Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον για την καίρια θέση του Επιτρόπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σύντομα το όνομα του εκλεκτού του Προέδρου της Δημοκρατίας αποστέλλεται στη Βουλή για έγκριση.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι για τη θέση του Επιτρόπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον είκοσι πρόσωπα που κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα τα οποία απαιτούνται στη βάση της προκήρυξης που έγινε πρόσφατα. Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται ανώτεροι λειτουργοί της δημόσιας υπηρεσίας, διευθυντικά στελέχη, δικαστές κ.ά. Ενδιαφέρον για ακόμα μια θητεία επέδειξε και η νυν Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης που δημοσιεύτηκε στις 20/2/2023, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, να είναι πολίτες της Δημοκρατίας, εγνωσμένης μορφώσεως και πείρας και ανωτάτου ηθικού επιπέδου. Επίσης, δεν πρέπει να κατέχουν οποιαδήποτε άλλη θέση ή αξίωμα στη Δημοκρατία και να αφυπηρετούν στο τέλος του μήνα που θα έχει συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους. 

Οι αιτήσεις έκλεισαν στις 13 Μαρτίου και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ετοίμασε ήδη σημείωμα το οποίο υπέβαλε στο Υπουργικό για σκοπούς ενημέρωσης του Προέδρου και των υπουργών, στο οποίο έχει επισυνάψει κατάλογο των προσώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και που πληρούν τα κριτήρια για διορισμό στη θέση Επιτρόπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει και εξετάσει όλες τις αιτήσεις και θα επιλέξει τον καταλληλότερο για διορισμό στη θέση. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ακόμη και σήμερα στη συνεδρία του το Υπουργικό ν’ ασχοληθεί με το θέμα. Το Συμβούλιο ακολούθως θα προβεί σε εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια θα ζητήσει την έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής. Όταν αυτή δοθεί τότε θα προβεί στον διορισμό του προτεινόμενου προσώπου. 

Σημειώνεται ότι ο διορισμός του Επιτρόπου Διοίκησης είναι ο μοναδικός για τον οποίο απαιτείται η έγκριση της Βουλής λόγω της σημασίας που αποδίδεται στη θέση αλλά και την αναβάθμιση που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται, επίσης, ότι ο νέος Επίτροπος Διοίκησης θα πρέπει να ανακοινωθεί σύντομα αφού θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Απριλίου.