Παρότι πολλοί από τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, τα έσοδά τους από συναλλαγές εκτοξεύθηκαν, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση και να αντιμετωπίσουν υπό καλύτερους όρους την πανδημία του κορωνοϊού. 

Τα γεγονότα

– Οι επενδυτές συρρέουν στο χρηματιστήριο εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας φέτος με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εσόδων από συναλλαγές για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

– Ωστόσο, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις απώλειες των τραπεζών το τρέχον τρίμηνο, η αγορά δεν εκτιμά πόσο επωφελούνται οι τράπεζες από το θετικό περιβάλλον πωλήσεων και συναλλαγών, λέει ο Ian Lapey, διευθυντής χαρτοφυλακίου του Gabelli Global Financial Services Fund.

– Τα αυξανόμενα έσοδα συναλλαγών βοηθούν τις τράπεζες -ειδικά εκείνες που διαθέτουν μεγάλα τμήματα επενδύσεων- να εξασφαλίσουν κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, απότοκο της πανδημίας του κορονοϊού.

– “Αυτό θα τους επιτρέψει να προστατεύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη παράλληλα με τις εκδόσεις κεφαλαίου – και η δραστηριότητα αυτή ακμάζει”, τονίζει ο Lapey.

– Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της κρίσης του κορονοϊού και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 είναι ότι “τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σήμερα είναι αρκετά σταθερά και ισχυρά”, λέει ο Omar Aguilar, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής παθητικών μετοχικών και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Charles Schwab.

– “Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν μέρος της λύσης, σε αντίθεση με το 2008 οπότε ήταν μέρος του προβλήματος”, όταν οι κεφαλαιαγορές έκλεισαν και οι τράπεζες επενδύσεων υπέστησαν σημαντικές απώλειες, επισημαίνει ο Aguilar.

– Συγκριτικά (σ.σ. με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) οι αγορές σήμερα διατηρούν “μεγάλη ρευστότητα” χάρη στη σημαντική υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), γεγονός που συνεπάγεται υψηλές αποδόσεις και εκδόσεις χρέους που είναι επικερδείς για τις τράπεζες, προσθέτει ο Lapey. Οι τράπεζες είναι “σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι την τελευταία φορά”, συμφωνεί.

– Ωστόσο, δεν επωφελούνται το ίδιο από την έκρηξη των συναλλαγών όλες οι τράπεζες: η Bank of America και η Wells Fargo έχουν εγγράψει μεγαλύτερες προβλέψεις για κόκκινα δάνεια και, ως εκ τούτου, εμφάνισαν κέρδη λιγότερο εντυπωσιακά από εκείνα τραπεζών με έντονη δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές, όπως η JPMorgan ή η Goldman.

– “Έτσι, εύλογα, οι τράπεζες που έχουν πιο ανεπτυγμένα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από τις τις παραδοσιακές τράπεζες”, λέει ο Lapey.

Morgan Stanley

Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της τράπεζας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα συναλλαγών. Το τμήμα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος σημείωσε αύξηση εσόδων σχεδόν 170%, ενώ οι συναλλαγές μετοχών σημείωσαν αύξηση εσόδων κατά 23%. Τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley αυξήθηκαν κατά 39%, ενισχυμένα από την “έκρηξη” των εκδόσεων χρέους και μετοχών.

Bank of America

Η Bank of America είδε επίσης αύξηση των εσόδων από συναλλαγές, που βοήθησαν στην αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της ήταν λιγότερο εντυπωσιακά από αυτά αντιπάλων όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs. Ενώ τα έσοδα από συναλλαγές ομολόγων αυξήθηκαν κατά 50%, τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν μόνο κατά 7%. Ωστόσο, η τράπεζα χρειάστηκε να εγγράψει 4 δισ. δολάρια προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, γεγονός που οδήγησε σε πτώση της μετοχή της.

Goldman Sachs

Η Goldman είναι ένα εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο χάρη στα καλύτερα, εδώ και χρόνια, έσοδα που εμφάνισε το τμήμα συναλλαγών. Η εστίαση της τράπεζας στις συναλλαγές και στην επενδυτική τραπεζική, δραστηριότητα που απέφερε περίπου το 75% των εσόδων της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, απέδωσε εν μέσω της αβεβαιότητας που έπληξε το χρηματιστήριο λόγω της πανδημίας. Τα συνολικά έσοδα συναλλαγών εκτινάχθηκαν κατά 93%, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 150% και τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών κατά 46%. Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 36%.

JPMorgan

Χάρη στην έντονη δραστηριότητά της στις κεφαλαιαγορές, η JPMorgan “αποδείχθηκε πραγματικά πιο ανθεκτική σε αυτό το περιβάλλον από τις πιο παραδοσιακές τράπεζες όπως η Wells Fargo”, λέει ο Bill McMahon, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών στην Charles Schwab. Η τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στην άνοδο κατά 79% που κατέγραψαν τα έσοδα συναλλαγών. Ιδιαίτερα επικερδείς αποδείχθηκαν οι συναλλαγές ομολόγων, που εμφάνισαν αύξηση εσόδων κατά 120% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Wells Fargo

Ως εμπορική τράπεζα και παραδοσιακός δανειστής λιγότερο επικεντρωμένος στις συναλλαγές και στην επενδυτική τραπεζική, η Wells Fargo κατέγραψε μεγαλύτερες απώλειες. Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 2,4 δισ. δολαρίων -ήταν το πρώτο της ζημιογόνο τρίμηνο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008- και περιέκοψε το μέρισμά της στα 10 σεντς ανά μετοχή. “Η Wells Fargo αποτελεί κάτι περισσότερο από μια περίπτωση αναδιάρθρωσης με νέα διοίκηση”, λέει ο Lapey, προσθέτοντας ότι πέρα από την πρόσφατη αλλαγή των διευθυνόντων συμβούλων, η τράπεζα είχε “κάθε είδους θέματα” ακόμη και πριν από την πανδημία.

Citigroup

Η Citi έπιασε επίσης το ανώτατο όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών σε ότι αφορά τα κέρδη χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα του τμήματος συναλλαγών. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του τμήματος Υπηρεσιών Αγορών και Μετοχών, τα οποία συνολικά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%. Ενώ η πορεία της Citi “ήταν τραγική κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης”, λέει ο Lapey, “πλέον έχοντας αφιερώσει οκτώ χρόνια προετοιμαζόμενη για μια ύφεση” η τράπεζα μπόρεσε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέρισμά της, επωφελούμενη από την ισχυρή ηγεσία και τον “πολύ πιο συντηρητικό” ισολογισμό της, προσθέτει.

Του Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes