Πρόεδρο Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
 
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα λειτουργήσει το «Κόκκινο Κουμπί»
 
1 Τι είναι το «Κόκκινο Κουμπί»; Μια συσκευή που ενώνεται σε υφιστάμενη τηλεφωνική γραμμή ή λειτουργεί με κάρτα SIM και ενεργοποιεί αυτόματα, μέσω συστήματος WIFI, ένα κόκκινο κουμπί που βρίσκεται πάνω σε ειδικό αδιάβροχο βραχιόλι ή κολιέ. Αυτό θα επιτρέπει στον χρήστη να το χρησιμοποιεί και να καλεί συγκεκριμένο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων σε περίπτωση ανάγκης χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να λάβει άμεση βοήθεια.
2 Από ποιους θα στελεχώνεται το Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων; Από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους και εθελοντές ειδικευμένους ή/και εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας, καλύπτοντας μια τεράστια κοινωνική ανάγκη, όσο αφορά την άμεση αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και για κοινωνικοποίηση, μείωση του αισθήματος μοναξιάς και παραμέλησης.
3 Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Μέσα από την τριβή μας με τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας (και όχι μόνο) που έμεναν μόνοι αβοήθητοι στο σπίτι ή είχαν την ανάγκη να μιλήσουν με κάποιον και να στηριχθούν ψυχολογικά. Βλέποντας ότι δεν υπάρχουν δομές στη χώρα μας που να εξυπηρετούν αυτούς τους σκοπούς, λάβαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο την απόφαση να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεργασία της Γραμμής Ζωής Ελλάδος, η οποία βραβεύτηκε από ΕΕ και θεωρείται ως καλή πρακτική για όλα τα κράτη μέλη, δέχεται κατά μέσο όρο 35.000 κλήσεις τον χρόνο από 4.000 χρήστες. Εκεί εκπαιδευτήκαμε στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus.
4 Ποιοι μπορεί να το χρησιμοποιούν; Άτομα τρίτης ηλικίας, ΑΜΕΑ, άνθρωποι που ζουν μόνοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που υποχρεωτικά μένουν στο σπίτι και οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι χρειάζεται στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο.
5 Πότε θα λειτουργήσει; Το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αυτό μετά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ιδιαίτερα η Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία για ένα χρόνο ήταν σε συνεχή επαφή μαζί μας συζητώντας όλες τις λεπτομέρειες του τεράστιου κοινωνικού έργου.