Κατακερματισμένο σκηνικό αντανακλούν οι θέσεις των κυπριακών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Ευρωβουλή, αναφορικά με την επιεικώς απαράδεκτη ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Μαρία Σασόλι να συναντήσει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, εν μέσω των ομόφωνων ευρωπαϊκών κυρώσεων αναστολής των υψηλών πολιτικών διαλόγων ΕΕ-Τουρκίας. Γεγονός που αν μη τι άλλο, αφήνει πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να γυρνά την πλάτη σε ομόφωνες κυρώσεις της ΕΕ, που αφορούν στην εισβολή υποψήφιας χώρας στην ΑΟΖ κράτους-μέλους.
Ο «Φ» ζήτησε και κατέγραψε τις θέσεις των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών. Το ΑΚΕΛ, διά των ευρωβουλευτών του, Γιώργου Γεωργίου και Νιαζί Κιλζίγιουρεκ, δεν βλέπει «τυπικό» λάθος στη συνάντηση Σασόλι-Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων, η κυπριακή Κυβέρνηση προφανώς δεν εξασφάλισε αναστολή διπλωματικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ακόμη κι αν το ζήτησε. Ο ΔΗΣΥ με δηλώσεις του Λευτέρη Χριστοφόρου και του Λουκά Φουρλά, διατυπώνει δυσφορία για τη συνάντηση Σασόλι-Τσαβούσογλου, ετοιμάζει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής και θα ενημερώσει την ομάδα του ΕΛΚ. Η ΕΔΕΚ, διά του Δημήτρη Παπαδάκη χαρακτηρίζει λάθος τη συνάντηση και ενεργοποιείται προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, καθώς και στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών. Το ΔΗΚΟ, διά του Κώστα Μαυρίδη δεν παίρνει θέση, αναμένοντας αποσαφήνιση κάποιων πτυχών.
Παραθέτουμε αυτούσιες τις δηλώσεις στον «Φ»:
ΔΗΣΥ: Όπως μας ανέφεραν οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς, θα αντιδράσουν από κοινού και θα επιδώσουν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Σασόλι μεθαύριο Δευτέρα στο Στρασβούργο, ενώ θα επιδιώξουν και συνάντηση μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής. Παράλληλα, Χριστοφόρου και Φουρλάς θα ενημερώσουν την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκουν, προσδοκώντας προφανώς σε εξασφάλιση στήριξης επί του προκειμένου ζητήματος.
ΑΚΕΛ: Οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιλζίγιουρεκ ανέφεραν: «Είναι γεγονός ότι οι κυρώσεις περιλαμβάνουν αναστολή συναντήσεων στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε διάφορους τομείς όπως π.χ. για τη Συμφωνία Αερομεταφορών, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται ρητώς αναφορά σε αναστολή των διπλωματικών σχέσεων εν γένει. Κάτι το οποίο ακόμη κι αν το ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση -και αυτό δεν το γνωρίζουμε- προφανώς και δεν το εξασφάλισε. Άρα τυπικά δεν υπήρχε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο που να απαγόρευε στον κ. Σασόλι αυτού του τύπου τη συνάντηση. Τούτου λεχθέντος, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος ενός σημαντικού θεσμού της ΕΕ έθεσε ευθέως τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας προ των ευθυνών που προκύπτουν από τις παράνομες δραστηριότητές της εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγκαλώντας την Άγκυρα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», υποστήριξαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ.
ΔΗΚΟ: Ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ ανέφερε τα εξής:. «Μόλις έλαβα γνώση για τη συνάντηση, επικοινώνησα με το Γραφείο του Προέδρου του ΕΚ και ζήτησα κατ’ ιδίαν συνάντηση, επειδή θεωρώ το θέμα πολύ σοβαρό με πτυχές που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, ώστε να μπορώ να τοποθετηθώ υπεύθυνα με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου. Όπως ενημερώθηκα, στη συνάντηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε ακύρωση της εκδήλωσης που διοργάνωσα στο EK, αργά την ίδια μέρα, με θέμα τις νεο-οθωμανικές πολιτικές της Τουρκίας. Επειδή δεν υπήρχε ανταπόκριση, ο κ. Τσαβούσογλου αποχώρησε ακυρώνοντας προγραμματισμένες συναντήσεις του στο ΕΚ», υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης.
ΕΔΕΚ: Ο Δημήτρης Παπαδάκης που απουσίαζε σε επίσημη αποστολή της Ευρωβουλής στη Ρουάντα, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Θεωρώ όμως ότι ήταν λάθος η εν λόγω συνάντηση, καθώς βρίσκεται σε αντίθεση με τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται συναντήσεις με πολιτειακούς αξιωματούχους της Τουρκίας ενόσω αυτή συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πιο πάνω απόφαση πρέπει να τηρείται και ειδικά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης. Πρόσθεσε ότι «παρόλες τις ουσιαστικές και επικριτικές δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Σασόλι (σ.σ. μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου), θα διευθετήσουμε συνάντηση και με τους υπόλοιπους Κύπριους Ευρωβουλευτές για συντονισμό ενεργειών και δράσεων».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κρίμα...
Η εικόνα που παρουσιάζουν τα κυπριακά πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωβουλή, αναδεικνύει έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού, ενώ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Πέραν τούτων και επί της ουσίας, όπως ήδη επεσήμανε ο «Φ», ο κ. Σασόλι θα μπορούσε να ισχυριστεί βασίμως ότι δεν δεσμεύεται νομικά ούτε και τυπικά από τις κυρώσεις που αποφάσισαν ομόφωνα τα 28 κράτη-μέλη, αναστέλλοντας τους υψηλούς πολιτικούς διαλόγους ΕΕ-Τουρκίας λόγω των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας. Ωστόσο, ο κ. Σασόλι δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και προφανώς δεν χρειάζεται δικηγόρους για να το ισχυριστούν εκ μέρους του.
Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής γνωρίζει ότι πολιτικά και ηθικά είναι απολύτως δεσμευμένος και ότι δεν μπορεί να γυρνά τη πλάτη σε κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισαν οι «28» για την εισβολή μιας υποψήφιας χώρας στην ΑΟΖ ενός κράτους-μέλους. Πόσο μάλλον όταν στις 13 Νοεμβρίου, μια βδομάδα πριν επιλέξει ο κ. Σασόλι να συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου, η Ευρωβουλή, της οποίας έχει την τιμή να προΐσταται, χαιρέτισε διά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών ομάδων τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ ζητήθηκε και ενίσχυσή τους. Θέσεις που θα έπρεπε να αποτελούν πυξίδα για όλους ανεξαιρέτως, εντός και εκτός Κύπρου, περιλαμβανομένου του κ. Σασόλι, ο οποίος αντί να ακούσει την έκκληση για ενίσχυση κυρώσεων, ή έστω να ευθυγραμμιστεί με την υποχρέωση διατήρησής τους, επεχείρησε να τις αποδομήσει, συναντώντας τον κ. Τσαβούσογλου.
Π.Ξ