Προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ ζητούν €6 συμπληρωμή από τους ασθενείς τους, ενώ άλλοι, υπολογίζουν ως «επίσκεψη» την τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς τους και στη συνέχεια εάν ο ασθενής τους, τους χρειαστεί, τον χρεώνουν €15 επειδή, όπως υποστηρίζουν, υπερέβη το όριο επισκέψεων που καθορίζεται από το ΓεΣΥ.   

Σε σοβαρές καταγγελίες, εναντίον προσωπικών γιατρών για ενήλικες και παιδιάτρων προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα πολίτες, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ» και παραπέμφθηκαν στο «Παρατηρητήριο Ασθενών» της ΟΣΑΚ προκειμένου να διερευνηθεί το παράπονο τους ενώ χθες ο «Φ» ενημέρωσε σχετικά και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διερευνήσει τουλάχιστον τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι πολίτες έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία και δεν αρκέστηκαν σε ανώνυμες αναφορές. 

Αναφέρεται, ότι κάποιες από τις καταγγελίες των πολιτών, αφορούν περιπτώσεις που μάλλον οδηγούν σε ηθικά πάρα νομικά παραπτώματα από πλευράς γιατρών ενώ την ίδια ώρα, μέσα από κάποια παράπονα, αναδεικνύεται και η άγνοια των πολιτών για τον ορθό τρόπο χρήσης του ΓεΣΥ. 

Από τις καταγγελίες που έλαβε ο «Φ», ξεχωρίζει η περίπτωση παιδίατρου στη Λεμεσό, ο οποίος ζητά από τους γονείς, να καταβάλλουν συμπληρωμή €6 σε κάθε επίσκεψη. Η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά παρανομία, αλλά είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι οι γονείς, που εκ των υστέρων προχώρησαν σε καταγγελία, δεν γνώριζαν ότι οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ, είτε για παιδιά, είτε για ενήλικες, δεν έχουν το δικαίωμα να χρεώσουν με το οποιοδήποτε ποσό τους δικαιούχους τους, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπ. Υγείας: Έρευνα για το περιστατικό με τη γυμνή γυναίκα

Ο ίδιος παιδίατρος, φέρεται επίσης, να χρεώνει τους γονείς με €25 σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην εξέταση του παιδιού τους και το ραντεβού τους μεταφερθεί για μετά τις 8 το βράδυ. 

«Πληρώνουμε €6 στην κάθε επίσκεψη. Είναι περιπτώσεις που ενώ το ραντεβού μας είναι η ώρα 6:00 μ.μ., λόγω καθυστέρησης εκεί, και επειδή έχει πολλά παιδιά, γίνεται 8 το βράδυ να μας δει ο γιατρός και τότε μας χρεώνει €25 επειδή είναι εκτός ωραρίου εργασίας του. Εμείς όμως πάμε στην ώρα μας. Επίσης, τώρα που είναι χειμώνας κάνει στο παιδί και κάποιες εξετάσεις, για γρίπη κ.λπ. και πληρώνουμε άλλα €35. Δηλαδή, πάμε εκεί και ενώ υποτίθεται ότι είναι δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ και πληρώσουμε γύρω στα €50 την κάθε επίσκεψη», ανέφερε στον «Φ» μητέρα. 

Σε δεύτερη περίπτωση, προσωπικός γιατρός για ενήλικες, υπολογίζει την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ασθενών του ως επίσκεψη. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε ηλικιακή ομάδα, το ΓεΣΥ καθορίζει ανώτατο αριθμό επισκέψεων κατ’ έτος, και σε περίπτωση που ο ασθενής ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, ο προσωπικός του γιατρός έχει το δικαίωμα εάν το επιθυμεί, να τον χρεώσει με €15 για κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη. 

«Επειδή είχαμε όλες αυτές τις ιώσεις, χρειάστηκε να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον γιατρό κάποιες φορές. Στη συνέχεια και επειδή ένιωθα ότι έπρεπε να με δει από κοντά, επικοινώνησα για να κλείσω ραντεβού και με ενημέρωσαν ότι είχα συμπληρώσει τις τέσσερις φορές που δικαιούμουν και ότι θα με χρέωναν €15», ανέφερε στον «Φ» άλλος πολίτης. 

Περαιτέρω, αρκετοί γονείς ζήτησαν να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο χρεώνονται τα εμβόλια στο ΓεΣΥ. 

«Μας έκανε δύο εμβόλια την ίδια στιγμή, το ένα μας είπε ότι ήταν από το ΓεΣΥ δωρεάν και το άλλο ότι ήταν εκτός ΓεΣΥ. Δεν ξέρω πόσο έπρεπε να μας χρεώσει, αλλά τα €130 μας τα είπαν εκ των υστέρων και αφού το εμβόλιο είχε γίνει. Δηλαδή, εάν δεν είχαμε χρήματα εκείνη τη στιγμή, τι θα κάναμε;» ανέφερε μητέρα στον «Φ».

