Σε εξέλιξη βρίσκονται ποινικές έρευνες από την Αστυνομία εναντίον εννιά γραφείων – εταιρειών, σε σχέση με το ενδεχόμενο παραβίασης των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Μάρτιο του 2022 σε Ρώσους πολίτες και εταιρείες, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.  

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι έρευνες κατά των εννιά εταιρειών άρχισαν, μετά που ξένες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι πιθανόν να εμπλέκονταν με ενέργειές τους ή να συνέβαλαν στην υποβοήθηση ατόμων ή οντοτήτων από τη Ρωσία, εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Τις σχετικές έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας, η οποία βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προς συγκέντρωση στοιχείων. Κατά τις έρευνες αναμένεται ότι θα εξεταστούν έγγραφα ή και να αποκαλυφθούν τραπεζικές πληροφορίες ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον παραβιάστηκε το εμπάργκο της ΕΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι έρευνες για δυο άλλες υποθέσεις που αφορούσαν παρόμοιο αντικείμενο, έχουν ολοκληρωθεί και δεν διαφάνηκε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων, με αποτέλεσμα αυτές να αρχειοθετηθούν. Παράλληλα για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν οι αρχές που είχαν ζητήσει την έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αμερικανοβρετανικές κυρώσεις πάγωσαν 400 εταιρείες

Για το θέμα ο «Φ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ένας αριθμός υποθέσεων οι οποίες εξετάζονται από την Αστυνομία και οι οποίες αφορούν σε κατ’ ισχυρισμό παραβάσεις κυρώσεων της ΕΕ. Για τις υποθέσεις αυτές, υπάρχει πλήρης συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ της ανακριτικής ομάδας και του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα. Στο παρόν στάδιο δεν κρίνεται σκόπιμο να δοθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες». 

Στο μεταξύ, πρόσθετες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν σε Κύπριους οι ΗΠΑ και η Βρετανία για κατ’ ισχυρισμό παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε Ρώσους, δεν έχει ζητηθεί ούτε και άρχισε ποινική έρευνα. Το θέμα παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και αν διαβιβαστούν νεότερα στοιχεία τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Αστυνομία. 

Το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, παρακολουθείται στενά και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος έχει προχωρήσει άμεσα στην επαρκή ενημέρωση και καθοδήγηση των εποπτευομένων μας, εφαρμόζοντας αυστηρά πρότυπα. Σύμφωνα με τον ΠΔΣ, συνεχίζεται η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση των εποπτευόμενων, με συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών και διενέργεια επιτόπιων ελέγχων. Μάλιστα, για την αποτελεσματική άσκηση της εποπτείας, ο ΠΔΣ έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των εποπτικών ελέγχων σε συνέχεια και των δεδομένων, τα οποία παρατίθενται στη σχετική έκθεση της Moneyval. 

Επίσης οι δικηγόροι τελούν σε αναμονή για τη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Βρετανίας η οποία αναμένεται να αποσταλεί περί τα μέσα Μαΐου.