Η φωνή της Μόραν Μπέτζερ Ταγιάρ ήταν σταθερή όταν μιλούσε. Εντούτοις, η αγωνία και ο πόνος της δεν μπορούσε εύκολα να κρυφτεί, καθώς περιέγραφε στο philenews τα όσα η οικογένεια της βιώνει εδώ και τρεις βδομάδες από τότε που η Χαμάς απήγαγε τον ανιψιό της Γιογκέβ και τη γυναίκα του Ριμόν. Ένα ζευγάρι που τους ένωνε η μουσική, το γέλιο και που παντρεύτηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου διηγήθηκε η Μόραν εκείνη και ο σύζυγός της ξύπνησαν παρακολουθώντας τις ειδήσεις από την τηλεόραση. Καθώς μένουν μακριά από τα σύνορα με τη Γάζα η πρώτη της σκέψη ήταν να επικοινωνήσει με την αδερφή της που μένει σε ένα κιμπούτζ μόλις δυόμισι χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τις αρχικές διαβεβαιώσεις πως όλοι ήταν εντάξει, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό πως δεν επρόκειτο για τις συνηθισμένες ρίψεις ρουκετών, αλλά κάτι πολύ πιο μεγάλο. «Η αδερφή μου γρήγορα αντιλήφθηκε το μέγεθος της επίθεσης. Από το καταφύγιο που ήταν άκουγε τους τρομοκράτες να μιλούν αραβικά, να σκοτώνουν, τους πυροβολισμούς. Όμως, δεν είπε τίποτα ιδιαίτερα στο γιο και τη νύφη της προκειμένου να μην τους ανησυχήσει», είπε.

Χρειάστηκαν περισσότερο από εφτά ώρες για να φτάσει στο κιμπούτς ο ισραηλινός στρατός και δεν υπήρχε κανένα ίχνος από την Γιόγκεβ και τον Ριμόν στο σπίτι τους. Αν και τα σημάδια παραβίασης ήταν εμφανή και υπήρχαν σταγόνες αίματος στους τοίχους, όλα έδειχναν πως ήταν ζωντανοί. Μάλιστα, για αρκετή ώρα το ζευγάρι έστελνε μηνύματα στην οικογένειά του και μετά έπεσε σιωπή. Σε ένα από τα τελευταία η Γιογκέβ έλεγε στη μητέρα της πόσο την αγαπά και απολογήθηκε που δεν μπορούσε να την προστατέψει.

Μια βδομάδα αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση τους επιβεβαίωσε και επίσημα πως οι δικοί τους βρίσκονταν στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς. Έκτοτε δεν έχουν κανένα νέο από αυτούς. Κανένας δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους, ούτε καν ο Ερυθρός Σταυρός που δεν τόλμησε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας για να τους αναζητήσει.

Από τότε, όπως όλες οι οικογένειες αγωνιούν, φοβούνται και ζουν με τη σκέψη τι έχουν γίνει οι δικοί τους. Στο Ισραήλ ακούγονται πολλές επικρίσεις για τους χειρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης. «Δεν είμαι πολιτικός, δεν μπορώ να πω στην κυβέρνηση μας τι έπρεπε να κάνει. Αυτό που μπορώ όμως να πω, είναι πως πρέπει να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο πως οι αγαπημένοι μας θα επιστρέψουν. Με οποιοδήποτε τρόπο είτε αυτό σημαίνει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έπρεπε να γίνουν ή ότι θα υπάρξουν ανταλλαγές με κρατουμένους. Πρέπει να επιστρέψουν όλοι, κρατούνται όμηροι μικροί παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι. Η κυβέρνησή μας οφείλει να τους φέρει πίσω», ανάφερε.

Κάθε φορά που ακούν για μια νέα αεροπορική επιδρομή η καρδιά τους δένεται κόμπο, καθώς γνωρίζουν ότι οι δικοί τους πιθανότητα να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Γι’ αυτό και η Μοράν δεν σταματά να επαναλαμβάνει και να λέει πως με κάθε τρόπο οι όμηροι πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι βαρύ. Η Μοράν διεμήνυσε πως η ίδια προσωπικά δεν στρέφεται εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά της Χαμάς. «Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που σκοτώνει και που στρέφεται εναντίον και των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών», κατέληξε.