Αναφέρεται προς ενημέρωση των γονιών, ότι οι εμβολιασμοί ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, το υπουργείο Υγείας, βάσει του εθνικού εμβολιαστικού σχήματος, εξασφαλίζει εμβόλια τα οποία χορηγούνται στα παιδιά, μέσω των παιδιάτρων του ΓεΣΥ. Για τα εμβόλια αυτά, οι γονείς δεν πρέπει να χρεώνονται. Εκτός εμβολιαστικού σχήματος, παραμένουν μόνο δύο εμβόλια νεότερης γενιάς, τα οποία δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Για αυτά τα εμβόλια οι παιδίατροι μπορούν να χρεώνουν τους γονείς. Για το ποσό της χρέωσης, δεν λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση από κανένα από τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε. 

Προβλήματα στις σχέσεις προσωπικών γιατρών και δικαιούχων

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «είναι ότι οι πολίτες δεν θέλουν να προχωρήσουν σε επώνυμη καταγγελία στον ΟΑΥ». Στην περίπτωση των γονιών, πρόσθεσε, «τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα διότι οι γονείς δεν αλλάζουν εύκολα τον παιδίατρο των παιδιών τους». 

Δυστυχώς όμως, είπε, «παρατηρούμε ότι και οι πολίτες δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΓεΣΥ. Είναι απαράδεκτο, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του, να έχουμε δικαιούχους που δεν γνωρίζουν ότι τα €6 συμπληρωμή δεν αφορούν τους προσωπικούς γιατρούς αλλά μόνο τους ειδικούς». Επίσης, «βλέπουμε ότι σε αυτές τις καταγγελίες περιλαμβάνονται και ζητήματα τα οποία είναι περισσότερο ηθικά. Για παράδειγμα το να έχει ένας γονιός ραντεβού η ώρα 6 και επειδή καθυστέρησε ο γιατρός στο τέλος να πληρώνει ο γονιός €25, για εμάς είναι απαράδεκτο». 

Επίσης, το γεγονός ότι προσωπικός γιατρός υπολογίζει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς του ως επίσκεψη και μετά «τους λέει μα συμπληρώσατε τον αριθμό που δικαιούστε πρέπει να πληρώσετε €15, είναι για εμάς ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι στις αρχές της πανδημίας αυτό είχε δοθεί ως οδηγία στους γιατρούς, όμως πλέον δεν ζούμε με μέτρα και περιορισμούς. Εάν ο γιατρός θα υπολογίσει την τηλεφωνική επικοινωνία ως επίσκεψη, καλό θα ήταν να μεριμνήσει ώστε να δει τον ασθενή του από κοντά. Τα €15 μπήκαν κατ’ εξαίρεση και σίγουρα πρέπει να πούμε ότι δεν απαιτείται η καταβολή τους από τον πολίτη μέσω του ΓεΣΥ, αλλά η απαίτηση είναι του γιατρού. Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ίδιοι οι ασθενείς, ζητούν συνεχώς να μιλήσουν τηλεφωνικά με τον γιατρό τους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ανάγκη, και εμείς είχαμε παράπονα και από γιατρούς οι οποίοι μας λένε ότι υποχρεώνονται, κατά κάποιο τρόπο να επικαλεστούν τα €15, για να συγκρατήσουν τους δικαιούχους τους. Τα προβλήματα στις σχέσεις προσωπικών γιατρών και δικαιούχων, είναι δυστυχώς ακόμα πολλά αλλά σίγουρα, δεν μπορούμε να δεχθούμε γιατρούς που ψάχνουν χίλιους τρόπους για να εξασφαλίσουν μερικά έξτρα ευρώ από τους δικαιούχους τους».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Οι λίγοι καταστρέφουν τους πολλούς

Δυστυχώς, η συμπεριφορά της ηγεσίας των γιατρών προ ΓεΣΥ αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι γιατροί συμπεριφέρονται εντός συστήματος, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αμοιβές που ορισμένοι λαμβάνουν, έχουν πλήξει, ίσως ανεπανόρθωτα και λανθασμένα, την εικόνα όλων των γιατρών της Κύπρου. Όταν όμως κάποιοι, εξόφθαλμα κάνουν ότι μπορούν για να κερδίσουν €20 ή €50 από τους ασθενείς τους, για τούς οποίους έτσι κι αλλιώς πληρώνονται από τον ΟΑΥ, και όλοι γνωρίζουμε πόσα παίρνουν οι προσωπικοί γιατροί του συστήματος, σίγουρα οι πολίτες θα αντιδράσουν. Από την άλλη, και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το ΓεΣΥ και ταυτόχρονα επιβάλλεται οι καταγγελίες να γίνονται επώνυμα. Οι λίγοι γιατροί, καταστρέφουν την εικόνα των πολλών. Κάποιος πρέπει να αντιδράσει.