Ο Παναγιώτης Ρότσας σχολιάζει τη στάση των δύο κομμάτων.

Μου είναι δύσκολο να με πείσει η πολιτική ΔΗΣΥ Vs ΑΚΕΛ, όσον αφορά τον τρόπο που πολιτεύονται τη λύση του Κυπριακού και με την απειρία που τους διακατέχει όσον αφορά τον τρόπο σκέψης τους για μια ανισόρροπη και φυλετική βάση λύσης την Δ.Δ.Ο. που δεν παράγει το απαιτούμενο όφελος για ολόκληρο το λαό της μικρής Κύπρου.
Δυστυχώς, οι καθημερινές κόντρες που εκπέμπονται από διάφορους αξιωματούχους των δύο μεγάλων κομμάτων υποδηλούν την απαξίωσή τους έναντι του δύσμοιρου προσφυγικού μας κόσμου και των υπολοίπων Ε/κ πολιτών.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει και ο πιο απλός πολίτης πως η πολιτική που ακολουθούν για 45 χρόνια, με βάση την ξεπερασμένη και αναχρονιστική βάση λύσης του Κυπριακού δεν αποδίδει για μια σωστή και βιώσιμη λύση του και εξ αυτού ο ένας κατηγορεί τον άλλο.
Δυστυχώς, ούτε το ΔΗΣΥ ούτε το ΑΚΕΛ είχαν και ούτε έχουν την τόλμη να αναφέρουν στον διεθνή χώρο όπως είναι ο Γεν. Γρ. των Ην. Εθνών και σε όσους κύκλους εμπλέκονται στο Κυπριακό, ότι η Δ.Δ.Ο. δυστυχώς είναι αναχρονιστική και ξεπερασμένη κάτι που δεν συνάδει με τα σημερινά δεδομένα, όπως την εισδοχή της Κύπρου στην Ευρ. Ένωση σαν έναν κύριο μέλος, κάτι που η Δ.Δ.Ο. δεν επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την επανένωση της νήσου και ακόμα την μίαν ψήφο ένας πολίτης.
Επίσης, ως πολίτες έχουμε διακρίνει μια ανάρμοστη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, τύπου Βαβυλωνίας, χωρίς να νοιάζονται πως ο εχθρός είναι έξω από την πόρτα μας.
Επιτέλους, ας αφήσουμε τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και το κυνήγι της καρέκλας και να ακούσουμε τις ανησυχίες των πολιτικών άλλων κομμάτων για μια ενιαία στρατηγική λύσης του Κυπριακού που να προσβλέπει μια μακροχρόνια και διαρκή ειρήνη που να προσφέρει σε όλο τον λαό ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία.
Εάν το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν έχουν το θάρρος και την ευαγορική και αυξεντική τόλμη να αλλάξουν πολιτική στρατηγική λύση του Κυπριακού, ας παραιτηθούν από τη διεκδίκηση του θώκου της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσουν χώρο σε έναν άλλο ηγέτη άλλου κόμματος που έχει το θάρρος και την τόλμη να το πει ξεκάθαρα πως η δοτή βάση λύσης του Κυπριακού από την Τουρκία δεν παράγει δίκαιο και υποδαυλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμπεριέχει διχαστικά και ρατσιστικά σύνδρομα όπως είναι η βάση λύσης του Κυπριακού, η Δ.Δ.Ο.