Όλο και πιο βαθιά γίνεται μέρα με τη μέρα η κρίση στην ΕΔΕΚ, με το θέμα διαγραφής του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη από τα μητρώα του κόμματος να ξεφεύγει και να μπαίνει πλέον σε άλλη διάσταση. Πρόκειται για μία πρωτοφανή πλέον υπόθεση η οποία ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια, αλλά και τα όρια της πολιτικής ζωής του τόπου, με το θέμα να έχει ήδη φτάσει στις Βρυξέλλες μέσω και των δύο στρατοπέδων. Η όλη ιστορία δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα καθώς τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, προμηνύουν πολλά ακόμα επεισόδια στο σίριαλ…
 
Οι εξελίξεις χθες ήταν καταιγιστικές με πρωτόγνωρες αναφορές και γεγονότα. Με τους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας να μπαίνουν στα γραφεία της ΕΔΕΚ, τον ευρωβουλευτή να προβαίνει σε καταγγελίες δημόσια για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης με στόχο τη συλλογή στοιχείων εναντίον του και παράλληλα τις μαζικές χθες παραιτήσεις μελών κυρίως από τη νεολαία του κόμματος. Την ίδια ώρα, κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν ένα από τα άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο των συνεργατών του Δημήτρη Παπαδάκη, ως τοπικό προσωπικό, να δραστηριοποιείται επαγγελματικά για την αντικαπνιστική επιχείρηση η οποία ανήκε στον ευρωβουλευτή, παίρνοντας χρήματα για τις υπηρεσίες της. Από πλευράς ηγεσίας της ΕΔΕΚ έγινε και χθες προσπάθεια, όπως και την Πέμπτη, για να κλείσει το θέμα, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται αποφασισμένος να οδηγήσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Ο Κώστας Κληρίδης παρενέβη εκ νέου χθες υποδεικνύοντας προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι δεν μπορεί να υπάρξει διερεύνηση χωρίς να δώσει στοιχεία προς τις ανακριτικές Αρχές. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, μέλη του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία για λήψη κατάθεσης από τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, σε σχέση με προγενέστερες δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, για κατ’ ισχυρισμό διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Όπως αναφέρεται, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στους ανακριτές ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κατάθεση και αντί αυτού, παρέδωσε γραπτή δήλωσή του. «Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για οδηγίες», καταλήγει η αστυνομική ανακοίνωση.
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η διερεύνηση αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη» διότι το πρόσωπο που έκανε τις καταγγελίες δεν επιθυμεί να δώσει στοιχεία.
 
«Ελλείψει στοιχείων δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει να του αποσταλεί τη Δευτέρα ο φάκελος της υπόθεσης για τα περαιτέρω.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος με τους ανακριτές της υπόθεσης, δήλωσε ότι ενημέρωσε την Αστυνομία ότι ήδη από την πλευρά της ΕΔΕΚ από τις 10 Φεβρουαρίου όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία, τα οποία είχαν κατατεθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, έχουν ήδη κοινοποιηθεί σε αρμόδια όργανα της Ε.Ε., του Ευρωκοινοβουλίου, για περαιτέρω διερεύνηση. Πρόσθεσε ότι πληροφόρησε τους εκπροσώπους του Αρχηγείου Αστυνομίας ότι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από αυτά τα όργανα, σε περίπτωση που θα χρειαστούν τη συνδρομή των κυπριακών Αρχών θα απευθυνθούν αυτοί στις κυπριακές Αρχές. «Η δική μας η ευθύνη έχει τελειώσει και θέλω να σας πληροφορήσω ότι από εδώ και πέρα ως ΕΔΕΚ δεν πρόκειται πια να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα της διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη», ανέφερε. 
 
Ανέφερε ότι είναι δουλειά του Δικαστηρίου και των ανακριτικών Αρχών να αποφανθούν για το εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. «Εμείς είχαμε υποχρέωση από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ενδεχόμενες παρατυπίες με βάση τα σχετικά στοιχεία αφού ο ευρωβουλευτής και ο δικηγόρος του αρνήθηκαν να προσέλθουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να τεκμηριώσουν το ανυπόστατο κάποιων από αυτά τα στοιχεία», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι, ως όφειλαν, κοινοποίησαν τα στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θέλει να διατηρήσει το όλο ζήτημα ως θέμα κομματικής απειθαρχίας, επιδιώκοντας τον τερματισμό της άμεσης εμπλοκής της ΕΔΕΚ και του ιδίου στην απ’ εδώ και πέρα εξέλιξη της ιστορίας προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Στην ΕΔΕΚ θεωρούν ότι η συζήτηση του θέματος πλήττει το κόμμα και θα πρέπει να διαγραφεί η εντύπωση που έχει επικρατήσει σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι πρόκειται περί προσωπικής κόντρας. «Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη δεν έγινε για αυτά τα στοιχεία, η διαγραφή είναι καθαρά πολιτική υπόθεση και αφορά στο γεγονός ότι συστηματικά έχει παραβιάσει ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων του κόμματος, σε αρκετές από τις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος και έλαβε μέρος και ψήφισε. Είναι λοιπόν για αντικομματική συμπεριφορά. Όλα τα υπόλοιπα εμάς δεν μας ενδιαφέρουν και δεν μας αφορούν», δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Κάλεσε τέλος τον Δημήτρη Παπαδάκη να τεκμηριώσει τις αναφορές τις οποίες είχε κάνει για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. 
 
