Πράσινο φως άναψε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη διαφοροποίηση της βαρύτητας των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου προς όφελος των μαθητών και τη μείωση της εξεταστέας ύλης, η οποία κλειδώνει στο 60% της διδαχθείσας. Επόμενο βήμα για την τροποποίηση των ισχυόντων Κανονισμών είναι η Βουλή, με την επιτροπή Παιδείας να αναμένει άμεσα την πρόταση, εκφράζοντας την πρόθεσή της να τη θέσει επί τάπητος ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της επόμενής της συνεδρίας. 

Όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, «έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι για την επόμενη χρονιά θα έχουμε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών και προς το παρόν λάβαμε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στους τροποιητικούς κανονισμούς που έχουμε φέρει για την τρέχουσα σχολική χρονιά».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης για το δεύτερο τετράμηνο από το 40% μειώνεται στο 20% σε συνδυασμό και με το «μάζεμα» της εξεταστέας ύλης, η οποία σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα, ούτως ώστε να τη γνωρίζουν οι μαθητές. Παράλληλα, δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τη θεματοθέτηση και για τη βαθμολόγηση των γραπτών έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που καταγράφηκε το πρώτο τετράμηνο. 

Όσον αφορά στην επόμενη σχολική χρονιά και στην ολότητα του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «θα αναμένουμε εντός Μαΐου να έχουμε την πρόταση μετά από τη διαβούλευση με όλους τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης των μαθητών το οποίο να μπορεί να ισχύσει σε βάθος χρόνου και το οποίο θα αξιολογούμε, βεβαίως, διαχρονικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή οι αλλαγές για την τελική εξέταση των μαθητών

Στο μεταξύ, χθες την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε για την πιο πάνω πρόταση του υπουργείου, η επιτροπή Παιδείας της Βουλής εξέταζε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία καταπιάνεται με δύο πτυχές, τις οποίες εξήγησε ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης. Η μία αφορά την ολική κατάργηση του θεσμού, ενώ η άλλη το θέμα του πρώτου τετραμήνου όπως αυτό διαμορφώθηκε με το ΑΚΕΛ να επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να υπολογιστεί στην τελική βαθμολογία των μαθητών. Κάτι το οποίο, ως γνωστόν, απέρριψε η Νομική Υπηρεσία με γνωμάτευσή της προς το υπουργείο Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομική Υπηρεσία τοποθετήθηκε χθες και για την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής Παιδείας, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή εξετάσεων εμπεριέχονται σε Κανονισμούς που έχουν εκδοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου η εν λόγω πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αποτελεί επέμβαση της Νομοθετικής Εξουσίας στην Εκτελεστική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή Παιδείας, οι διάφοροι εκπαιδευτικοί φορείς είχαν εκ νέου την ευκαιρία να επαναλάβουν τις θέσεις τους σχετικά με τον θεσμό των τετράμηνων εξετάσεων. Αυτό όμως που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον ήταν η παρουσία εκπροσώπου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η οποία ενημέρωσε την επιτροπή για πρώτη φορά σχετικά με το πώς τα παιδιά βίωσαν τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπήρξαν αυξημένες αναφορές για άγχος και στρες σε παιδιά καθώς επίσης και αυξημένα αιτήματα για κατ’ οίκον διδασκαλία και παροχή διευκολύνσεων σε παιδιά που αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βελτιωτικά μέτρα για τετράμηνα – Τι προτείνει το ΥΠΑΝ

Επίσης, στην επιτροπή παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες τοποθετήθηκε δημόσια για τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων εκφράζοντας προβληματισμούς και ανησυχίες για τη μορφή που αυτός έλαβε στην πράξη. Όπως λέχθηκε, το συγκεκριμένο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της αρχικής πρότασης γύρω από τον σχεδιασμό των τετραμήνων. Ωστόσο, η αρχική φιλοσοφία δεν είχε εφαρμοστεί στην πράξη με αποτέλεσμα να υπάρξει προβληματισμός από πλευράς ακαδημαϊκών.