Όσοι νομίζουν πως μπορούν να διαπράξουν τροχαία ή και άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα, χωρίς να τους δει κανείς, θα πρέπει να το βγάλουν απ’ το μυαλό τους, αφού, όχι μόνο σε συγκεκριμένους δρόμους, μπορούν να καταγραφούν οι κινήσεις τους αλλά και σε ευαίσθητα σημεία των πόλεων, όπως κεντρικές πλατείες, πάρκα κ.λπ. 

Απλώς η καταγραφή είναι δοκιμαστική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθίστανται «αόρατοι» από τις Αρχές. Τέτοια ευαίσθητα σημεία υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και σε κάποιες έχουν ήδη εγκατασταθεί κάμερες και αυτό που αναμένεται είναι το πράσινο φως από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Νικολαΐδου, η οποία, ωστόσο, αναμένει απαντήσεις από τις Τοπικές Αρχές προτού θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσημα οι κάμερες. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παράταση στην πρώτη φάση καμερών – Χαμός με τα πρόστιμα

Ενδεικτικά αναφέρεται, πως ανάμεσα στα σημεία στα οποία ο Δήμος Λευκωσίας επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία κάμερες είναι η Πλατεία Ελευθερίας, το εμπορικό τρίγωνο (Μακαρίου Στασικράτους, Ευαγόρου), η Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση, η Λεωφόρος Καλλιπόλεως, η Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων και το Έργο Ανάπλασης Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου, ενώ κάμερες θα εγκατασταθούν και σε επιμέρους οδούς στην εντός των τειχών πόλη για την ενίσχυση περιοχών χαμηλών ρύπων.

Ανάμεσα σε άλλα, οι κάμερες θα έχουν και τις ακόλουθες λειτουργίες:

>> Καταγραφή πεζών, οχημάτων (αυτοκίνητα, φορτηγά κ.ά), μηχανών/ ποδηλάτων, για στατιστικούς λόγους τόσο για τεκμηρίωση δεικτών χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης των έργων όσο και για τη χρήση πολιτικών σε επίπεδο σχεδιασμού και λειτουργίας της πόλης.

>> Μέτρηση μέσης και στιγμιαίας ταχύτητας οχημάτων.

>> «Αναγνώριση» πινακίδων οχημάτων για αυτόματη ταυτοποίηση της επιτρεπόμενης διέλευσης δικαιούχων από συγκεκριμένους δρόμους (π.χ. Λεωφόρος Μακαρίου) – License Plate Recognition.

Ειδικά για τη Λεωφόρο Μακαρίου, οι κάμερες έχουν μεν αγοραστεί, αλλά λόγω των περιορισμών στη νομοθεσία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το φαινόμενο χρήσης της λεωφόρου από όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα αντί μόνο από λεωφορεία και ταξί και τα οχήματα των κατοίκων της περιοχής, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η άλλη επιλογή ήταν η αστυνόμευση και ο έλεγχος όλων όσοι διακινούνται, αλλά η Αστυνομία δεν αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, οπόταν το αλαλούμ διαιωνίζεται.

Από πλευράς της, η Επίτροπος Δεδομένων υπέβαλε προς τις Τοπικές Αρχές ερωτήματα από τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένει ανταπόκριση προτού αποφανθεί κατά πόσον με τον τρόπο χρήσης των καμερών θα παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα πολιτών. 

Σημειώνεται, πως η χρήση καμερών αφορά όλες τις πόλεις οι οποίες, αργά η γρήγορα, θα τις εγκαταστήσουν, είτε για λόγους ελέγχου είτε για λόγους ασφάλειας των περιουσιακών στοιχείων τους στοιχείων. Οι Τοπικές Αρχές προτάσσουν επίσης και την ασφάλεια των πολιτών οι οποίοι θα διακινούνται, τουλάχιστον σε κεντρικά και άλλα επίκαιρα σημεία των πόλεων.

Ειδικά ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2021 υπέγραψε και υλοποιεί το συγχρηματοδοτούμενο έργο της «Έξυπνης Πόλης», υποδεικνύει, πως μέρος των προσφερόμενων λύσεων του έργου για την αποτελεσματικότερη, λειτουργία του δήμου και των προνοιών των στρατηγικών σχεδίων του κράτους (Βιώσιμη Κινητικότητα, Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίων κ.ά.) αποτελεί και η εγκατάσταση «έξυπνου συστήματος καμερών».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας διαβεβαιώνειπως στο παρόν στάδιο οι κάμερες λειτουργούν μόνο περιοδικά μέχρι να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη λειτουργία τους.