«Το ζήτημα με το γήπεδο της Λεμεσού», το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζε €15 εκατ. και στη συνέχεια κατακυρώθηκε για €28 εκατ. και τελικά θα κοστίσει €41εκατ., «ξεκίνησε το 2014 από μια προεκλογική εξαγγελία».  

Αυτό υπέδειξε χθες ο προεδρεύσας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Χρύσης Παντελίδης, ασκώντας κριτική για χειρισμούς που έγιναν. 

Έντονα επικριτικός ήταν και ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης, ενώ αιχμές άφησε και ο βουλευτής Κώστας Κώστα, με τον βουλευτή των Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, να διαπιστώνει, πως «μας κόστισε ο κούκος αηδόνι». 

Ο κ. Χριστοφίδης συμφώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή, πως αντί να αποταθούμε στην ΕΕ και να εξασφαλίσουμε εκ των προτέρων την έγκρισή της, απευθυνθήκαμε κατόπιν εορτής και τώρα είναι πιθανό να κριθεί ότι η απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του σταδίου της Λεμεσού αποτελεί κρατική ενίσχυση και να χρειαστεί να εισπραχθούν αναδρομικά τα χρήματα που αντιστοιχούν στο αγοραίο ενοίκιο. Διερωτήθηκε δε, αν τα τρία σωματεία της Λεμεσού θα επιβιώσουν στην περίπτωση αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο… γήπεδο της ΕΕ θα παίξει το στάδιο της Λεμεσού

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εδώ και χρόνια προειδοποιούσε πως οι διαδικασίες σχεδιασμού, κατασκευής και ανάθεσης της διαχείρισης του έργου έπασχαν εξαρχής και ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε με επιστολή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, απαντώντας στον βουλευτή Χρίστο Χριστοφίδη και δακτυλοδείχνοντας την κυβέρνηση, ανέφερε: «Σπρώχναμε το θέμα πιο κάτω για να φτάσουμε στο παρά πέντε, από πλευράς χρονικών περιθωρίων, για να πούμε ότι δεν έχουμε χρόνο οπόταν υπογράφουμε τη συμφωνία διαχείρισης του γηπέδου».

Η λογική ήταν να πούμε, «είναι έτοιμο το γήπεδο υπογράφουμε», πρόσθεσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.  

Πέραν των διάτρητων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, αναφορά έγινε και στον ετήσιο ενοίκιο που θα καταβάλλουν τα τρία σωματεία της Λεμεσού (€400.000) για 20 χρόνια. Ο Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε, πως το 2042 το ενοίκιο θα είναι το ίδιο με το σημερινό, ανεξαρτήτως της τότε αξίας του χρήματος. 

Το θέμα του μη μεταβαλλόμενου ενοικίου είχε εγείρε εγκαίρως τόσον ο Γενικός Ελεγκτή όσον και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. 

Ο Γενικός Ελεγκτής επέκρινε την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων για κάποιες από τις ενέργειές της, υποδεικνύοντας πως έχει εξουσία ακόμη και να σταματήσει τη συμφωνία μεταξύ ΚΟΑ και σωματείων.  

Σχολιάζοντας αναφορές για το γεγονός ότι απέστειλε επιστολή στην ΕΕ χωρίς να ενημερώσει το γραφείο της Εφόρου, υπέδειξε, πως αυτά που έλεγε στην επιστολή τα είχε πει και προηγουμένως στους εμπλεκόμενους φορείς.  

«Είχα να αποφασίσω κατά πόσον θα ενεργούσα κατά τρόπον που θα άφηνε κλειστό το νέο γήπεδο τη στιγμή που το Τσίρειο στάδιο αντιμετώπιζε στατικά προβλήματα», είπε η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων. 

Τέλος, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι πληρώσαμε αέρα €1 εκατ. στον εργολάβο για καθυστερήσεις.