«Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην περίπτωση σεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, ο οποίος μιλώντας στον Active παρέθεσε τις πρώτες ενέργειες που πρέπει κάποιος να κάνει μόλις σημειωθεί σεισμός.

«Να αφήνουμε τις εξόδους κινδύνου ελεύθερες χωρίς να βάζουμε αντικείμενα μπροστά, να έχουμε καλά στερεωμένα κάδρα και άλλα αντικείμενα. Να εντοπίσουμε ανοιχτό χώρο στη γειτονιά μας που θα μπορούμε να καταφύγουμε, μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Να υπάρχει ένα σχέδιο σε κάθε σπίτι, ώστε να γνωρίζουμε τι να κάνουμε. Και φυσικά να είμαστε σε ετοιμότητα να κρυφτούμε κάτω από μια κολώνα ή ένα τραπέζι», ανέφερε ο κ. Λιασίδης.

Για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ανέφερε ότι είναι προχωρημένη η διαδικασία και έχει γίνει η τεχνική αξιολόγηση. Ο κ. Λιασίδης ανέφερε επίσης ότι το σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2024 για πιλοτική εφαρμογή και τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου για πλήρη εφαρμογή.

Το σύστημα, το οποίο ετοιμάζεται στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, θα ειδοποιεί όλους τους συνδρομητές και θα έχει συστάσεις για το τι μπορούν να κάνουν άμεσα οι πολίτες.

Active Radio