Άλλες 7 παραιτήσεις
 
Άλλες εφτά αποχωρήσεις καταγράφηκαν χθες από την ΕΔΕΚ. Πρόκειται για ένα ακόμη μέλος της ΚΕ και άλλα έξι άτομα από τη νεολαία του κόμματος. Ο Νίκος Στυλιανίδης παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ διαμαρτυρόμενος για την διαγραφή Παπαδάκη και την υιοθέτηση της απόφασης του Πειθαρχικού από το Πγ του κόμματος. Από την Κεντρική Γραμματεία και το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΕΔΕΚ παραιτήθηκαν οι Αυγερινός Νικολαΐδης, Γαβριήλ Τουλούπης, Αλέξανδρος Ιορδάνους, Ζωή Αλκιβιάδη, Αντώνης Φακοντής και ο Αντρέας Αριστοτέλους. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε αναμενόμενες τις παραιτήσεις αναφέροντας ότι αρκετά από τα στελέχη αυτά είναι οι συνεργάτες του Δημήτρη Παπαδάκη, εργοδοτούμενοι του και μέλη των οικογενειών τους.
 
Και καταγγελία Παπαδάκη για εγκληματική ενέργεια
 
Ο Δημήτρης Παπαδάκης από την πλευρά του δηλώνει αποφασισμένος να οδηγήσει την υπόθεση μέχρι τα άκρα, ζητώντας πλήρη διερεύνηση από την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα. Με γραπτή δήλωση του τονίζει ότι «ως ευρωβουλευτής και αξιωματούχος της Ε.Ε. προβαίνω σε δημόσια καταγγελία για εύλογες υπόνοιες σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρακολούθηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του υποφαινόμενου και των συνεργατών μου, με κίνητρο την πολιτική μου εξόντωση», αναφέρει.
 
Στη δήλωση του υπενθυμίζει:
 
1ον:  τη δημόσια δήλωση του κ. Σιζόπουλου με την οποία μου επιρρίπτει ρητά αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα «…επιχείρησε συστηματικά να οικειοποιηθεί και χρήματα του Ευρωκοινοβουλίου για να χρηματοδοτήσει μία ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση με την οποία ο ίδιος έχει σχέση..» , 
2ον:  την απόφαση του στημένου Πειθαρχικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα την αναφορά «..από πλευράς του μάρτυρα κατηγορίας (κ. Σιζόπουλου) κατατέθηκε αριθμός τεκμηρίων με τα οποία πιστοποιείται η εν λόγω συστέγαση», και
3ον:  το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
 
«Τα πιο πάνω δείχνουν εύλογες υποψίες άμεσης εμπλοκής και γνώσης του κ. Σιζόπουλου στην απόσπαση των στοιχείων, τα οποία προφανώς αποσπάστηκαν παράνομα και για παράνομο σκοπό. Άλλωστε, στο βίντεο φαίνονται και αποκαλύπτονται πρόσωπα, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τον κ. Σιζόπουλο», σημειώνει.   
 
Προσθέτει ακόμα ότι με δεδομένη την άρνηση του κ. Σιζόπουλου να δώσει όλα τα στοιχεία στην Αστυνομία, προκύπτουν εύλογες υποψίες εναντίον του για τα εξής αδικήματα:
 
  • Κατάρτισης πλαστών αποδεικτικών στοιχείων ως προνοεί το άρθρο 116 του Ποινικού Κώδικα.
  • Δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων ως προνοεί το άρθρο 50 του Ποινικού Κώδικα.
  • Δυσφήμησης αξιωματούχου και στη συγκεκριμένη περίπτωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προνοεί το άρθρο 68 του Ποινικού Κώδικα.
  • Συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων ως προνοεί το άρθρο 63Β του Ποινικού Κώδικα.
  • Συνωμοσίας για διάπραξη Κακουργημάτων και/ή Αδικημάτων ως προνοούν τα άρθρα 371 και 372 του Ποινικού Κώδικα.
«Με αυτή μου την ανακοίνωση καλώ δημόσια τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσουν με πάσα σοβαρότητα την υπόθεση, το οποίο αναπόφευκτα επιβάλλει τη λήψη ανακριτικής κατάθεσης τόσο από τον κ. Σιζόπουλο». καταλήγει.
 
Με βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, με ημερομηνία ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές και την επιτυχία του κόμματος να επανεκλέξει το Δημήτρη Παπαδάκη στα ευρωπαϊκά έδρανα, κάποιοι προσπάθησαν να εκμαιεύσουν στοιχεία εναντίον του με κρυφές κάμερες. Αυτό είναι κάτι το οποίο τονίζεται από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή, θεωρώντας ότι είναι ακόμα ενισχυτικό στοιχείο της άποψης ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης του.