Καθώς ο πόλεμος ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση με τη χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων να θεωρείται θέμα χρόνου, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μάχες διαρκείας σε αστικό περιβάλλον, που αποτελούν πιο δύσκολη μορφή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Γάζα είναι μια ζούγκλα από τσιμέντο, ένας λαβύρινθος από κτίρια, καθένα από τα οποία μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για τους στρατιώτες. Όμως, μεγάλο μέρος της μάχης δεν θα δοθεί στην επιφάνεια αλλά στα χιλιάδες μέτρα των υπόγειων στοών που διατρέχουν τη στενή Λωρίδα.

Μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ επικεντρώνεται στην καταστροφή των υπόγειων τούνελ της Χαμάς. Οι σήραγγες που χτίστηκαν με την πάροδο των ετών από τότε που η ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007, χρησίμευσαν ως τρόπος να μεταφέρει προμήθειες καθώς και να σχεδιάζει και να εξαπολύει επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.

Το τεράστιο μέγεθος και η σημασία των τούνελ επισκιάζεται από τις πυκνοκατοικημένες κοινότητες στο έδαφος από πάνω, πολλές από τις οποίες τώρα βρίσκονται σε ερείπια. «Υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα βλέπει το μάτι. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πολλές γειτονιές στη Γάζα. Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε προτεραιότητα στο να χτυπάμε διοικητές, ανώτερους ηγέτες της Χαμάς σε όλα τα κλιμάκια», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση ο βομβαρδισμός της Γάζας είναι ανελέητος. Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη και οι προμήθειες σιγά σιγά άρχισαν να εξαντλούνται. H κατάσταση είναι τρομακτική για τους κατοίκους και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το παρόν είναι αδύνατη.

Στο Ισραήλ, οι προσπάθειες επικεντρώνονται γύρω από τους ομήρους που έχει αρπάξει η Χαμάς και η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη. Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο η Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν. «Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε.

Έως και 150 ομήρους, ανάμεσά τους και αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού, υπολογίζεται πως κρατά η Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί ομήρους αν το Ισραήλ βομβαρδίσει απροειδοποίητα στόχους στη Γάζα. Όπως δήλωσε στο CNN ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, η κατάσταση με τους ομήρους είναι «εξαιρετικά ευαίσθητο και περίπλοκο θέμα». Μολονότι το Ισραήλ διαθέτει κάποια εμπειρία αναφορικά με υποθέσεις ομηρίας, η χώρα ουδέποτε βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τέτοια επιχείρηση ούτε όσον αφορά το εύρος, ούτε το μέγεθος και ούτε ως προς την πολυπλοκότητα του πού βρίσκονται οι όμηροι.

Την ίδια στιγμή τα βλέμματα πέφτουν στην διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ. Το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή για να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ μετά την επίθεση από τους ενόπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς και να επιδιώξει να σταματήσει τη σύγκρουση. Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου όπως και με άλλους αξιωματούχους.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του», σημείωσε προσθέτοντας όμως ότι έχει σημασία πώς θα γίνει αυτό, με το βλέμμα προφανώς στραμμένο στους βομβαρδισμούς αλλά και στην επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι μετέβη στο Ισραήλ ως αξιωματούχος των ΗΠΑ αλλά και ως Εβραίος. «Μου είναι αδύνατο να κοιτάζω τις φωτογραφίες των οικογενειών που σκοτώθηκαν και να μην σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά… Μωρά που σφαγιάστηκαν, σώματα που βεβηλώθηκαν, νέοι άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί, γυναίκες που βιάστηκαν, γονείς που εκτελέστηκαν μπροστά στα παιδιά τους, παιδιά μπροστά στους γονείς τους», ανέφερε.

Χτυπήματα και στη Συρία

Το Ισραήλ δεν περιορίζει τις επιθέσεις του κατά της Γάζας. Χθες, εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα δύο κύρια αεροδρόμια της Συρίας, αυτό της πρωτεύουσας Δαμασκού και εκείνο της βόρειας πόλης του Χαλεπίου, έπειτα από ισραηλινές επιδρομές. Οι ταυτόχρονες αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας, τόνισε μια συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το συριακό φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης Sham FM ανέφερε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις. Επίσης, πηγές ανέφεραν ότι οι επιδρομές στα αεροδρόμια έχουν σκοπό να διαταράξουν ιρανικές γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Συρία. Οι ισραηλινές επιθέσεις έγιναν ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αναμένεται να επισκεφτεί τη Συρία. Η επίσκεψη τελικά αναβλήθηκε.

Πτήσεις ακόμη και το Σάββατο για επιστροφή των εφέδρων

Κάποιοι ήταν στο ταξίδι του μέλιτος, άλλοι σπούδαζαν στο εξωτερικό, άλλοι οργάνωναν τη ζωή τους σε ξένες χώρες. Αλλά όταν το Ισραήλ κάλεσε τους εφέδρους και κήρυξε τον πόλεμο αυτή την εβδομάδα, η ανταπόκριση ήταν γρήγορη. «Όλοι έρχονται. Κανείς δεν λέει όχι», δήλωσε ο Γιονάταν Στάινερ, 24 ετών, που μετέβη από τη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται σε εταιρία τεχνολογίας, για να υπηρετήσει στην παλιά του μονάδα στον στρατό. «Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι χωρίς προηγούμενο, οι κανόνες έχουν αλλάξει», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει καλέσει στο όπλα έως 360.000 εφέδρους μετά την επίθεση του Σαββάτου. Οι περισσότεροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης, η μεγαλύτερη αυτού του είδους από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Αλλά πολλοί ήταν εκτός χώρας, για διάφορους λόγους και παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40, ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.

Ο Γιονάταν Μπούνζελ είχε μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος, γεγονός που τον εξαιρεί από την άμεση υπηρεσία εφέδρου, και όπως πολλοί άλλοι Ισραηλινοί που απολύονται από τον στρατό, έφυγε για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Βρισκόταν στην Ινδία όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να γυρίσει πίσω, μάζεψε τα πράγματά του και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, πέντε μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε.

Άλλοι Ισραηλινοί είπαν πως τα τοπικά προξενεία τους προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια για να επιστρέψουν στην πατρίδα, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στα γκισέ της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στη Νέα Υόρκη και προσφέρονται να αγοράσουν εισιτήρια για όποιον έχει επιστρατευθεί.

Ενώ πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες προσθέτουν πτήσεις σε δρομολόγια του εξωτερικού για να φέρουν πίσω κόσμο. Η El Al ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό το Σάββατο πτήσεις από τις ΗΠΑ και την Ασία, ανατρέποντας μια πολιτική 40 ετών που όριζε ότι δεν γίνονται πτήσεις κατά το εβραϊκό Σάββατο. Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει σαββατιάτικες πτήσεις από το 1982, αλλά έλαβε ειδική άδεια από ραβίνους, που δήλωσαν ότι η προστασία της ζωής ξεπερνά τους θρησκευτικούς νόμους.