Με άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τους Αμμοχωστιανούς για προσφυγή στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει να προκαλεί σε σχέση με τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Βαρώσι. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λειτουργώντας τρόπον τινά εκβιαστικά προς τους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου, αναφέρθηκε σε 300 προσφυγές Ελληνοκυπρίων στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» στα κατεχόμενα, θέλοντας να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη εικόνα που ανταποκρίνεται στα κελεύσματα τόσο του ιδίου όσο και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι κάλεσαν επανειλημμένα τους Βαρωσιώτες να προσφύγουν στην Επιτροπή και να «επιστρέψουν» στην πόλη τους.

Ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αφορά το σύνολο των προσφυγών των Αμμοχωστιανών στην Επιτροπή από το 2006 που ξεκίνησε τη λειτουργία της. Συνολικά για το 2020 καταχωρήθηκαν 106 προσφυγές Ελληνοκυπρίων από όλα τα κατεχόμενα μέρη εκ των οποίων οι 17 τον Νοέμβριο. Από αυτές όμως δεν είναι γνωστό το ποιες αφορούν την περιοχή της Αμμοχώστου. 

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τουρκίγιε», ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα συνεχίσει το άνοιγμα των Βαρωσίων μέχρι να ανοίξει και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο. «Στην πραγματικότητα επιδείξαμε μια ισχυρή θέληση που κανείς δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Πλέον αυτοί που αντιτίθενται στα βήματα που θα κάνουμε πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχει μείνει κάτι που να λέγεται ‘δική τους αλήθεια’. Απ’ εδώ και πέρα υπάρχει μια νέα συγκυρία. Δεν περιμένουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έρθουν σε επαφή μαζί μας σε σχέση με τα Βαρώσια. Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ενθουσιασμός στην ε/κ πλευρά και οι πολίτες που ζουν στην ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου ή στη διεθνή κοινότητα, προσφεύγουν σε μας για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους. Ο αριθμός των αιτήσεων στην Επιτροπή έφτασε μέχρι στιγμής τις 300», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθημερινά επίσης είναι και τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία αναφέρονται στο θέμα της Αμμοχώστου και τις παράνομες ενέργειες που γίνονται στην περιοχή από πλευράς Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, χθεσινό δημοσίευμα της Güneş γράφει ότι συνεχίζεται η αλλαγή στην περιοχή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού που τον περασμένο μήνα άνοιξε ένα μέρος της, το οποίο περιλαμβάνει τη λεωφόρο Δημοκρατίας και το παραλιακό μέτωπο. Έγιναν διαρρυθμίσεις του περιβάλλοντος και του τοπίου, παρέχεται η δυνατότητα βόλτας με ποδήλατο χάρις στον ποδηλατοδρόμο που τέθηκε σε λειτουργία στο Βαρώσι και τοποθετήθηκαν μπουφέ σε οκτώ διαφορετικά σημεία. 

Υποστηρίζοντας ότι «ζωντάνεψε» κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η «πόλη φάντασμα» του Βαρωσιού, η εφημερίδα αναφέρει ότι από τις 8 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το τμήμα του Βαρωσιού που άνοιξε 67.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και Ελληνοκυπρίων και τουριστών. 

Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, δήλωσε ότι θέλουν να μετατρέψουν ξανά το επί 46 χρόνια κλειστό Βαρώσι σε μια πόλη που ζει, γυρίζουν άνθρωποι στους δρόμους της, ακούγονται φωνές παιδιών στα σοκάκια της και αναδύονται μυρωδιές φαγητών από τα σπίτια της. Είπε ότι δημιούργησαν αυτές «τις ομορφιές», όπως τις χαρακτήρισε, με τον Δήμο Ικονίου, τον τουρκικό οργανισμό ΤΟΚΙ και εταιρείες από τα κατεχόμενα. 

«Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αμέσως μιαν πόλη που ζει. Επιπλέον, οπωσδήποτε δεν αγγίχθηκαν οι ιδιωτικές περιουσίες των ανθρώπων. Ενόσω δεν γίνονται σχεδιασμοί σε διοικητικά θέματα, δεν θα αγγιχθεί το σπίτι και η ιδιωτική περιουσία κανενός», υποστήριξε.     

Είπε επίσης ότι γίνονται εργασίες περαιτέρω διαπλάτυνσης του τμήματος των 3-4 χιλιομέτρων που ανήκει στο δημόσιο και ότι εργάζονται για να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν μιαν ανάσα κατά την περιδιάβασή τους και να τους παρέχονται υπηρεσίες για να μπορούν να πίνουν νερό και χυμό.  

Δημοσίευμα επίσης της Avrupa γράφει ότι μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Αρτέρ είπε ότι συνεχίζουν να καθαρίζουν τα κλειστά τμήματα της πόλης και ότι είναι «διοικητικό θέμα» η αλλαγή του καθεστώτος και εκείνων των τμημάτων και το άνοιγμά τους για επισκέψεις.

Σε προκλητικές δηλώσεις για το Βαρώσι προέβη και ο λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος σύμφωνα με την Manşet ισχυρίστηκε ότι με το βήμα του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού χτύπησαν «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Χασίπογλου είπε ότι το Βαρώσι θεωρείτο περιοχή που θα μπορούσε να δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση λύσης, όμως πλέον άλλαξε η κατάσταση. 

«Ως UBP δεν θεωρούμε ότι η ομοσπονδία θα μας οδηγήσει σε λύση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θεωρούν το Βαρώσι ως έδαφος που θα δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Σημείωσε ότι το βήμα του καθεστώτος στο Βαρώσι έγινε «ως μέρος της λύσης δύο κρατών» και πρόσθεσε: «Με το βήμα του Βαρωσιού το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι υπάρχει αλλαγή θέσης με την έννοια των συνολικών διαπραγματεύσεων και ότι υπήρξε ένα σταυροδρόμι. Το βήμα για το Βαρώσι είναι ένα κομβικό σημείο». 

Ο Χασίπογλου επανέλαβε επίσης τον τουρκικό ισχυρισμό ότι δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η κίνηση του καθεστώτος στο Βαρώσι και πρόσθεσε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών λένε «μην δώσετε σε άλλους τις περιουσίες στο Βαρώσι, επιστρέψτε τις στους ιδιοκτήτες τους».   

Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, ο Χασίπογλου εξέφρασε την αντίθεσή του σε συμμετοχή του UBP σε «κυβέρνηση» με «πρωθυπουργό» που προέρχεται από το CTP.