητες φαρμάκων έχουμε στο σπίτι μας. Εάν έχουμε ποσότητες που θα μας κρατήσουν για δύο μήνες, πρέπει να λέμε στον φαρμακοποιό μας ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν θα το πάρουμε κατά την επόμενη εκτέλεση της συνταγής μας». 

Σε ερώτηση κατά πόσο οι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφούν διαφορετικά, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ υπέδειξε ότι «φυσικά, και αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλά μάλλον δεν μπορεί να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις διότι εξαρτάται και από τις συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά. Δηλαδή, δεν μπορεί ο γιατρός πάντα να προσαρμόζει την δοσολογία που θα συστήσει στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο». 

«Ίσως, από πλευράς των φαρμακοποιών να μπορούσε να επιτευχθεί κάποια βελτίωση της κατάστασης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής είναι τακτικός τους πελάτης, γνωρίζουν περίπου πόσα φάρμακα έχει στο σπίτι του και μπορούν να συμβουλεύσουν σχετικά. Από την άλλη φυσικά, δυστυχώς, βλέπουμε και φαινόμενα κατά τα οποία οι πολίτες λένε στους φαρμακοποιούς “αφού τα δικαιούμαι γιατί να μην τα πάρω;”. Άρα εκείνο που λέμε εμείς ως ΟΣΑΚ, είναι ότι πρέπει όλοι μας να γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι κατά τη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ». 

Οι φωτογραφίες που έφθασαν στην ΟΣΑΚ, εξήγησε ο κ. Κουλούμας «αφορούν φάρμακα τα οποία έχουν παραδοθεί σε συγκεκριμένο νοσοκομειακό φαρμακείο, αλλά και φάρμακα τα οποία πολίτης εντόπισε στο σπίτι ηλικιωμένων συγγενών του, τα οποία τους είναι αχρείαστα, δεν ήξερε που να τα παραδώσει και αποτάθηκε στην Ομοσπονδία για βοήθεια. Όπως βλέπουμε δεν πρόκειται για ένα ή δύο διαφορετικά σκευάσματα αλλά για περισσότερα και αυτό είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Αν ο πολίτης παραδώσει αυτά τα φάρμακα στο φαρμακείο της γειτονιάς του, ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να τα πουλήσει, εάν τα παραδώσει σε ένα νοσοκομειακό φαρμακείο, ίσως να χρησιμοποιηθούν με κάποιο όχι και τόσο νόμιμο τρόπο ενδονοσοκομειακά, αλλά και πάλι υπάρχει κίνδυνος να έχουν αλλοιωθεί διότι ο τρόπος φύλαξης των φαρμάκων στα σπίτια μας συχνά δεν είναι ο ενδεδειγμένος». 

Το φαινόμενο, είναι εις γνώση του ΟΑΥ στον οποίο, επίσης, πολύ συχνά απευθύνονται πολίτες ζητώντας να μάθουν πού θα μπορούσαν να παραδώσουν ποσότητες φαρμάκων τις οποίες δεν χρειάζονται. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης, «προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Κανένας δεν θέλει να σπαταλούνται τόσα φάρμακα μέσα από το Σύστημα». 

Από αύριο οι αλλαγές στις συνεισφορές για φάρμακα

Από αύριο αλλάζουν οι συνεισφορές για την εξασφάλιση 283 φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ και συγκεκριμένα σε 105 φαρμακευτικά προϊόντα το ποσό που καταβάλλουν οι πολίτες για την εξασφάλιση τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα μειωθεί, ενώ για 178 φάρμακα, το ποσό αυτό θα αυξηθεί. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ, οι αυξήσεις στις συνεισφορές θα κυμαίνονται από €0,01 μέχρι €16,50 ενώ οι μειώσεις από €0,01 μέχρι €13,66. (Τα ποσά αυτά προστίθενται ή αφαιρούνται από τις υφιστάμενες συνεισφορές). Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΥ, οι αλλαγές αυτές προκύπτουν εξαιτίας, της ετήσιας επικαιροποίησης των τιμών των φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας. 

«Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, έχει αναρτηθεί ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων με τις αναθεωρημένες συνεισφορές και τη μεταβολή (αύξηση/ μείωση) στη συνεισφορά των φαρμάκων σε σχέση με τον προηγούμενο κατάλογο». 

Οι πολίτες, προτρέπονται από τον ΟΑΥ «να συμβουλεύονται τους γιατρούς και φαρμακοποιούς τους σε σχέση με το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα με μηδενική συνεισφορά». 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι συνεισφορά καταβάλλεται για την εξασφάλιση φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ, μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες στο Σύστημα, είναι ενταγμένα περισσότερα του ενός αντίστοιχα σκευάσματα. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Επειδή πληρώνουμε…

Και από μαρτυρίες φαρμακοποιών, διαπιστώνουμε ότι αρκετοί πολίτες, εν γνώσει τους, παίρνουν συσκευασίες φαρμάκων που περιλαμβάνονται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές τους κάθε μήνα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι δεν τις χρειάζονται διότι έχουν ήδη στο σπίτι τους αρκετές ποσότητες. Η δικαιολογία των πολιτών είναι «πληρώνω ΓεΣΥ και τα δικαιούμαι». Το έχω ξαναγράψει και το επαναλαμβάνω. Το ΓεΣΥ δεν το χρησιμοποιούμε αλόγιστα επειδή πληρώνουμε την εισφορά μας κάθε μήνα. Αντιθέτως. Επειδή πληρώνουμε κάθε μήνα, πρέπει να το προστατεύουμε. Η οποιαδήποτε σπατάλη είναι σε βάρος όλων μας. Σαφώς και ο ΟΑΥ οφείλει να βρει τρόπους για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ωστόσο, στην περίπτωση του ΓεΣΥ, που όπως λέει και το σύνθημα «είμαστε εμείς», πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά πριν κάνουμε κάποια κατάχρηση.